Kulinarnie w Zakopanem 136szefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe(...)kulinarnym były też szlak zakupowy Wizyta na straganach pod Gubałówką to nasz punkt obowiązkowy! Kapcie, rękawiczki, szaliczki, czapeczki, drewniane różności, dywaniki i inne cudeńka… No i serki góralskie! Bez serków to nawet nie mamy po co do domu wracać Oczywiście ze słoiczkiem żurawiny błotnej. Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka smacznych
Tajemnice Smaku
GOFRY 3-SKŁADNIKOWE (BEZ MĄKI, JAJKA, MLEKA I TŁUSZCZU) 191mnie to, że gofry są bez mąki, cukru, jajek, mleka czy nawet oleju. Powiem Wam, że jak dla mnie gofry bomba. Przede wszystkim co ważne to to, że są bez cukru, słodzone jedynie bananem, drugi ich plus to są bardzo sycące, wystarczy tylko jeden gofr, aby najeść się na długi czas. Idealne na śniadanie lub przekąskę. U mnie(...)wlać wodę. Wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Tak przygotowaną masę odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta. Gofry piec około 3-4 minut (długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Gofry podałam polane jogurtem naturalnym z dużą ilością białka Skyr oraz borówkami amerykańskimi
Zrób to smacznie
Muffiny kefirowe z owocami 226obiad sprawdza się doskonale. Sama po kefir nie sięgam za często. Głównym tego powodem jest fakt, iż nie jem laktozy i kupuję jedynie kefir bez jej zawartości. Ten bez laktozy dostać mogę tylko w niektórych sklepach. Na ostatnich zakupach nabyłam dwa kubeczki kefiru i postanowiłam zrobić z nich coś słodkiego. Najlepszym pomysłem okazały się być muffiny, gdyż były(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania muffinów na kefirze. 32 dkg mąki pszennej 15 dkg cukru pudru plus dodatkowy cukier do posypania muffinów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 jajko 210 ml kefiru 20 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 15 dkg czereśni 10 dkg malin
mecooks
3- SKŁADNIKOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z AMARANTUSEM 147Jeśli szukacie przepisu na łatwe, smaczne ciastka, w dodatku bez grama mąki, cukru czy masła to przepis ten jest właśnie dla Was :) Wystarczą tylko 3 składniki, które należy ze sobą wymieszać, upiec ciastka i nic tylko zajadać. Dzięki dodaniu tu jednego składnika ciastka są miękkie i słodkie. Jesteście ciekawi jaki to składnik? Zapraszam do przepisu ;) Składniki na około(...)Skworcu ) Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać wiórki kokosowe i amarantus, wymieszać. Łyżeczką nabierać porcje masy, dłonią uformować kulkę, lekko ją spłaszczając. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-22 minuty. Przepis znaleziony gdzieś w internecie
Zrób to smacznie
Wegańskie kaszotto z tofu i warzywami 247Zaletą tej potrawy jest to, że przygotowuje się ją naprawdę szybko. Dodatkowo możecie dodać do niej to co akurat macie. W moim przypadku była to cukinia oraz papryka, ale bez problemu możecie dołożyć tutaj również inne warzywa. Nie lubicie tofu ? Zamieńcie je na ciecierzycę lub białą fasolę, danie będzie równie smaczne Wegańskie kaszotto z tofu i warzywami przepis(...)przełóż je do miseczki, obsyp wędzoną papryką, tak aby przyprawa pokryła go równomiernie i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie tofu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Cebulkę dymkę drobno posiekaj i przełóż ją na patelnię. Podsmażaj chwilę, a następnie
365 dni dookoła kuchni
Bułki do kebaba 159przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy. Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)jogurt w temp. pokojowej, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na nim wyrośnięte ciasto, formując koło (jak na pizzę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem (w kratkę) oraz smarujemy rozmąconym
Smaki Na Talerzu
Wegańskie ciasteczka warszawskie – słoneczka 209bez problemów. Największym kłopotem oczywiście była beza – próbowałam na wiele sposobów, aby ubita woda po cieciorce zastąpiła bezę na ciasteczkach, jednak niestety efekt nie był zadowalający. Dlatego moja wegańska wersja ciasteczek warszawskich różni się od tradycyjnych jedynie brakiem bezy, a poza tym smakują identycznie! Ciasteczka zrobiłam w dwóch wersjach – z orzechami i z kokosem. PS Brak bezy(...)Ciasto: 275 g mąki pszennej 100 ml oleju (użyłam rzepakowego) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Krem: 300 ml mleka roślinnego 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub kokosowej 100 g oleju kokosowego (polecam ze sklepu
Via Gusto
Muszle makaronowe nadziewane leśnymi grzybami. 224być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku 1 kulka sera mozzarella Przygotowanie; Muszle gotujemy(...)wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem. Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Snickers z daktyli i fasoli 295daktyli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki agaru lub żelatyny Karmel z daktyli: 200 g daktyli 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 200 g orzechów ziemnych 200 g czekolady (polecam bez cukru) * PRZYGOTOWANIE Fasolowy nugat Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do kielicha blendera. Mleko kokosowe zagotuj wraz(...)kielicha blendera. Dodaj ekstrakt waniliowy, odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładką masę. Foremkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm pokryj papierem do pieczenia. Wylej gotowy fasolowy nugat, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż lekko stężeje. Karmel z daktyli Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Gdy będą
Food Square
Chlebek jabłkowy z orzechami 177Był chlebek bananowy to teraz przyszedł czas na równie smaczny, ale przede wszystkim zdrowy chlebek jabłkowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, z samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego(...)szklanka mąki pełnoziarnistej 2 małe jabłka 2 jajka 150 g jogurtu greckiego (może być light) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki musu jabłkowego 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych migdałów Wykonanie: Jabłka zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Odłożyć. W jednej misce
Healthy food explorer
Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym 243wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo. Siemię złociste można kupić bez problemu nawet w aptece. Jeśli nie ma go w danej chwili można zamówić. Do zaczynu użyłam mąki żytniej typ 840, takiej nie dostaniemy na rynku ale jest(...)napisać jedno jest bardzo dobry, długo zachowuje świeżość a jego wygląd przypomina kolorem sztabki złota J Polecam! Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym Zaczyn, wieczór na dzień przed pieczeniem chleba, na 10-14 godzin · 85g zakwasu / starter lodówkowy dokarmiony w tygodniu /, · 400g mąki żytniej
Leśny Zakątek
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk – kuchnia podkarpacka 214kopiate łyżki mąki pszennej sól, pieprz. Grzyby moczymy przez kilka godzin, solimy i gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły (można je zalać wrzątkiem i ugotować bez uprzedniego moczenia – gotują się wówczas trochę dłużej, około 45 minut). Grzyby odcedzamy zachowując wywar, który będzie bazą do sosu. Pokrojone grzyby podsmażamy na 2-3 łyżkach masła. Mięso gotujemy(...)garnku, stopniowo odrywając liście. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy je ściśle. Gotowe gołąbki układamy ciasno w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi kapusty rondlu. Podlewamy wodą i dusimy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni C, około 60-90 minut, w zależności od kapusty – duża, przerośnięta kapusta z grubymi liśćmi potrzebuje więcej czasu). Do gołąbków przygotowujemy sos grzybowy. Zagotowujemy wywar
Trzeci talerz
Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne 191śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz groch Przepis 1 Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym(...)bardzo wolnym ogniu podgrzewamy jednocześnie blendując bardzo dokładnie, na koniec dodajemy masło oraz sól i pieprz. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 5 Kiedy kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy. 6 Doprawiamy octem i miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni. *wpis powstał we współpracy
Kuchnia Bazylii
Brownie z solonymi orzeszkami. 176wiemy. Doskonale sprawdza się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Jeśli tylko mamy w zapasie kostkę masła i dwie tabliczki czekolady to w czterdzieści minut możemy wyczarować znakomity deser. Nawet bez orzechów. A jeśli chodzi o wiosnę to zapraszam ją do mojej kuchni, do mojej codzienności. Niech w końcu będzie radośnie! :) Składniki: 200 g masła 200 g czekolady deserowej(...)cienką strużką wlewać czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami mąkę, cały czas miksując. Orzechy posiekać i dodać do ciasta. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie powinno być płynne
zadanie-gotowanie