Tarta z kremem cytrynowym, to idealne ciasto na upalne letnie dni. I choć u nas wzbudziło (u niektórych) małe kontrowersje, to po jego debiucie
Smaczne Zdrowekażdy za nim przepada. Ale to połączenie słodkiego i kruchego ciasta, z lekko kwaskowatym rabarbarem jest naprawdę wyśmienite. PS. W końcu zdecydowałam się na zrobienie prawdziwego kruchego ciasta, czyli bez jajka. No i powiem wam, że chyba znalazłam wersję idealną Tarta z rabarbarem składniki na tortownicę o średnicy 19 cm: Ciasto kruche: 150 g mąki 100 g zimnego masła(...)zanim składniki zaczną się łączyć tworząc zwartą masę. Można oczywiście skorzystać z miksera. Dobrze połączone ciasto dzielimy na dwie części: jedną mniejszą, a drugą większą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część rozwałkujemy i przekładamy do foremki. Wykładamy ciastem spód oraz brzegi do wysokości około 1 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy foremkę na pół godziny do lodówki. Mniejszą
Relaxtimeciasto naprawdę samo się robi, wystarczy kilka składników, jedna miska, łyżka i ulubione dodaki np. w postaci owoców. Dobrze sprawdzą się i świeże i mrożone. Ciasto można tez przygotować bez żadnych dodatków albo np. polać roztopioną czekoladą. To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów na ciasto jogurtowe, w Internecie można znaleźć kilka wersji,. Ja skorzystałam z przepis ze strony Kwestia(...)polecam podwoić ilość składników. Składniki (forma 21 x 21 cm): 1 (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 kubeczka erytrytolu/ksylitolu/cukru 3 jajka 3/4 kubeczka oleju roślinnego ok. 200 g malin (użyłam mrożonych) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do miski przełożyć jogurt
Healthy food explorerjego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym do wielu wypieków. Przygotowuje się je błyskawicznie, bez użycia miksera i rozdzielania żółtek od białek. Poza tym znacznie zredukowałam ilość masła, którego użyłam do przygotowania kremu - w klasycznych przepisach należy użyć nawet kostki tłuszczu na jeden budyń(...)stresu o zwarzenie się masy. Bardzo polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 36x25cm: 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka, szklanka cukru , 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii , 4 jajka , 2 płaskie łyżki kakao plus 2 łyżki mleka ok. 350 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z soku lub rozmrożonych
Lekcje w kuchniZawsze uważałam, że z prostych składników, które zazwyczaj większość z nas ma w lodówce, można stworzyć ciekawe dania. To samo tyczy się kotletów wszelkiej maści. Przecież
Z notatnika dietetykaTo brownie nie zawiera 14 głównych alergenów. Nie znajdziecie tu jajek, nabiału, glutenu. Produkty te zastąpiłam fasolą, bananami oraz kakaem. Ciasto jest bardzo czekoladowe idealnie współgra
wysmienityżelaza, wapnia, magnezu, miedzi i potasu. Ma również udowodnione działanie antynowotworowe. Taka opcja to dużo zdrowsza alternatywa od sklepowych przekąsek słonych. To 100% naturalnych składników. I w dodatku bez smażenia. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki : 200 g jarmużu Sól 2 łyżki oliwy z oliwek Papryka chili mielona Papryka(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki oraz szczyptę papryczki chili. Liście mieszamy z przygotowaną marynatą w taki sposób, aby każdy liść był pokryty oliwą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na nim rozkładamy pojedynczo liście jarmużu w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni i chipsy pieczemy przez około 8-10 minut
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneW 2019 roku na blogu pojawiło się wiele przepisów na smaczne i zdrowe dania. Wśród nich są przepisy na słodkie wypieki, sałatki, pasty do pieczywa oraz
My Chcemy JeśćBORSUKI – położona na Bugiem wieś na terenie Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” . Na skraju miejscowości stoi przepiękny dwór – Dwór Zaścianek . Jest to przewieziony i
Tajemnice Smakutrafić w gusta nie tylko moje, ale również mojej rodziny. Koniecznie wypróbujcie 🙂 Składniki na 4 porcje: -2 udka z kurczaka bez skóry 460 g -2 piersi z kurczaka bez skóry 400 g -cebula 100 g -cytryna 70 g Na marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa(...)mięso i na tej samej patelni obsmażamy plastry cytryny i cebuli. Wkładamy ponownie udka i piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaplanowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 100 ml śmietanki 30% * cukier wanilinowy * ekstrakt pomarańczowy * skórka(...)prażone płatki migdałów * maliny Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru
Pieprzyć z Fantazjąkawy, na święta, na prezent, czy do pracy. Każda okazja będzie dobra, by przygotować te pyszne waniliowe pieguski z gorzką czekoladą. Moja córka stwierdziła, że są trochę podobne do bezy i chociaż w smaku całkiem inne, to faktycznie po upieczeniu z wierzchu były delikatne i kruche, a w środku przyjemnie mięciutkie. W kolejnych dniach całe nabrały kruchości i poznikały(...)jajkiem. Stopniowo dodajemy zmieszane suche składniki. Na końcu dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki nieco mniejsze od orzecha włoskiego i układamy je na blaszce do pieczenia (zachowując między nimi odstępy). Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (lub 180 w opcji góra-dół). Studzimy na kratce. Smacznego :) Artykuł Waniliowe ciastka z czekoladą pochodzi
Mienta blogOdliczanie do Świąt Bożego Narodzenia trwa. Zostało już kilka dni. Jedni umilają sobie ten czas słodkimi czekoladkami. A my? My popijamy pyszną kawę z rana i
Słodkie okruszkiplanowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo! Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie? Składniki: * 70 dkg zmielonego sera białego * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 100 ml śmietanki 30% * cukier wanilinowy * ekstrakt pomarańczowy * skórka(...)prażone płatki migdałów * maliny Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru
Pieprzyć z FantazjąNie samym ciastem żyje człowiek. Od czasu do czasu trzeba przekąsić coś warzywnego i zdrowego. Mogą być frytki. I nie mowię tutaj o tłustym fastfoodzie z
dolcevitainmykitchen