ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM (DIETA MIND) + KONKURS!!! 212Zupa krem z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem pochodzi z książki "Dieta MIND. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego. Zupa jest kremowa i niezwykle aromatyczna, a do tego bardzo szybka i prosta w wykonaniu - gotowa w 20 minut! Powiem szczerze, że jeszcze nie robiłam tak łatwej w wykonaniu zupy - z pewnością każdy sobie z nią poradzi 😉 Idealna(...)wprowadzić w życie, większości z nas wystarczy niewielka korekta naszej codziennej diety. Nie ma produktów zabronionych, nie ma miar, wag czy przeliczania kalorii. Jest stworzona tak, aby bez trudu i szkody dla organizmu móc stosować ją długookresowo. Zainteresowani? W Polsce ukazał się pierwsza książka o diecie MIND - "Dieta MIND. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego (dietetyk i psychodietetyk
Kuchnia MagdaLeny
Sernik bezcukrowy z kremem orzeszkowo - karmelowym 101tortownicę o średnicy 21 cm Ważne - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej Spód migdałowy: 3/4 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki erytrytolu szczypta soli 70 gram miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 gram serka mascarpone 250 gram serka ricotta 2 jajka, rozmiar L 1 pełna łyżka budyniu bezcukrowego - u mnie o smaku ciasteczek maślanych 1/2 szklanki erytrytolu skórka(...)Wsypujemy skórkę z cytryny, mieszamy i gotową masę przelewamy na kruszonkowy spód migdałowy. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 45 minut. Serniczek powinien pozostać z wierzchu jasno - złoty i płaski. Studzimy wypiek około pół godziny w piekarniku, po czym wyciągamy i chłodzimy zupełnie
Kronika Piekarnika
Chrupiąca Focaccia 154Focaccia jest to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego, samo ciasto. W każdym regionie Włoch ma swoje odmiany. Może być z ciasta suchego polanego oliwą , z solą i ziołami lub pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Focaccia podawana jest jako przystawka oraz jako dodatek do innych potraw, zazwyczaj(...)from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika, Course: Focaccia Cuisine: Włoska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 servings Prep time 1 hour 30 minutes Pieczenie 20 minutes Calories 225 kcal Szukasz pysznej, chrupiącej a jednocześnie sycącej przekąski? Wypróbuj koniecznie włoską Focaccię w swoim domu jako alternatywę pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 10 g świeżych drożdży
ProstePesto.pl
Stempelki do ciastek – oryginalny pomysł na dekorację. Sprawdź, jak je wykorzystać 144Niezależnie od tego, czy zajmujesz się cukiernictwem zawodowo, czy w domowym zaciszu, przydadzą Ci się oryginalne stemple. Pomogą Ci tworzyć słodkie dzieła sztuki, nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem. W jaki sposób można je wykorzystać? Gdzie znajdziesz ciekawe propozycje? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek. Po co dekorować wypieki? Wszyscy uwielbiamy słodkie przekąski. Jednak każdy cukiernik wie, że zanim(...)jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja, bez drobnych detali? Dekorowanie wypieków to także dobry sposób na kreatywne zajęcie dla całej rodziny. Można w nie zaangażować nawet dzieci i pobudzać w nich inwencję twórczą. Co więcej, wyjątkowo
Moja smaczna kuchnia
Chleb razowy ze słonecznikiem. 175Chleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś
Zdrowy Styl Joanny
Tarta migdałowa z porzeczkami i borówkami 136kończyła się powoli data ważności. Stwierdziłam, że migdałowe słodkie nadzienie będzie fajnie współgrać z kwaskowatością porzeczek. Ale żeby nie było za kwaśno to wymieszałam je z borówkami Ciasto kruche bez jajek wyszło idealnie kruche, a masa migdałowa delikatnie wilgotna. muszę przyznać, że bardzo mi tarta przypadła do gustu. Chętnie ją powtórzę w towarzystwie również innych owoców. Albo może lodów(...)cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło oraz wodę. Zagniatamy tak długo, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i stanie się „zwartą kulą”. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Nie mam formy do tarty więc piekę w tortownicy. Ciasto wałkuję na grubość ok 3 mm i przekładam do foremki. Boki mojego
Relaxtime
Amarantuski sezamowe 136dużych. Tym razem z dodatkiem nasion sezamu i pasty sezamowej tahini. W smaku przypominają klasyczną chałwę. Są przepyszne! Serdecznie polecam Wam przepis na te fantastyczne amarantuski sezamowe. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko za sprawą dodanego banana. Amarantuski sezamowe – składniki (10 ciasteczek): 1/2 średniego dojrzałego banana, 2 łyżki nasion białego niełuskanego sezamu, 2 łyżki pasty sezamowej tahini(...)mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości rafaello i je spłaszczam. Ciasteczka wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 20 minut. Smacznego! Amarantuski to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne. Możemy
Natka Pietruszki
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 191nasze polskie pomidory malinowe i ogórki gruntowe i przygotowywać z nich sałatkę grecką, ale gdy tylko nadchodzi jesień przestawiam się na surówki na bazie kapusty czy marchewki lub z pieczonych warzyw korzeniowych . Bardzo chętnie sięgam też teraz po naszą polską paprykę, na którą sezon trwa jeszcze do listopada. Wybierając polskie produkty macie pewność, że otrzymujecie najwyższą jakość w przystępnej(...)terenie trzech podkrakowskich gmin: Koniusza, Radziemice i Słomniki. Ze względu na specyficzne warunki glebowe i mikroklimat, jest to wyjątkowe miejsce na glebowej mapie Polski. Nie ma mojej kuchni bez czosnku, jest on elementem większości moich przepisów. Gdy idę do sklepu po czosnek, to zawsze wybieram ten od polskich producentów, a nie importowany. Właściwości zdrowotne czosnku Czosnek jest niesamowicie
Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z łososiem + film 128Placki z łososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony z
Smakowite Dania
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 110platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać(...)wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Szybko Tanio Smacznie
„Berta Isla” i pokrzywa 137układać sobie rzeczywistość skrawkami informacji rzuconymi nam niczym ochłap? Czasami trzeba! Czy cierpliwość popłaca? Być może! Z taką codziennością, gdzie nic nie jest pewne, gdzie dzień zapełniony jest pytaniami bez odpowiedzi, przyszło zmagać się bohaterom książki Berta Isla Javiera Maríasa. Pod otoczką z pozoru idealnego życia (idealna rodzina, dzieci, wspaniała praca, poważanie…) kryje się coś, co przeraża, zasmuca, parzy(...)oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 szklanka pokrzywy (około 2 garście, ale nie odważyłam się mierzyć w ten sposób ) 100 g dżemu z czarnej porzeczki
Słodki sentyment
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 147kwiaty migdałowca nie są jadalne ! * Jeżeli chcemy użyć kwiatów do dekoracji zabezpieczamy końcówki (łodygi) folią spożywczą , tak żeby nie miały bezpośredniego kontaktu z ciastem. Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej cytryny kilka kropel aromatu migdałowego masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania(...)otartą z cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut. Smacznego! *Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych – Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni
Tajemnice Smaku
Pikantne ziemniaczane kliny plus pesto z orzecha włoskiego i rukoli 270Pesto to sos pochodzący z Genui w regionie Ligurii w północnych Włoszech. Słowo pesto „pestare” oznacza walenie lub miażdżenie. Pesto
RafalCook
Pomidory zapiekane z mozzarellą 198pomidorów możecie zrobić dużo więcej niż się Wam wydaje i serwować jako przystawkę lub danie na lekki, letni obiad. Wybierzcie koniecznie do tego dania pomidory okrągłe, lekko płaskie, które bez problemu będą stały na talerzu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 4 dojrzałe pomidory 100 g sera mozzarella w kulce 1 ząbek czosnku Sól Świeżo mielony(...)jednej części wkładamy do każdego pomidora. Nafaszerowane pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zapiekamy je w rozgrzanym piekarniku (temperatura 180 stopni) przez około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia, gdy ser będzie wypływał, dodajemy po gałązce rozmarynu oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie pomidory przykrywamy odciętą górą i wstawiamy na 2-3 minuty żeby się przypiekła. Artykuł Pomidory zapiekane
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów 207Dzień dobry :-) Jeśli lubicie dania bez mięsa i bataty to polecam Wam ten przepis. Pomysł na te bataty znalazłam tutaj ( klik ), od siebie dodałam płatki migdałów, szkoda tylko, że ich nie podprażyłam, bo smak byłby jeszcze lepszy. Nasze bataty bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte. Polecam(...)garna padano sok z połowy cytryny sól pieprz płatki migdałów 1. Bataty dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. Każdego kroimy na 3 plastry, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu jakieś 30-35 minut. Bataty po wbiciu widelca powinny być miękkie. 2. W międzyczasie przygotowujemy pesto: do misy blendera wrzucamy umytą rukolę, dodajemy oliwę, starty
kruche babeczki