kotletami owsiano-słonecznikowymi Przepis od Lindy (wegetarianki z ponad 20-letnim stażem), która zawsze zaskoczy mnie jakimiś ciekawymi przepisami! Przepis na zdjęciu poniżej. Kotlety wymiatają! Wsuwają je też mięsożercy, bez żadnych skarg 😊 . Od razu robię więcej i zamrażam, żeby mieć na ‘czarną godzinę’. Na zdjęciu: kotlet + kopytka + fasolka + ajwar własnej roboty + kiszone buraki. 2. Kiszona papryka Przygotowałam(...)Cukinia też się udała, jest chrupiąca i bardzo smaczna. 3. Różany cukier Ostatni nabytek ze sklepu, planuję taki zrobić w następnym roku. Teraz pracuję nad doskonaleniem umiejętności pieczenia ciast drożdżowych (na razie idzie dobrze!) i myślę, że ten cukier świetnie będzie do nich pasował, do posypania po wierzchu. Smakuje i pachnie ciekawie, ma też intensywnie pachnieć
Qlinarnie i QlinarnieDziś zapraszam na klasyczny, najprostszy słodki chlebek bananowy, bez żadnych dodatków, przyprawiony jedynie odrobiną cynamonu. Clebek jest mięciutki, wilgotny, idealny na przekąskę, ale również na śniadanie, najlepiej z dodatkiem masła orzecowego lub dżemu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe. Ten chlebek taka najbardziej klasyczna i prosta wersja, jeśli chcemy możemy dodać(...)dojrzałe rozgniecione banany 75 g oleju roślinnego 1/2 szklanki ksylitolu (opcjonalnie) 1 jajko 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz cynamon i wymieszać. W dużym naczyniu wymieszać olej, jajko oraz
Healthy food explorerMoja kolejna propozycja, na wykorzystanie białek. Bardzo smaczna rolada. Zrobiłam podobnie jak roladę biszkoptową, tylko bez żółtek. Zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń i dodatkowo odrobinę oleju. Nadzienie z dżemu i bitej śmietany. Tak zwyczajnie, prosto. Rolada bardzo wszystkim smakowała. Myślę, że i Wam posmakuje :) Tym bardziej, że to smaczny sposób na zaległe białka. Białka oczywiście, można zamrozić(...)dajcie znać w komentarzach czy smakowało :) Składniki: 5 białek szczypta soli 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 250 g. śmietanki 30 % dżem brzoskwiniowy (miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru
Agusiowe smakołykiszefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe(...)kulinarnym były też szlak zakupowy Wizyta na straganach pod Gubałówką to nasz punkt obowiązkowy! Kapcie, rękawiczki, szaliczki, czapeczki, drewniane różności, dywaniki i inne cudeńka… No i serki góralskie! Bez serków to nawet nie mamy po co do domu wracać Oczywiście ze słoiczkiem żurawiny błotnej. Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka smacznych
Tajemnice Smakumnie to, że gofry są bez mąki, cukru, jajek, mleka czy nawet oleju. Powiem Wam, że jak dla mnie gofry bomba. Przede wszystkim co ważne to to, że są bez cukru, słodzone jedynie bananem, drugi ich plus to są bardzo sycące, wystarczy tylko jeden gofr, aby najeść się na długi czas. Idealne na śniadanie lub przekąskę. U mnie(...)wlać wodę. Wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Tak przygotowaną masę odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta. Gofry piec około 3-4 minut (długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Gofry podałam polane jogurtem naturalnym z dużą ilością białka Skyr oraz borówkami amerykańskimi
Zrób to smacznieobiad sprawdza się doskonale. Sama po kefir nie sięgam za często. Głównym tego powodem jest fakt, iż nie jem laktozy i kupuję jedynie kefir bez jej zawartości. Ten bez laktozy dostać mogę tylko w niektórych sklepach. Na ostatnich zakupach nabyłam dwa kubeczki kefiru i postanowiłam zrobić z nich coś słodkiego. Najlepszym pomysłem okazały się być muffiny, gdyż były(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania muffinów na kefirze. 32 dkg mąki pszennej 15 dkg cukru pudru plus dodatkowy cukier do posypania muffinów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 jajko 210 ml kefiru 20 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 15 dkg czereśni 10 dkg malin
mecooksJeśli szukacie przepisu na łatwe, smaczne ciastka, w dodatku bez grama mąki, cukru czy masła to przepis ten jest właśnie dla Was :) Wystarczą tylko 3 składniki, które należy ze sobą wymieszać, upiec ciastka i nic tylko zajadać. Dzięki dodaniu tu jednego składnika ciastka są miękkie i słodkie. Jesteście ciekawi jaki to składnik? Zapraszam do przepisu ;) Składniki na około(...)Skworcu ) Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać wiórki kokosowe i amarantus, wymieszać. Łyżeczką nabierać porcje masy, dłonią uformować kulkę, lekko ją spłaszczając. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-22 minuty. Przepis znaleziony gdzieś w internecie
Zrób to smacznieZaletą tej potrawy jest to, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Dodatkowo możecie dodać do niej to co akurat macie. W moim przypadku była to cukinia oraz papryka, ale bez problemu możecie dołożyć tutaj również inne warzywa. Nie lubicie tofu ? Zamieńcie je na ciecierzycę lub białą fasolę, danie będzie równie smaczne Wegańskie kaszotto z tofu i warzywami przepis(...)przełóż je do miseczki, obsyp wędzoną papryką, tak aby przyprawa pokryła go równomiernie i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie tofu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Cebulkę dymkę drobno posiekaj i przełóż ją na patelnię. Podsmażaj chwilę, a następnie
365 dni dookoła kuchniprzygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy. Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)jogurt w temp. pokojowej, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na nim wyrośnięte ciasto, formując koło (jak na pizzę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem (w kratkę) oraz smarujemy rozmąconym
Smaki Na Talerzubez problemów. Największym kłopotem oczywiście była beza – próbowałam na wiele sposobów, aby ubita woda po cieciorce zastąpiła bezę na ciasteczkach, jednak niestety efekt nie był zadowalający. Dlatego moja wegańska wersja ciasteczek warszawskich różni się od tradycyjnych jedynie brakiem bezy, a poza tym smakują identycznie! Ciasteczka zrobiłam w dwóch wersjach – z orzechami i z kokosem. PS Brak bezy(...)Ciasto: 275 g mąki pszennej 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Krem: 300 ml mleka roślinnego 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub kokosowej 100 g oleju kokosowego (polecam ze sklepu
Via Gustobyć oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku 1 kulka sera mozzarella Przygotowanie; Muszle gotujemy(...)wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem. Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.daktyli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki agaru lub żelatyny Karmel z daktyli: 200 g daktyli 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 200 g orzechów ziemnych 200 g czekolady (polecam bez cukru) * PRZYGOTOWANIE Fasolowy nugat Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do kielicha blendera. Mleko kokosowe zagotuj wraz(...)kielicha blendera. Dodaj ekstrakt waniliowy, odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładką masę. Foremkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm pokryj papierem do pieczenia. Wylej gotowy fasolowy nugat, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż lekko stężeje. Karmel z daktyli Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Gdy będą
Food SquareBył chlebek bananowy to teraz przyszedł czas na równie smaczny, ale przede wszystkim zdrowy chlebek jabłkowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, z samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego(...)szklanka mąki pełnoziarnistej 2 małe jabłka 2 jajka 150 g jogurtu greckiego (może być light) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki musu jabłkowego 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych migdałów Wykonanie: Jabłka zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Odłożyć. W jednej misce
Healthy food explorerwiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo. Siemię złociste można kupić bez problemu nawet w aptece. Jeśli nie ma go w danej chwili można zamówić. Do zaczynu użyłam mąki żytniej typ 840, takiej nie dostaniemy na rynku ale jest(...)napisać jedno jest bardzo dobry, długo zachowuje świeżość a jego wygląd przypomina kolorem sztabki złota J Polecam! Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym Zaczyn, wieczór na dzień przed pieczeniem chleba, na 10-14 godzin · 85g zakwasu / starter lodówkowy dokarmiony w tygodniu /, · 400g mąki żytniej
Leśny Zakątekkopiate łyżki mąki pszennej sól, pieprz. Grzyby moczymy przez kilka godzin, solimy i gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły (można je zalać wrzątkiem i ugotować bez uprzedniego moczenia – gotują się wówczas trochę dłużej, około 45 minut). Grzyby odcedzamy zachowując wywar, który będzie bazą do sosu. Pokrojone grzyby podsmażamy na 2-3 łyżkach masła. Mięso gotujemy(...)garnku, stopniowo odrywając liście. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy je ściśle. Gotowe gołąbki układamy ciasno w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi kapusty rondlu. Podlewamy wodą i dusimy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni C, około 60-90 minut, w zależności od kapusty – duża, przerośnięta kapusta z grubymi liśćmi potrzebuje więcej czasu). Do gołąbków przygotowujemy sos grzybowy. Zagotowujemy wywar
Trzeci talerzśmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz groch Przepis 1 Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym(...)bardzo wolnym ogniu podgrzewamy jednocześnie blendując bardzo dokładnie, na koniec dodajemy masło oraz sól i pieprz. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 5 Kiedy kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy. 6 Doprawiamy octem i miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni. *wpis powstał we współpracy
Kuchnia Bazyliiwiemy. Doskonale sprawdza się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Jeśli tylko mamy w zapasie kostkę masła i dwie tabliczki czekolady to w czterdzieści minut możemy wyczarować znakomity deser. Nawet bez orzechów. A jeśli chodzi o wiosnę to zapraszam ją do mojej kuchni, do mojej codzienności. Niech w końcu będzie radośnie! :) Składniki: 200 g masła 200 g czekolady deserowej(...)cienką strużką wlewać czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami mąkę, cały czas miksując. Orzechy posiekać i dodać do ciasta. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie powinno być płynne
zadanie-gotowanieSkładniki: (na około 135 ciasteczek) 125 g masła 60 g melasy 125 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 30 g słupków migdałowych 30 g pistacji bez łupinek 1 łyżeczka potażu 1 łyżeczka wody 250 g mąki pszennej Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż do rozpuszczenia, często mieszając. Nie gotować. Gdy cukier się(...)Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki grubości 1 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 7 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Rzutem na taśmę dodaję ostatni przepis do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka(...)wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy, żeby piana nam nie opadła :-) Dodatkowo: biszkopty podłużne 2/3 szklanki zaparzonej, posłodzonej kawy (można dodać do niej alkohol) kakao 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę czekoladową (zostawiamy trochę tak około 4 łyżki ), na masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe
kruche babeczkiduży karp (bez głowy, ogona) - wagowo około 1-1,2 kg 0,5 l piwa karmelowego 50 g rodzynek 50 suszonej żurawiny 1 opakowanie Pierników Toruńskich Katarzynki (bez polewy!) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w dzwonki oraz przyprawić solą(...)szkliste to zalać je piwem. Całość chwilę dusić. Przygotowane warzywa wraz z piwnym sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć kawałki karpia,a do sosu dodać rodzynki i żurawinę. Piec pod przykryciem około 25 minut w 180ºC. Po upływie czasu, do sosu dodać starte na tarce (o średnich oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać
Ugotowaćjedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami), bez cukru, bez soli, produkty bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny(...)ziarnach. Jeśli jest go za mało, można nieco dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek. Piec ok 15 minut w 150 stopniach, wystudzić. Miód powinien stwardnieć i ciasteczka będą ładnie usztywnione i delikatnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePorzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe. Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej 50 g cukru pudru 160 g zimnego masła szczypta soli Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła(...)obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec w temperaturze 180 stopni 10 minut, następnie zdjąć papier z kulkami i dopiec kolejne 7-8 minut. Wystudzić. Nadzienie jogurtowe
Piekarz-Kucharz-Garkotłukoleju jak do frytek Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki (3-5 mm grubości) i smażymy na głębokim oleju jak na frytki – do miękkości ale bez zrumienienia. (W wersji bardziej fit ziemniaki można ugotować w wodzie) Gotowe „frytki” odsączamy na ręczniku papierowym Cebulę kroimy w kostkę albo w piórka i podsmażamy na oleju. W sporej misce(...)około 8 minut. Natępnie zdejmujemy pokrywkę, przykładamy duży talerz. Obracamy patelnię tak, żeby placek leżał na talerzu. Kładziemy patelnię z powrotem na ogień i delikatnie zsuwamy tortillę, tak żeby piekła się z drugiej strony jeszcze około 5 minut. Gotowe! Tak przyrządzona tortilla de patatas może być podawana jako dodatek do obiadu lub samodzielnie jako danie. Ja najbardziej lubię z sosem
Mama z miastasię składników). Umieść masę w foremkach do muffin, wstaw do lodówki na kilka godzin. Wykonanie dekoracji: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru i wygładź całość, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oba arkusze zwiń(...)był różowy. Umieść pianki na wierzchu serniczków. Wyjmij czekoladę z zamrażalnika, rozwiń energicznie rulon. Powstałe kawałki czekolady ułóż na wierzchu serniczków. Rada dla początkujących: Aby serniczki były gładkie i bez problemu dały się wyjąć z formy do muffin, umieść formę w gorącej kąpieli wodnej, aż na brzegach serniczków pojawi się widoczna obręcz. Jest to znak, że możesz
Garniec Magaliewszystkie. Bogate w błonnik i bezpieczne dla naszego układu pokarmowego są: jabłka, brzoskwinie, marchewki, buraki, avokado, migdały, kiełki. Czy można żyć bez pszennego pieczywa? Zdecydowanie TAK! Wyeliminowanie go z diety nie stanowiło dla mnie problemu. Zastąpiłam je pieczywem ryżowym. Trzeba urozmaicić swoją dietę, dlatego postanowiłam sama upiec własne pieczywo(...)gorącej) Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Małą blaszkę ( keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut
Pan i Pani Smith w kuchnimojej kuchni królują przepisy na wypieki z prostych składników, łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym - niezawodne. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe z owocami, które przygotowuję bez użycia miksera. Zachęcam do spróbowania. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie, miękkie i wilgotne - takie, jak lubię najbardziej. Dzisiaj - w wersji z czereśniami. Zapraszam :-) składniki: 2 szklanki mąki(...)mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam owoce. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
babka w formieDrobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad. Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki(...)czerwonej papryki i zwijamy w roladkę. Gotową roladkę owijamy starannie plastrami boczku aby na siebie nachodził. Gotowe roladki opiekamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiblogu musi być coś na szybko. "Błyskawiczne piątki" to wspólna akcja (mam nadzieję, że z czasem nie tylko blogerów), która ma na celu dzielenie się sposobami na szybkie gotowanie, pieczenie, dbanie o dom czy urodę. Linki do wszystkich wpisów znajdziecie na facebookowej, otwartej grupie oraz w każdy poniedziałek na moim blogu. Ja dzisiaj zapraszam na pesto z natki młodej(...)smaczne podanie. (Po dokładnym opłukaniu natki należy poobrywać same listki, odrzucając łodygi. Właśnie z tych listków można zrobić coś pysznego.) Składniki: 1 szklanka opłukanych listków naci marchwi (bez łodyżek) około 40-50 g twardego żółtego sera 50-70 ml oleju - użyłam słonecznikowego sól i pieprz do smaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych drobno orzechów - użyłam laskowych
Codzienna kuchnia niecodziennaubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i miksujemy jedynie do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach ok. 26x37 cm smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy(...)chwilę do lodówki - UWAGA - masa bardzo szybko tężeje! GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż zacznie tężeć. PRZEŁOŻENIE: Na paterze kładziemy biszkopt bez wycięć. Smarujemy równomiernie kremem i przykrywamy biszkoptem ze wzorkami. Wycięcia wypełniamy tężejącą galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
My Culinary Artrzeczywiście natknąć się na serduszko (a nie bezkształtny kawałek kolorowego ciasta). Z okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was prosty sposób na babeczki z serduszkiem i co najważniejsze – bez znaczenia jak się je przekroi (czy przegryzie) serduszko zawsze tam będzie :) Do przygotowania babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe (jeden z moich ulubionych!), potrzebny będzie także czerwony barwnik(...)masy i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być
Ciastkozercyczym je mianuję.. Na dobrą sprawę, mówiąc ciasto, przywołujemy na myśl mąkę,masło/olej, jajka, cukier- podstawowe składniki. Jak jest u mnie? Całkowicie inaczej, moje ciasta są przeważnie bez mąki, jajek, cukru (choć nie zawsze)- aczkolwiek jeśli nawet, to musi być w nich coś alternatywnego. Teraz pytanie, co ja właściwie tworzę? Haha :] Co do dzisiejszego przysmaku, muszę(...)WYKONANIE: amarantus, banana i morwę blendujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji do zblenodwanych składników dodajemy, cynamon, nasiona chia i mleko sojowe- dokładnie mieszamy całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odkładamy na noc do lodówki
healthy dreamsżurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to zdecydowanie najsmaczniejsze danie z karpia jakie jadłam do tej pory. Składniki (na około 10-12 niewielkich pulpecików): 300 gram filetów z karpia bez skóry i ości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej(...)niej niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-6 minut. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPrzepisów na ciasto marchewkowe jest pewnie tyle, że trudno byłoby zliczyć. Mam jednak dla Was takie, które bez obaw można zaliczyć do najprostszych i najszybszych. Wystarczy mieć malakser lub blender tzw. kielichowy, to znaczy z pojemnikiem. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc zanim je zaczniecie robić, włączcie piekarnik, żeby zdążył się odpowiednio nagrzać. Pomysł na to ciasto widziałam(...)wymiarach 23 cm X 18 cm) Składniki: około pół kg (5 średnich marchewek) 4 jajka 3/4 szklanki dobrego oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki esencji waniliowej (można ją zastąpić cukrem waniliowym) Marchew obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do malaksera i mielimy drobno. Dodajemy jajka, olej i esencję waniliową
Codzienna kuchnia niecodziennaTymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić. Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej(...)foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMałgorzaty Skworcu Marynata Azjatycka Roleski - Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość(...)wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak
Z Kuchni Do Kuchnisię później dobrze spało! Cofając się jeszcze nieco bardziej w czasie, opowiem Wam również o wakacyjnych drożdżówkach. Wybierając się w niebagatelną, bo niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika(...)tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą drożdżówek i sernikiem, czym bardzo zdenerwowałam moją Mamcię, która też na naszą cześć sernik przygotowała (jak się później okazało, jeden był pieczony, a drugi na zimno, więc tragedia żadna się nie stała). I gdy już myślałam, że może jednak trochę przesadziłam, okazało się, że drożdżówki znalazły wielu amatorów, z moją młodszą Siostrą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeratuje" są jeszcze frytki - jak już nic innego nie ma, a potrzebujemy dostarczyć organizmowi kalorii, to czasami trzeba wybrać tę opcję. Niekiedy zdarzają się w "zwykłych" miejscach też pieczone ziemniaczki czy surówki. Po upewnieniu się, że robione są na tłuszczu roślinnym, możemy je zamówić i zajdać się nimi. Wiadomo, że nie jest to opcja na dłuższą metę, ale od czasu(...)wyjeździe zdecydowanie nie stanowi to problemu :) Warto też pytać w miejscach serwujących jedzenie o opcje wegańskie (nie zawsze wszyscy wiedzą "jak to działa", więc warto powiedzieć że szukamy dania bez mięsa, mleka, jaj i nabiału ogólnie - albo zaznaczyć, że jesteśmy na nie uczuleni). Popularność weganizmu rośnie coraz bardziej i często takie formy żywienia są uwzględniane w menu - więc
Bananowe PoleNiedawno robiłam chałwę (domowa chałwa bez cukru) , dziś znów w klimatach sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez cukru. I znów pysznie! :) Takie sezamki można z powodzeniem zawinąć w folię i zabrać do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Do posłodzenia użyłam 2 łyżek miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się(...)mnie ryżowe) 2 łyżki miodu 1. W rondelku rozpuść olej z mlekiem i miodem. Nie dopuszczaj do zagotowania. 2. Dodaj sezam, migdały i wiórki, wymieszaj. 3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na to połóż cienką, równą warstwę masy. 4. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, do lekkiego zarumienienia. Nie piecz za długo, bo sezam może zgorzknieć. 5. Wystudź
Powiedz dietom nieKocham czekoladę. Mogłabym ją jeść kilogramami, ale z wiadomych względów staram się ograniczać. Ten przepis jest idealny dla wszystkich czekoladoholików. Słodycz bez zbędnych dodatków, chemii, cukru. I co najlepsze, możesz ją posypać czym tylko Ci się podoba - migdałami, solą, chili, orzechami, rodzynkami. Uwaga - mocno kokosowa i pyszna! Składniki (2 tabliczki): 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (2x30g) 2 łyżeczki kakao(...)ziemnych niesolonych Olej kokosowy to świetny kosmetyk - ratuje suchą cerę i zniszczone włosy 1. Olej, miód i kakao wymieszać na gładką masę. 2. Blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować warstwą czekoladowego kremu. 3. Posypać ulubionymi dodatkami, włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut. SMACZNEGO! 1 porcja (1 tabliczka - 60 g) zawiera: 390 kcal; 3,6 g białka
Powiedz dietom niezachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować. Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również(...)jajka 150g margaryny 300g mąki szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 450g szpinaku rozdrobnionego 150ml śmietanki 30% 2 jajka szczypta gałki
Amatorka kuchennaNiecodzienne ciasteczka przygotowane bez użycia mąki. Ciekawe w smaku, mocno czekoladowe z aromatyczną skórką pomarańczową... Polecam! Składniki: 75 g posiekanej czekolady gorzkiej 120 g masła 200 g płatków owsianych 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 jajko skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy (jak przygotować skórkę na dole przepisu tutaj ) Masło, czekoladę, cukier i miód rozpuścić w garnku. Jeszcze(...)przełożyć na folię spożywczą. Owinąć ciasno i schłodzić w lodówce aż stwardnieje (40-60min). Wyjąć i ostrym nożem pokroić na plastry 1 cm. Nadać okrągły kształt ręką. Piec ok. 20 minut 180*C. Po tym czasie wyjąć, na każde ciasteczko nałożyć odrobinę skórki pomarańczowej i piec jeszcze 4 minuty. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjako dodatek do drugiego dania: Skladniki :2 pory z zielonymi czesciami 1/2 szklanka bulionu warzywnego,bez glutaminiani itp. 3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany,plaska lyzeczka maki(...)galka muszkatalowa do smaku.Na koniec dodac posiekana pietruszke.Nie przedluzac za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Swietnie uzupelni kazde drugie danie.Do dan rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smazonych,pieczonych jest po prostu wyborny.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewka solo z piekarnika,bez towarzystwa niesmiertelnego groszku.Sami przyznacie,ze tak podana marchewka-z zielona czuprynka bedzie ozdoba kazdego talerza.Jest pyszna,aromatyczna,chrupiaca i sama sie robi,a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartosci odzywczych niz gotowana.To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu. Skladniki: peczek marchewki kilka zabkow czosnku tymianek lub estragon sol gruboziarnista olej rzepakowy(...)zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic na pol.Obrac czosnek marchewki czosnek i galazki tymianku ulozyc w naczyniu zaroodpornym polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wody piec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiace podawac jako dodatek do drugiego dania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciężko zliczyć. Taka nasza wypasiona czekolada. Dziś moim dzieciom trudno sobie wyobrazić, że ja nie miałam możliwości jedzenia tyle słodyczy co dziś jest dostępne. Ten blog zrobiłam zrobiłam tradycyjny bez orzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem. SKŁADNIKI: mleko pełne w proszku 500 g woda 200 ml herbatniki (użyłam 3 paczki(...)przygotowaną masę powoli wlewam do naszego mleka z herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką - gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia) - tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc. Gotowe możemy zajadać. To jest wersja podstawowa do niej możemy dodać nasze ulubione posiekane orzechy, rodzynki
Basia w kuchniZapiekana wersja skradła całkowicie moje serducho. Jest idealna na śniadanie, gdy mamy troszkę więcej czasu. Na blogu będą pojawiały się teraz przepisy przeważnie bezglutenowe. Robię eksperyment. Miesiąc całkowicie bez glutenu. Dołącza się ktoś do mnie? A może znacie jakieś przepisy na bezglutenowe chleby i inne dania? Z chęcią wypróbuję :) Specjalnie dedykacja dla Sandry, która aktualnie jest na jaglanej(...)mleka. W naczyniu żaroodpornym ułożyć twaróg a na nim jagody tak aby nie było widać sera. Ugotowaną kaszę wykładamy na borówki. Resztę owoców która została układamy na kaszy. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Zapiekana kasza jaglana z borówkami
CzarnawisienkaSKŁADNIKI: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (całe migdały, bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego Masa: 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 4 jajka 1/2 laski wanilii zmiksowany miąższ z 1 mango Przygotowanie: Spód: Migdały prażymy na suchej patelni. Następnie rozpuszczamy na patelni cukier trzcinowy i mieszamy go z migdałami(...)mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Przepis na ten sernik znalazłam na blogu White Plate . Do sernika polecam herbatkę Ceylon Teekanne
Aga w kuchniWalentynki już tuż tuż ... pierwsza moja propozycja na ten wyjątkowy dzień ... Być może zewnętrznie nie wygląda powalająco , ale wnętrze zrekompensuje Wam to wybornym smakiem ... Chrupiąca beza ...i delikatny krem stanowią tu doskonałe połączenie .. mmmm rozmarzyłam się na samo wspomnienie tego smaku ... Składniki : Blaty bezowe : 5 białek 1 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca . Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać. Upiec trzy jednakowej wielkości blaty , u mnie o wielkości ok 20cm , pieczone jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę. Masa : ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem , dodać , wciąż ubijając serek i na końcu wlać kawę . Przełożyć wystudzone bezowe
Malinowa KawiarenkaPodczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Drożdże te działają o wiele wolniej niż kupne oraz bardziej wpływają na smak pieczywa. Dlatego pieczenie chleba na zakwasie wymaga długiego procesu przygotowania. Jednak wysiłek ten zostanie nagrodzony w postaci pysznego, pachnącego, zdrowego chleba :) Na szczęście etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. I jeżeli będzie się(...)letniej wody . Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić w ciepłym miejscu np na lodówce lub w piekarniku z włączona lampką (bez uruchamiania temperatury). Zbyt wysoka temperatura może za bardzo przyspieszyć proces lub zniszczyć naturalne drożdże. 2. Dzień drugi Po 24 godzinach do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej
Moja Galeria SmakuCiasto gruszkowe z marcepanem to taka trochę wariacja na temat ciasta ucieranego. Nigdy nie pracowałam z marcepanem, a okazuje się, że jest to całkiem przyjemne. Ciasto
RelaxtimeWarto wiedzieć ,co zjeść po cwiczeniach ale też po sprzątaniu dłuższych zakupach i każdym innym wysiłku . suszone owoce -kilka np śliwek moreli zalecane jest zjeśc po
Moje WyrobyDla wszystkich miłośników bananów i ciasta czekoladowego powstało ciemne ciasto bananowe. Intensywny aromat, doskonały smak i długo utrzymująca się świeżość to zalety tego ciasta Składniki: 2
Słodki sentymentCiasto jest pyszne, jestem pewna że będę robiła je często. Można zrobić z innymi owocami tj. jagody, wiśnie itp Śliwki umyć, przekroić na pół. Pestki usunąć
Kuchnia PokoleńKrem brokułowy jest jedną z moich ulubionych zup. Sama nie wiem czy tak przekonywująca jest jej gęsta konsystencja, dodatek czosnku czy może to ten rozgrzewający
Szybko Tanio SmacznieJak przygotować firmę na 2020 rok? Nowy rok 2020 warto rozpocząć od właściwego przygotowania prowadzonego biznesu m.in. w kontekście fakturowania. Dobry program do przygotowania dokumentów powinien
Słodkie okruszkiPlacki warzywne to świetny sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do posiłku. Jeśli zrezygnujemy z ich smażenia, a zamiast tego upieczemy je w piekarniku, będzie to
HealthyCreationsCoś ostatnio wzięło mnie na czekoladowe ciasta… Chwile temu wstawiłam przepis na ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake , a dziś stawiam na zdrowe brownie. Jeżeli
Be Fit Be StrongSmakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
CzarnawisienkaDziś mam dla was banalnie proste ciasto, które powstało z tego co akurat było pod ręką - jabłka i banan leżały już kilka dni, a jakoś nie
Healthy food explorerMasz parę minut wolnego i wielką ochotę na coś słodkiego? Wyciągnij michę, łychę i ukręć sobie babeczki! Rozgniatasz banany, mieszasz suche składniki, potem mokre, wszystko łączysz
Upiecz sobie babeczkęJak co roku o tej porze zderzają się dwie opcje – zwolenników i przeciwników Halloween. O tym kto, i w jakiej grupie się znajdzie – zdecydujmy sami. Nie
mojewypiekiinietylkoZ a ten pudding można dać się pokroić! Serio! Mięciutkie kuleczki tapioki w kremowym mleku kokosowym z wanilią i kawałeczkami owoców. To zdecydowanie idealny deser o
Food SquareNajprostsze przepisy są najlepsze. Prawdziwą skarbnicą takich dań są Włochy. Polecamy mega łatwy przepis na mega smaczną pastę do przygotowania w 30 minut. Tu nie ma
Niedzielny kucharzPierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym
Smakołyki BerenikiDobra kawa i… coś słodkiego. To początek nie jednego dnia, to obowiązkowy element każdego spotkania z przyjaciółmi. Dlatego dziś przychodzę do Was z tym wpisem
Słodkie okruszkiJak co roku o tej porze zderzają się dwie opcje – zwolenników i przeciwników Halloween. O tym kto, i w jakiej grupie się znajdzie – zdecydujmy sami. Nie
mojewypiekiinietylkoNie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam
Codziennik KuchennyJakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane
Marder&Marder ManufactureKrem brokułowy jest jedną z moich ulubionych zup. Sama nie wiem czy tak przekonywująca jest jej gęsta konsystencja, dodatek czosnku czy może to ten rozgrzewający
Szybko Tanio SmacznieJestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita
Be Fit Be StrongPrzepis na te ciastka jest doskonałym ratunkiem w sytuacji, kiedy natychmiast potrzebujemy zrobić coś słodkiego np. z powodu niespodziewanych gości :) Zaledwie kilku składników, a czas jaki
Zofiana