Dziś pieczemy na bogato dla wszystkich królów, książąt i arystokratów, dla imperatorów, cesarzy i dynastów, nie zapominamy też o ich namiestnikach, rycerzach i giermkach. Słowem, dzisiaj bawimy na dworze! Przyszły wakacje, zrzucamy koszulki! Od razu będzie widać, w kim płynie błękitna krew… A jeśli ktoś się wstydzi paradować bez niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może(...)powoli i cały czas miksując. Mąkę przesiewacie i dodajecie do masy w ślad za czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki
GRUBY WAŁEKCytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne(...)naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby
Niedzielny kucharzbazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne(...)naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby
Niedzielny kucharzPieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej(...)dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły. Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być brązowe tylko złote. Po upieczeni twardnieją i możemy
W kuchennym oknie Ewyużyć dwóch spodów. Składniki ma masę czekoladową: 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremowej 30 % ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: małe bezy Sposób wykonania: Ciasto: • Masło zmiksuj z cukrem pudrem dodaj jajka cały czas miksując na wolnych obrotach. • Gorącą kawę, mleko(...)dodawaj do ciasta naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą, solą i kakao aż do zakończenia składników. • Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną, oprósz mąką. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut ( do suchego patyczka ). • Czynność powtórz z drugim plackiem. Masa: • Śmietanę ubij na sztywno
Darcia w kuchniWcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki, mocno razowy i pięknie pachnie. Robiłam go tylko i wyłącznie z mąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie(...)minut. Ma powstać jednorodny płyn bez grudek. Dosypujemy mąkę i szybko wyrabiamy, ciasto powinno być dosyć gęste. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 2 godziny w ciepłe miejsce (30 stopni), ciasto powinno minimalnie urosnąć. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki ( u mnie o dł. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujmy i smarujemy olejem
Kulinarne przygody Gatitykuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię(...)czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z czosnkiem i ziołami, które okazały się prawdziwym kulinarnym hitem. Znajdziecie go na naszym drugim blogu „ Kulinaria - potrawy z różnych stron świata ” Podawane przez Autorkę przepisy nie wymagają najwyższego poziomu wtajemniczenia – bez problemu przygotują je także
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilku dni córka prosiła mnie, aby upiec sernik, bo to jej ulubione ciasto. Chciałyśmy, aby był on inny niż te serniki, które piekłam do tej pory. Miałam w lodówce puszkę kajmaku, który chciałam w jakiś sposób wykorzystać. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam na blogu Kulinarne przeboje przepis na sernik krówka. Przypadł mi ten przepis do gustu, ponieważ to ciasto(...)śmietanki 30% 50 g masła 1 budyń śmietankowy (bez cukru) Wierzch: 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) około 80 g orzeszków ziemnych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ciastka dokładnie pokruszyć (ja kruszyłam przy pomocy blendera). Masło roztopić w kubeczku. Dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową. Dokładnie wyrównać
Danka Pichcipodrabianej sztufady . Nie macie się czego obawiać taka pieczeń wychodzi niesamowicie pyszna , delikatna i dzięki słoninie aromatyczna i soczysta . Taki mariaż świetnie podziałał w tym wypadku . Polecam naprawdę warto składniki na ok 4-5 osób : 1 kg szynki wieprzowej , koniecznie tak zwanej kulki czyli zgrabny, kulisty ,spójny kawał mięsa bez tłuszczu 1 kawałek wędzonej słoniny, taki o wadze(...)solą do smaku nacieramy szynkę z wierzchu . Przewiązujemy sznurkiem żeby pozostała kształtna po upieczeniu ( można pominąć ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obkładamy cieniutkimi plastrami smalcu i układamy na blaszce do pieczenia podlewając 2 szklankami wody w których rozpuszczamy , pozostałą kostkę mięsną . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem . Pieczemy około 1,5 godziny , w razie potrzeby, wierzch należy
Ogrodnik w podróżymoże nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską(...)jajko, dodaj resztę sera dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu, posyp tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika na średnią półkę grzaniem góra plus dół na 200 C – bez termoobiegu. Podaję od razu gorące i chrupiące
Zasmakuj Kuchniminut plus pieczenie i studzenie, można więc je przygotować na szybki deser lub gdy niespodziewanie spodziewamy się gości, a chcemy ich poczęstować czymś pysznym. Do przygotowania tych serniczków użyłam pysznych wafelków od http://lusette.pl/ . Zapraszam:) http://lusette.pl/ Składniki: Masa serowa: 25 sera białego półtłustego 2 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra(...)kokilek w równych porcjach wsypujemy pokruszony wafelek o smaku czekoladowym. 5. Następnie nakładamy do każdej kokilki masę serową. 6. Na masę serową wsypujemy pokruszony mleczny wafelek. 7. Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone serniczki będą lekko zrumienione i będą lekko odchodziły od ścianek kokilek. 8. Upieczone studzimy i podajemy. 9. Smacznego. Rady: Z przepisu wychodzi
Izabelawkuchnibardzo szybkiego przepisu dla alergika lub weganina to ten przepis jest idealny. Warto go także mieć w zanadrzu, gdy tak jak u mnie zabraknie w domu jajek – nawet bez nich ciasto jest wyjątkowo puszyste i wilgotne. Wypiek ten ma też więcej atutów – jest tani i nie potrzebujemy do niego miksera. Kogo zachęciłam? Jedyny minus jest taki(...)tortownicy (u mnie tortownica 19 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Zdrowsze ciasto: zastąp cukier ksylitolem lub innym słodzidłem / maksymalnie połowę mąki można wymienić na pełnoziarnistą (ale ciasto będzie “cięższe”/ zamiast lub oprócz kawałków czekolady, możemy dodać na wierzchu pokrojone truskawki. Post Wegańskie ciasto czekoladowe – bez nabiału, bez jajek pochodzi
Poezja smakunajbardziej kremowe i najsmaczniejsze lody z solonym karmelem , jaki kiedykolwiek powstał! Lody są tak gładkie, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają nabiału i są wykonane w domu bez użycia maszyny do lodów . Proces przygotowania tych lodów karmelowych jest bardzo prosty. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i pozwolić by masa na lody się troszkę ubiła. I tylko tyle! Warto zrobić(...)delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do pojemnika i przykrywamy papierem do pieczenia. Całość umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin. Przed podaniem lody wyciągamy 10 minut wcześniej i polewamy je sosem karmelowym. Sos karmelowy przechowujemy w lodówce. Podajemy. Te lody z solonym karmelem są łatwe w wykonaniu, bez laktozy , zdrowe i niesamowicie smaczne! Lody , które są wykonane z prostych
Zdrowy Styl Joanny