pieguski – szybkie domowe ciasteczka Dziś mam dla was przepis na pyszne domowe ciasteczka z czekoladą. Proste w przygotowaniu, idealne do kawy lub herbaty. Te ciasteczka kuszą już podczas pieczenia, gdy po domu unosi się pyszny waniliowy zapach. Cała moja rodzina nie mogła się doczekać, aż wyciągnę moje pieguski z piekarnika. Jeśli lubicie domowe ciasteczka nadziane czekoladą, to koniecznie(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy budyń (proszek) i cukier puder. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy ręką, aż ładnie się połączą. Na koniec dodajemy czekoladowe groszki, krótko wyrabiamy. Z masy formujemy większe kulki. Spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami
Słodkie okruszkidodajemy 1 łyżeczkę oliwy. Ciasto powinno być miękkie plastyczne. Tworzymy kulę, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około(...)przygotowany farsz wykładamy na pizze. Na wierzch układamy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy startym żółtym serem (polecam użyć mozzarelli, ja dziś nie miałam). Pizze wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty (pizze należy obserwować, każdy piekarnik inaczej piecze). Podajemy z ulubionymi sosami, ketchupem. Smacznego Poza pizza, idealne na każde weekendowe spotkania czy przyjęcia jest… SNACK Przysmak Świętokrzyski
Słodkie okruszkiowoce. Składniki: 50 g płatków owsianych jajko banan łyżka proszku budyniowego o smaku wanliowym łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane zalać w miseczce ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Dodać jajko, rozgniecionego banana, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden(...)moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano
Kuchnia EllieBabeczki kakaowe z rumem i wiśniami Przeglądając i sprzątając moją alkoholową szafkę, natknąłem się na resztkę dobrego, ciemnego rumu. Bez sensu trzymać takie resztki, lepiej opróżnić i kupić nową, pełną butelkę… Obecnie staram się nie tykać alkoholu i stronię również od słodkości, ale… Od święta można sobie pozwolić na odstępstwa, prawda? Oczywiście dzisiejszy przepis na babeczki kakaowe(...)rumem , to świetna opcja nie tylko dla dorosłych! Rumu do ciasta dodajemy dosłownie odrobinę dla smaku, a podczas pieczenia większość alkoholu się ulatnia. Jak smakują babeczki kakaowe z rumem? Po prostu… CUDOWNIE! Babeczki kakaowe są aromatyczne dzięki użyciu dobrej jakości rumu, cudownie wilgotne i przyjemnie słodko-kwaśne od dżemu wiśniowego. To połączenie, to istna feeria smaków! Babeczki kakaowe
BlendmanMazurek wielkanocny, smakuje jak najlepsza pralinka z bombonierki. Wypełniony po brzegi tym co najlepsze. Obłędna masa w smaku przypominająca marcepan, nie bez powodu bo przygotowana z migdałów i likieru mlecznego. Słodycz przełamana konfiturą z borówki amerykańskiej, a całość oblana prawdziwą czekoladą. Rozpusta w biały dzień! Mazurek wielkanocny powinien być pełen dobroci, pełen tego co najlepsze. Jest bardzo prosty(...)pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C grzanie: dół plus termoobieg Ponadto: * 6 łyżek konfitury z borówki amerykańskiej lub śliwkowej lub różanej lub z czarnej porzeczki MASA MARCEPANOWA: - 120 g migdałów bez
SMYKWKUCHNIChodząc jeszcze do szkoły zawsze piekłam je na spotkania z przyjaciółkami. Jadłyśmy je wtedy świeże, jeszcze twarde i chrupiące maczając w herbacie. I takie są najlepsze, choć przełożone dżemem lub polane czekoladą wcale nie są gorsze. Przy nich moje ulubione sklepowe pierniczki zostają daleko w tyle. Porcja wydaje się mała, ale kiedy rozwałkujemy ciasto i zaczniemy wykrawać ciasteczka, jest(...)naprawdę dużo. Składniki na około 100 sztuk: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao) 1 jajko 50 g masła Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia miodu, ale nie wolno zagotować! Mąkę z sodą przesiać,dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarównież nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze, niestety przy pieczeniu galette nie można posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też(...)stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki kukurydzianej jest bardzo kruche, ale doskonale utrzymuje serowe nadzienie z truskawkami. Niedługo przygotuję galette
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzyw, pieczona w kąpieli wodnej. Podawana może być na zimno, ale również i na ciepło. Szczególnie popularna w restauracjach francuskich, ale nie tylko. Bardzo prosty przepis, którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa 30 cm x 12 cm: - 1,1 kg świeżego łososia (filet bez skóry(...)startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy suchym makiem. Wkładamy masę, układamy kostki łososia – równamy powierzchnię, ponownie – masa – kostki łososia – aż do wyczerpania składników (u mnie były
mojewypiekiinietylkoszklanki ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 łyżki cukru 2 łyżki oleju 40g świeżych drożdży Dodatkowo 1 jajko + 2łyżki mleka do posmarowania bułek przed samym pieczeniem Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Do miski wsypać pozostałą mąkę oraz pozostałe składniki. Gdy drożdże będą(...)ół bez termoobiegu. Sposób na podzielenie ciasta na w miarę równe porcie: wyrośnięte ciasto podzielić na pół następnie każdą połowę znów podzielić na 2 części i każdą z nich na 4. Z każdej części ręcznie uformować płaski placuszek po czym uformować rulonik. Tak przygotowane bułeczki, założeniem do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy
W garach u Gosiuczta. Zobaczcie jak prosto i pysznie można wykorzystać w naszym menu podlaskie leśne skarby. Dorsz z sosem borowikowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 800 g filetów z dorsza atlantyckiego bez skóry sól pieprz rozmaryn olej Sos borowikowy: 500 g mrożonych borowików całych Leśne Skarby 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 200 g gęstej śmietany 18% sól pieprz(...)skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulę i wrzucamy rozmrożone i pokrojone kapelusze. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gdy odparuje alkohol dodajemy śmietanę. Gotujemy przez 20 minut bez przykrycia
Kulinarne przygody Gatitypoznańskie (wrocławskie ) obsypuje się mąką przed pieczeniem - ja zrezygnowałam z tego dodatku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je z użyciem jasnej mąki orkiszowej zamiast pszennej. Połowę mąki jasnej możecie też zastąpić pełnoziarnistą, choć wtedy nasze szybkie bułeczki śniadaniowe nie będą aż tak puszyste. Jeśli lubicie zwykłe bułki jak dawniej , bez zbędnych dodatków i przy minimum składników(...)będzie się kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 8-10 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Jeśli używamy glazury, zagotować mąkę z wodą ziemniaczaną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Po wyrośnięciu bułek tępą stroną noża zrobić wgłębienie
Lekcje w kuchnizjedzenia. Wiecie, jak te wszystkie ptysie pieczone w piekarniku.A tu taka niespodzianka! W sobotę nic nie zrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę(...)powinno odchodzić od ścianek. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółeczka tylką w kształcie gwiazdki na rozłożony papier do pieczenia. Następnie nożyczkami tniemy na małe części. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy po ok 3 minuty z jednej
Kuchnia w czekoladzieregionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek, makaronów. Bazą sosu są pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od kraju, a nawet regionu. Wersji(...)łożu śmierci;) Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;) Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 1 puszka pomidorów bez skórek 1/2 szklanki wody 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego) 2 łyżki sosu Worcestershire 3 łyżki
Codziennik Kuchennydekoracji: orzechy włoskie migdały płatki migdałów wiórki kokosowe owoce suszone polewa czekoladowa lukier na bazie ksylitolu Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza ). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować w szklance mleko(...)konsystencji plasteliny. Jeśli jest potrzeba dosypać odrobinę mąki. Z masy formować małe kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę lekko rozpłaszczyć przyciskając dłonią do blaszki i formując wybrany kształt – u nas jajek. Piec w temperaturze 180°C przez ok 20-25 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. Przygotować karmel
Ola la LCHFpłaska łyżka miodu Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Przygotowanie: Buraka czerwonego myjemy, obieramy ze skórki, skrapiamy oliwą, lekko oprószamy solą, następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Gdy ostygnie kroimy buraka w ćwierć plasterki. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błon, następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną pierś umieszczamy w misce(...)przyprawą gyros i dokładnie mieszamy, po czym wkładamy na co najmniej 30min do lodówki, do zamarynowania. Po zamarynowaniu, kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia. Orzechy włoskie prażymy na patelni, na małym ogniu przez 2-3 minuty. Należy uważać, aby się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny
Księga-Smakukostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź(...)Masz dwie godziny czasu wolnego. Idź się pouczyć bądź idź udawać,że piszesz pracę/projekt. 5. Wróć. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij
U Fiolkikostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź(...)Masz dwie godziny czasu wolnego. Idź się pouczyć bądź idź udawać,że piszesz pracę/projekt. 5. Wróć. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij
Fiolka w kuchni