bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1775/3453)

Ciasto krówka z kakaowym wnętrzem 1616

proszku do pieczenia Na kakaowy biszkopt: 4 jajka (temp. pokojowa) 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki  mąki pszennej 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę śmietanową: 1000 ml śmietanki kremówki 36% (z lodówki! musi być dobrze schłodzona) 4 łyżeczki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny w proszku lub 6 listków Dodatkowo: kajmak mleczny(...)Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) kandyzowane skórki pomarańczy (opcjonalnie) – można zamienić np. na płatki migdałów Przygotowanie: Jak przygotować biszkopt toffi: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu, z termoobiegiem o 10 stopni mniej). Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy!). Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych

Słodkie okruszki
Chleb ziołowo-czosnkowy 122

zrobiłam to ja, czyli klasyczny okrągły bochenek lub można upiec go w dowolnej formie do ciasta, którą należy wcześniej wysmarować olejem i wysypać otrębami. Chleb potrzebuje podczas pieczenia odpowiedniej wilgoci, w tym celu należy wsypać kostki lodu na dno piekarnika, sprawi to, że wytworzy się odpowiednia wilgoć, a skórka chleba nabierze pięknego rumianego koloru. Gorąco polecam pyszny pachnący chleb(...)wodę, podrośnięte drożdże i pozostałe składniki (bez ziół) zagniatamy dosyć luźne ciasto, możemy użyć do tego miksera. Pod koniec wyrabiania dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą. Następnie ciasto formujemy w kulę, przekładamy na posypaną mąka blachę/tackę do pieczenia, wierzch chleba obficie posypać mąką, przykryć

SprawdzonaKuchnia.pl
Święta, święta, święta 202

idealny jest ciężko, dlatego też korzystam ze swoich zbiorów przepisowych (jest ich dużo) i próbuję. Oczywiście jest też tzw. must-have, czyli potrawy, które znam na pamieć i robię bez przepisów. Kilka razy spotkałam się z opinią, że po co aż tyle gotować, można kupić, jednak po pierwsze ja robię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku(...)karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła. W trakcie przygotowań może jeszcze coś zmienię często tak bywa szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie. Dom prawie posprzątany, kuchnia

Na moim talerzu
Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 1427

ciasta bez nabiału, ciasta dietetyczne smakują nieco inaczej, nie tak dobrze jak te klasyczne, tak to ciasto jest tego zaprzeczeniem. Jest genialne. Ja go powtórzę nie raz, nie dwa a Wam polecam je upiec. Warto! Przy okazji, super ciasto do zrobienia z dzieckiem. Wszystkie składniki się miesza (można nawet w blaszce, w której będzie pieczone ciasto(...)wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty

Made By Mom And Son
Rabarbarowiec z kremem 171

tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu(...)mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami

wesoła kuchnia
Pieczony , butelkowy kurczak po pekińsku 146

mielonej papryki 1 łyżka mielonego chilli lub ostrej papryki jeśli lubicie łagodniej 2 łyżki miodu 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżeczki mielonego , suszonego imbiru 3 łyżki ketchupu dobrej jakości , bez posmaku octu 2 łyżki oleju 1 łyżka soli dodatkowo : duży garnek do sparzenia mięsa butelka po piwie Kurczaka oczyszczam z wszelakich nadprogramowych rzeczy , takich jak piórka, tłuszcz itp . Osuszamy(...)butelkę z wodą , ustawiamy na blaszce wypełnionej wodą i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C z termoobiegiem . Pieczemy około 1,5 – 2 godzin w zależności od wielkości tuszki ( im większy , tym dłużej ) . W trakcie pieczenia , można delikatnie osłaniać folią aluminiową , te partie kurczaka , które zbyt szybko się przypiekają . Mój piekarnik niestety tak ma ,że niezbyt

Ogrodnik w podróży
Sernik piernikowy 246

masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie   dodać wystudzoną masę czekoladową   i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić(...)było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie po 20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru) 200 g śmietanki 30 % 4 jajka Sposób wykonania: Cukry utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą

Na słodko lub wytrawnie
Gęsty domowy majonez 366

Gęsty domowy majonez. Lubicie majonez? Ja nie wyobrażam sobie niektórych sałatek bez jego udziału. Choć oczywiście jest on kaloryczny, to od czasu do czasu nie

Słodkie okruszki
Garnki ceramiczne – jakie mają wady i zalety 327

Garnki czy patelnie z powłoką ceramiczną, coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Są estetyczne, wpisują się w klimat każdej kuchni, a przede wszystkim pozwalają na zdrowe

Słodkie okruszki
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 270

sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam brytfanny FLORINA . Wszystkiego o magicznej brytfannie dowiecie się BRYTFANNA TUTAJ Brytfanny tej nie użyłam przypadkowo. Potrzebowałam pewniaka. Ostatnio trochę nie ogarniam płynącego czasu, a to przez wpisy ,a to przez codzienne życie. Brytfanna Florina pozwala mi się spokojnie oddalić od piekarnika bez obaw , że coś spalę , za mocno przypiekę(...)każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny do tego dania.  Rosół wyśmienity, rozgrzewający i wywołujący miłe

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 157

votes ) Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, to bardzo prosta wędlina domowa. Jedna z tych, które udają się każdemu i smakują wszystkim Dodatkowym jej plusem jest fakt, iż zaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki , surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki(...)kanapek. Ta druga opcja jest w naszym domu, zdecydowanie najpopularniejsza, kanapki z plastrem pieczeni i sosem tatarskim z gigantyczną dawką pieprzu otwierają wrota niebios Smacznego i pamiętaj „zostań w domu” i zajadaj się ze smakiem, nie wychodź , jeśli nie musisz !     Artykuł Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Szarlotka krucho-drożdżowa 205

szczęście nie piecze już tak często jak dawniej - 2 w tygodniu, tylko jedno na 2 tygodnie albo i rzadziej.      SKORO JEDNAK SIĘ POJAWIAJĄ TO MOGĄ BYĆ ZDROWSZE! Czemu nie? Wpadam do kuchni i dopytuje się co jest w składzie tego ciasta,czy są jajka? Jak zrobić sernik bez ciasta, cukru=węglowodanów? ... ?      To wszystko(...)wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut aż ciasto będzie rumiane (długość zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Ilość podanego ciasta wystarcza na formę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1732

pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g(...)się składników. Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wetknąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190 st.C przez około 30-40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem

In my kitchen
Piana z białek 130

przemianie podczas zwykłego ubijania. Pewna frakcja białek jest relatywnie odporna na ubijanie, ulega ona rozwinięciu tylko gdy ubijane białka są podgrzewane . Stąd piana z białek ubitych w kąpieli wodnej (beza szwajcarska) jest sztywna i stabilna, przyczynia się do tego również parowanie wody obecnej w roztworze. Czynniki Pozytywne: Oprócz temperatury, pozytywnymi czynnikami, które wpływają na ilość ubitych białek są: – miedziane naczynie(...)sufletów, biszkoptów i innych potraw, które wymagają mieszania składników lub pieczenia i wzrastania w piekarniku. 3. Suche szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też

SmartBake.pl
Przepis na szybki chleb 218

tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki(...)godzinę. 4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika

UgotujmyTo.pl