Uwielbiamy serniki. Pieczone, na zimno, z owocami, z bakaliami, z galaretką... Opcji jest wiele :) A u nas na stole ostatnio królują serniki czekoladowe. Jednym z nich chcemy się podzielić, bo jest po prostu obłędny w smaku, Delikatny, słodki, ale nie mdły i niesamowicie puszysty. Naprawdę warto go zrobić! :) Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy(...)spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :) SKŁADNIKI: 200 g herbatników 100 g masła 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 szklanka cukru 4 jajka 330 ml śmietany 30 % - duży kubek ulubiona czekolada na polewę - opcjonalnie Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu
Kuchnia od dwojgatortownicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania warstwy serowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce ubijamy białka(...)tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (można też ułożyć kratkę itd). Tak przygotowane ciasto (sernik) wkładamy do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy
Słodkie okruszkiCzas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy(...)więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Kolizje Smakówswój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek(...)oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Mięso posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która
Niedzielny kucharzprzygotuję wersję Beaty. A tymczasem zapraszam do pieczenia Składniki na formę o średnicy 20 cm. 300 gramów mąki pszennej (ja użyłam mąki do biszkoptów) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gramów cukru 300 gramów niesolonego masła 4 jajka 60 gramów kakao Na śmietanę: 400 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 gramów mrożonych truskawek 50 gramów(...)dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem
olalacookingMinęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z przepisami z naszego IG. Dlatego dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu. Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju(...)ciasteczka czy nawet naleśnik ze śniadania. Wylać budyń, na to ułożyć przecięte na pół truskawki. 4) Z reszty napoju zrobić tak samo drugi budyń z agarem i ksylitolem ale bez truskawek i wylać jako górną warstwę. 5) Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Budyniowiec kakaowo-bananowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania
Candy PandasNototenię. To było Nasze pierwsze spotkanie i ta mała rybka od razu skradła moje serce :) Z mrożonych tuszek zakupionych w markecie Simply upiekłam nototenię z ziarnami. Pyszne białe mięsko bez problemu odchodzi od ości, których w gruncie rzeczy też nie ma zbyt wiele. Składniki: - 4 mrożone tuszki nototenii - ziarna: słonecznik, owoce goji, dynia - olej lniany - oliwa z oliwek(...)rozmroziły. Obieramy ją z łusek. Suszymy ręcznikiem papierowym z obydwu stron. Przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy łyżką oleju lnianego oraz łyżką oliwy z oliwek i posypujemy ziarnami. Pieczemy na 180 stopniach /góra i dół/ ok. 30 minut. Podajemy z dipem majonezowo-czosnkowym i listkami melisy
upichconasamo pieczenie ziemniaków zajmuje około 40 minut (szybciej można je upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim daniem jest pasta primavera. My cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego(...)sposobem przechowywania żywności (tu znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco innym
Niedzielny kucharzosobiście wolę opcję pierwszą czyli bez dodatkowego cukru a jedynie z cukrami zawartymi w samych jabłkach. Moim zdaniem taka wersja jest smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 opakowania serka homogenizowanego 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 jabłek Opcjonalnie: 1 szklanka cukru
Blog kulinarny S9.PLBananowe placuszki na bazie kaszy manny (bez mąki). Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu bananowe placuszki na bazie kaszy manny. Do przygotowania
Słodkie okruszkiPrzepis na chleb, który dziś proponuję jest zdecydowanie najprostszym, z jakim się spotkałam. Chleb piecze się na drożdżach, nie wymaga wyrabiania, szybko rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Wierzch ciasta wyrównać zmoczoną w zimnej wodzie łyżką, wysypać siemieniem lnianym. Odstawić jeszcze na ok 20 minut, w tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec chleb 10 minut po czym obniżyć temperaturę
6niebobez pestek lub przecieram go najpierw przez drobne sitko. Na dżem wyłóż połowę kokosowego kremu i rozsmaruj równomiernie. Postaraj się nie pobrudzić kokosowego kremu od dżemu, każda warstwa powinna być wyraźnie oddzielona. Przykryj drugim blatem biszkoptu, również skrop go cukrowym ponczem. Wyłóż pozostałą część kokosowego kremu. Na wierzch wysyp wiórki kokosowe uprażone i zarumienione na suchej patelni, bez(...)u00f3ra d\u00f3\u0142, piecz przez oko\u0142o 25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstaw do ca\u0142kowitego wystudzenia.","text":"Mas\u0119 prze\u0142\u00f3\u017c do formy o wymiarach 25 x 30 centymetr\u00f3w, wyg\u0142ad\u017a powierzchni\u0119. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni grzanie g\u00f3ra d\u00f3\u0142, piecz przez oko\u0142o 25 minut
ProstePesto.plbaby. Na środkowy poziom piekarnika wkładamy dwie patelnie o średnicy 18-20m i rozgrzewamy je razem z piekarnikiem do 210⁰C + termoobieg. Najlepiej – tak jak napisałam – w pieczeniu dutch baby sprawuje się żeliwo . Ale jeśli macie na wyposażeniu kuchni patelnie z odpinanymi rączkami, które są odporne na wysokie temperatury piekarnika (np. z odlewu aluminium) będą tak samo(...)glutenu. Gdy piekarnik i patelnie w nim już rozgrzane, bez wyjmowania ich do każdej wlewamy po łyżce oleju kokosowego i poruszając patelniami (pamiętając o grubych ochronnych rękawicach!) rozprowadzamy go szybko po dnie. Wlewamy do każdej patelni po połowie ciasta i zamykamy piekarnik. Od tego momentu piekarnika nie wolno otwierać – pieczemy dutch baby przez 18-20 minut
Karo in the KitchenWracamy po świątecznych ekscesach do rzeczywistości, też tej kulinarnej, więc na śniadanie wjeżdża owsianka. Ale nie klasyczna gotowana owsianka, ale pieczona owsianka z dodatkiem pure z dyni i cynamonu. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś owsianki w tej formie ale jest to hit. Można ją zapiekać z różnymi dodatkami, z bananami, jabłkiem gruszkami. Owsianka w tej formie jest gęsta i zbita(...)dobudzanie dzieci... bez ryzyka, że zapomnimy zamieszać i owsianka na ogniu się przypali. I potem myk, wyjmujemy gorącą, pachnącą zapiekankę owsianą i mamy pyszne śniadanie. Do tej wersji owsianki potrzeba pure z dyni, więc warto upiec dynię wcześniej, zmiksować i zmrozić w małych pojemnikach - można ją potem wykorzystywać też do ciast, zup czy sosów. Pieczona owsianka dyniowa
Smaczny zeszyt