bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1753/3453)

Sernik na kruchym spodzie ze śliwką 217

pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy.  Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez(...)mleko, cukier, wanilię, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował. 3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też śliwki i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone 153

Kremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ułatwia rozpuszczanie i wchłanianie wielu witamin zawartych w warzywach i owocach. Wiele z nich bez dodatku tłuszczu w ogóle nie zostanie przyswojona! Wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale nie każdy zwraca uwagę właśnie na rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone

Kolorowy Przepisownik
Drozdzowe buleczki z szynka 135

Bardzo lubię piec wytrawne drożdżowe bułeczki. Piec i oczywiście jeść. Robię je głównie gdy za oknem powoli zaczyna się robić ciepło. Są bardzo fajnym pomysłem, który urozmaici menu imprez organizowanych na świeżym powietrzu i nie tylko. Tym razem jako farsz wykorzystałam fetę i szynkę. To pyszny duet, który zawsze się sprawdza. I aby nadać mu nieco orientalnej(...)posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko przyciskamy i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości 1 cm. Paski delikatnie zwijamy w rulon i końcówkę zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie malujemy

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia 97

posiekanymi warzywami, jak np. pomidorki koktajlowe, cukinia, pieczarki, papryka; bez dodatków smakuje jako puchate pieczywo. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 220 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy 8 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli oliwa z oliwek do wysmarowania miski na ciasto, formy do pieczenia oraz do polania focacci – ok. 5 łyżek(...)być 1 świeża gałązka, wszystko rozkładam równomiernie. Układam pokrojone na pół lub plasterki pomidorki. Polewam 2 łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Focaccię wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę ok. 20 minut. Focaccię podaję polaną oliwą jako przekąskę. Kroję ją na paski lub kwadraty. Smakuje na ciepło i zimno

Zasmakuj Kuchni
Rolada bezowo-truskawkowa 238

ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się błyszcząca. Przygotować największą blaszkę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia a następnie rozsmarować na nim ubite białka (zostawić 1 cm odstępu od brzegów papieru) (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 minut. Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić(...)śmietanki, ok. 100 g, wstawić do lodówki − ponieważ w dalszym etapie, będzie nam potrzebna do dekoracji). Mus truskawkowy połączyć z ubitą śmietanką (fot.3) . Odstawić na chwilę do lodówki. Ostudzoną bezę przełożyć na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdjąć papier. Mus truskawkowy rozłożyć na całej powierzchni rolady (fot.4) . Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwinąć roladę wzdłuż dłuższej krawędzi (fot.5

Świat Ciasta
Szybki piernik z jabłkami 141

based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Ingredients Składniki: (Prostokątna forma do pieczenia 32-25) 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mąki krupczatki 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego 2 szklanki(...)dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki

Słodkie okruszki
Pierś gęsia pieczona w majeranku 145

razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam! składniki podwójna pierś z gęsi  2 łyżki majeranku 3 - 4 łyżeczki  słodkiej papryki 5 - 6 ząbków czosnku - startych sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek(...)najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć - patelnią lub pokrywką ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry, lub poczekać aż mięso całkiem wystygnie i zjdać

Stare Gary
Legnickie bomby piernikowe 189

pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam Wam bardzo, warto zrobić, bo są proste w wykonaniu. Jedyny minus, to znikają w ekspresowym tempie :-). Ja nie dodałam do nich cukru, bo stwierdziłam, że będą za słodkie, a bez cukru dla nas były w sam raz. Miłego dzionka :-))) Składniki(...)kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy do przestudzenia (masa może być lekko ciepła). Mąkę, kakao i sodę przesiewamy. Do misy miksera przelewamy mieszankę

kruche babeczki
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 261

chude mięso, bo po upieczeniu zamieni się w suche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru(...)dzień wcześniej i zamarynowane mięso trafi na całą noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez około 2,5 godziny. W trakcie pieczenia można obrócić je kilka razy. Upieczone mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Ciepłe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek) 196

cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna(...)kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE ) 969

tortownicy. Mój piekarnik niestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera !  Ogólnie jest to szybkie, proste(...)skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką.  Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20x20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut

Kuchnia Paulettes
szpinakowo-kokosowe pesto z pieczonymi kasztanami i makaronem z tapioki 137

małą orientalną nutką. Do tego dodatek pieczonych kasztanów, które stają się coraz bardziej popularne i doceniane. W dzisiejszym obiadku wykorzystałam wszystko, na co mam aktualną "fazę", czyli szpinak, kokos (tu mleko kokosowe), tofu i dynia. Czy to mi kiedyś zbrzydnie? Dzisiaj zrobiłam sobie dzień wolnego od szkołwy, właściwie to bez powodu. Chciałam odpocząć, odespać ... Udało się, niecodziennie zdarza(...)100g mleka kokosowego garść kasztanów jadalnych 50g tofu  kawałek dyni hokkaido 3 łyżki wiórków kokosowych przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, imbir, curry, zioła prowansalskie WYKONANIE: kasztany i dynię pieczemy ok 15 min szpinak blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki i przyprawy- całość mieszamy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, po czym odcedzamy ugotowany makaron podajemy

healthy dreams
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami 72

jakoś samo wyszło. Miałam ochotę na kaszę i coś „zielonego”. Zrobiłam sobie sałatkę z kaszą jaglana i pieczonymi marchewkami, korzystając z nieobecności My. Jutro chyba znowu zrobię coś z kaszy, może nawet z kaszanki – jeszcze się miotam. Nie ma właściwie o czym mówić, jeżeli chodzi o sałatkę. Wymieszałam w niej kaszę, upieczone marchewki, rukolę(...)uprażony słonecznik i odrobinę sera długodojrzewającego. Młynek do pieprzu mnie trochę zaskoczył, okazało się, że skubany jest pusty. Kurcze, nawet nie wiedziałam, że jestem uzależniona od świeżo mielonego pieprzu. Jak bez rąsi normalnie. Wy jak chcecie, popieprzcie sobie, pieprzcie na zdrowie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej duża garść rukoli 2 średnie marchewki 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika garść sera bursztyn

Kardamonovy
Czy można mrozić świeże drożdże? 58

spożycia. Czy można zatem zamrozić je, aby wydłużyć ich trwałość? Czy drożdże są odporne na mrożenie? Drożdże są jednokomórkowymi organizmami żywymi. Choć jest ich ponad 30 gatunków, podczas pieczenia używa się tylko jednego rodzaju – drożdży szlachetnych , odpowiedzialnych za fermentację alkoholową. Wytwarzają one enzymy, pod wpływem których z cukru powstaje alkohol i dwutlenek węgla nadający wyrobom piekarniczym puszystą strukturę. Wielowarstwowa(...)niską temperaturą. Ich komórki są pokryte błoną i dodatkową ścianą, złożoną z licznych warstw celulozy. Powoduje to, że mrożenie świeżych drożdży nie wpływa negatywnie na ich właściwości. Możesz zatem bez obaw przechowywać je w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy. >> Zobacz też: Puszyste oponki drożdżowe na tłusty czwartek i nie tylko Mrożenie świeżych drożdży – sposób pierwszy Wiesz

Rozdomowiona
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 71

marchew możemy już bez problemu kupić w marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach warzywnych. Możemy również uśmiechnąć się do mamy koleżanki, która ma dorodne czarne marchewki (bez nawozów!) … z własnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis(...)formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Hamburger wołowy Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania