Dziś kilka słów o książce Magdaleny Wala „ Nazajutrz cię odnajdę ”. Przyznam Wam szczerze, że nie czytałam dwóch poprzedzających tomów, a mimo to odnalazłam się w
Słodkie okruszkiczekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleko skondensowanego wcześniej ugotowanego. Mleko gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu i czekamy aż wystygnie. Oczywiście możemy użyć gotowej(...)kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. 3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz
Kocham CzekoladęPasta jajeczna z suszonymi pomidorami Dziś mam dla Was prosty i pyszny przepis. Kiedyś nie wyobrażałam sobie tygodnia bez pasty jajecznej. To wspaniałe urozmaicenie tradycyjnych
Słodkie okruszkiMoi drodzy, byliście już może w restauracji „Schronisko Smaków” w Bukowinie Tatrzańskiej ? To jedyny lokal w Polsce południowej słynnej restauratorki Magdy Gessler. Ja planuję
Słodkie okruszkiPrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast
Słodkie okruszkiczekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleko skondensowanego wcześniej ugotowanego. Mleko gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu i czekamy aż wystygnie. Oczywiście możemy użyć gotowej(...)kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. 3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz
Kocham CzekoladęPrzepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z
W kuchni bez szafekzmienia smaku podczas gotowania i pieczenia oraz można wykorzystywać ją w wypiekach drożdżowych. Uwaga: Nie jest łatwo znaleźć czystą tagatozę, dlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953(...)zimno. Sernik już przy mniejszej ilości słodziku (w porównaniu do ksylitolu) nabrał idealnej słodyczy a jej poziom nie zmniejszył się po wpływem czasu i zimna lodówki. Przy próbie pieczenia zauważyłyśmy te same właściwości a dodatkowo nie nadał gorzkiego posmaku. Ciasta drożdżowego jeszcze nie piekłyśmy ale na pewno kiedyś pojawi się taki przepis z Tagatesse. Podsumowanie: Opisany słodzik był
Candy Pandasłyżka proszku do pieczenia 2 pomarańcze 1/3 szklanki żurawiny pokrojonej w cienkie plasterki 1 dwa duże, bardzo dojrzałe banany 2 łyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki(...)delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 125-130 stopni; piec przez ok. 30-35 minut. Smacznego. KLIKNIJ
Jem więc Jestemłyżka proszku do pieczenia 2 pomarańcze 1/3 szklanki żurawiny pokrojonej w cienkie plasterki 1 dwa duże, bardzo dojrzałe banany 2 łyżki siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka sojowego Zebrać razem wszystkie składniki. Pomarańcze dobrze umyć szczoteczką i delikatnie zetrzeć ich skórkę na tarce typu zester (alternatywnie obrać cienką warstwę pomarańczowej skórki nożem lub obieraczem, ale bez białej skórki(...)delikatnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki o wysokości ok. 3 cm, średnicy ok. 7.5 cm do ok. 0.5 cm poniżej brzegów. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 125-130 stopni; piec przez ok. 30-35 minut. Smacznego. KLIKNIJ
Jem więc JestemUwielbiam brukselkę! To chyba jedyna kapusta, za którą przepadam i na którą zawsze mam jakiś pomysł. Dziś w odsłonie słodko-ostrej, czyli taki mój kulinarny, smakowy
gutfutzarezerwowane na weekendowe pieczenie, ale prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie(...)piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez
I tu będę miała takie tebyć....ostatnio coś mało tego chleba piekłam...a tostowy..oj ..nie pamiętam kiedy , tak więc jest oto pyszny mięciutki chlebek tostowy z dodatkiem serka mascarpone..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj , ja co prawda zrezygnowałam ze szczypiorku, bo nie miałam..w sumie miałam dać prażoną cebulkę, ale zapomniałam...a taki chlebek bez szczypiorku czy też innych dodatków -pycha(...)formy keksówki. Przykryć i zostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na 45-60 minut.Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.Chleb podpiec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 30 minut [ u mnie ciut dłużej] . Upieczony chleb wyciągnąć z formy i wystudzić przed krojeniem
Moje domowe kucharzeniemiasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem." Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić domowym sposobem. Sposób na to znalazłam na blogu "Moje pasje" skąd pochodzi też przepis za co bardzo dziękuję. Jako walce wykorzystałam tubki od papieru toaletowego oraz puste(...)każdym kawałkiem ciasta Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki cieplutki, gdy chcemy takim cieszyć się na drugi dzień bez problemu możemy sobie z tym poradzić. Spryskując go wodą
Basia w kuchni