Pieczeń z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę lub dodatek do kanapek. Składniki: 1kg mięsa z uda kurczaka (waga po obraniu bez kości) 300g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki(...)dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Masę mięsną przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarowanej masłem i wyłożoną folią do pieczenia. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczek proszku do pieczenia wystarczy tylko ½ łyżeczki sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego! Składniki na sos: 1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa(...)bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecze przez ok. kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni. Rozgrzej olej i podsmaż pora i czosnek – kilka minut, aż por zmięknie. Odłóż na talerzyk. W tym samym garnku podduś
Qlinarnie i Qlinarniedrożdżowy, hydrolizowane białko, autolizowane drożdże). O szkodliwym wpływie glutaminianu sodu, napisano już tak wiele, że nie ma potrzeby aby ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu) Dziś chciałbym jedynie zachęcić do wykorzystania świeżych warzyw i naturalnych przypraw przy wyrobie domowego maggi. składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy(...)blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić). Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, zgniecione ziarna ziela angielskiego i gotujemy na niewielkim ogniu,bez przykrycia
Miód i pieprzzbyt długiego miksowania by nie napowietrzyć masy za bardzo, ponieważ wtedy sernik lubi za mocno rosnąć, pękać i opadać podczas pieczenia. Na zapieczony spód wylać gotową masę serową a na wierzchu pokruszyć pozostałą część ciasta piernikowego tworząc kruszonkę. Piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć(...)razie potrzeby piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu sernik piernikowy zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Sernik piernikowy można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową (szczególnie, gdy przypiecze się kruszonka i chcemy to zakamuflować) Smacznego! — BTW całości bez słodzików
Ola la LCHFwarto zostawiać pieczenia na ostatnią chwilę. Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która dzięki niemu nabiera niepowtarzalnego smaku. 2. Barszcz czerwony Trudno mi wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu na tradycyjnym zakwasie(...)przed wigilią) Na naszym rodzinnym stole w dniu wigilii królowały dwa rodzaje pierogów: tradycyjnie, te z kapustą i grzybami oraz ruskie , bez których nie mógł obejść się mój dziadek. Tym drugim, niemal od zawsze, towarzyszyło oburzenie mojej prababci Wandy, która uparcie powtarzała
kuron.com.plciekawe inspiracje :) Dzisiaj pieczenie na grillu to nie tylko technika przyrządzania potraw, ale przede wszystkim sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną. Dzisiaj przedstawiam przepis na KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA, czyli popularna karkówka. Polecam! ---------------------------------------- Liczba porcji : 6-8 Czas przygotowania : 40 minut* ---------------------------------------- * oprócz czasu na marynowanie (2h) SKŁADNIKI: 1,2 kg karkówki bez kości 4 ząbki(...)tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Moja Książka Kucharskapieczenia to raptem pół godzinki i do piekarnika. Mało naczyń napaćkanych, a wypiek wyjątkowy. Spiszcie recepturę i koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 1 przyprawa do piernika 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez(...)dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 2. Pierniczki: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy pierniczki. 3. Do pieczenia: Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka
IzabelawkuchniPieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy(...)grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebule ,posolić ,popieprzyć . Ułożyć na niej kiełbasę zalać piwem i piec 40 minut w nagrzanym
Kulinarne przemysleniaSkładniki na bezę: - 10 białek - 6 łyżek erytrytolu - szczypta soli Składniki na krem : - 150g migdałów - 200g masła - 10 żółtek - erytrytol - ilość wg uznania Składniki na polewę: Czekolada 95% lub 99% rozpuszczona w kąpieli wodnej lub olej kokosowy, kakao, erytrytol Przygotowanie : Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy(...)sztywną pianę. Następnie, dalej miksując, dodajemy po łyżce erytrytolu. Wykladamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni - termoobieg na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Przygotowanie kremu: Migdały zalewamy
Szkrab Je Samjest to też opcja dla tych nieposiadających piekarnika. Idealne jako główny składnik obiadu wraz z surówką lub do burgerów i kanapek . Na zdjęciu poniżej: z lewej pieczone, z prawej smażone (mi bardziej smakowały smażone) Składniki (10 sporych kotletów): 1 szklanka cieciorki z zalewy 1/2 szklanki płatków orkiszowych zalanych(...)wrzątkiem 1/2 szklanki ulubionych płatków (ja dałam gryczane) 1/4 gotowanego brokuła (ok 75 g) 3 łyżki lnu 1 łyżka babki płesznik lub lnu 2 łyżki oleju kokosowego (bez oleju kokosowego też wychodzi) 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 2 szczypty ulubionych ziół (u mnie tymianek i cząber) bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie
Pora na pora i pomidorapieczone z czosnkiem i płatkami migdałowymi skropione sokiem z cytryny. Super nadają się na przekąskę lub dodatek do obiadu. A podane z ryżem i/lub smażonym tofu są zdrowo sycącym posiłkiem. Pychotka Składniki: 1 dorodna główka brokuła 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej według preferencji) świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny garść płatków migdałowych sól, pieprz (opcjonalnie, nam bardziej smakuje bez(...)wymieszanym czosnkiem (oraz z solą i pieprzem, jeśli ktoś ich używa) i wcieramy go w brokuła. Gdy wszystkie koszyczki są dokładnie pokryte przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temeperaturze 170 stopni C przez 10 minut, następnie przewracamy je drewnianą łyżką, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez około 5-10 minut
Lamarida.pltruskawkowy to szybki torcik z truskawkami i bitą śmietaną w środku, na zewnątrz z kremem, który pozostał mi po ostatnim torcie . Pierwsza rzecz którą wypróbowałam: Krem na bezie szwajcarskiej można użyć ponownie w ciągu trzy dni. Należy przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (chłonie zapachy z lodówki). W celu ponownego użycia wyjmijcie go, aby ogrzał(...)stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Krem do przełożenia 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Schłodzoną śmietanę ubijcie z cukrem pudrem na puszysty krem- nie ubijajcie za długo, bo zrobi się masło Krem na bezie szwajcarskiej 230 g masła miękkiego, pokrojonego w kostkę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli
Codzienna kuchnia niecodziennaZnacie moskole? To właśnie one były dla mnie inspiracją w wykonaniu tych placuszków. Moskole to placki kuchni podhalańskiej, które wykonywane są z ugotowanych ziemniaków i mąki, a później pieczone lub smażone na patelni. Jednak ja do ich przygotowania nie posługiwałam się mąką, a od siebie dodałam cebulę, nerkowce i odrobinę przypraw. Świetny pomysł na to, by podać ziemniaki w nieco(...)Cebulę drobno kroimy i szklimy, a na koniec na patelnię dodajemy przyprawy. W dużej misce umieszczamy ziemniaki, orzechy, jajko, cebulę z przyprawami oraz sól i pieprz. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu lub z małą jego ilością) kładziemy uformowane za pomocą łyżki placki i smażymy, aż będą ładnie przyrumienione. Smacznego! Artykuł Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców
Be Fit Be Strong