mnie na blogu przepisu na ciasto.. tak więc, czas na coś słodkiego, a zarazem pysznego! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis na ciasto marchewkowe, lecz tym razem bez mąki i z dodatkiem kokosa. Ciasto jest pyszne, mocno marchewkowe i oczywiście zdrowe! Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania(...)masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych na kawałki pekanów. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Wiórki mielimy na krem (masło kokosowe), dodajemy roztopione masło/olej kokosowy
Be Fit Be Strongłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia
Zdrowie na języku :Pdyni, ale poprzednia wersja po prostu mi się przejadła. Tym razem do jej przygotowania postanowiłam więc wykorzystać dostępne w domu jabłka, orzechy i resztki ugotowanej quinoa. Klasycznie przyprawiona, bez żadnych udziwnień smakowych jest wyborna. Chodzi mi jeszcze po głowie dodanie białego wina albo pomarańczy. Na szczęście sezon dyniowy jeszcze potrwa i powinnam się wyrobić z wszystkimi pomysłami! A tych(...)także z przyjaciółką – wyrzucamy nadmiar masła, cukru, wspominamy smaki dzieciństwa i dyskutujemy o tym co teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów
Szybko Tanio Smacznieciasteczka, paluszki czy czipsy. I tak naprawdę po chwili przestajemy myśleć nad tym jak smakują lecz automatycznie "zapychamy buzie". W takich sytuacjach zdecydowanie lepiej jest postawić na stole coś zdrowszego, bez chemii i wypełniaczy. Niektórzy lubią marchewki, inni jabłka. Dla tych, którzy uwielbiają chrupać czipsy, ale zalezy im na zdrowym jedzeniu, idealna będzie dzisiejsza przekąska: jarmużowe czipsy. Troszkę(...)stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez kilka minut. Trzeba uważać, żeby jarmuż nie spalił się. Ja wyjmuję go kiedy zaczyna delikatnie zmieniać kolor. Gotowe czipsy jarmużowe przesypujemy do miski i...chrupiemy. Są bardzo delikatne i lekkie. Niestety, posiadają jedną zasadniczą wadę: błyskawicznie znikają :) Polecam Wam takie przekąski. Są bez porównania zdrowsze, bo nie zawierają
Codzienna kuchnia niecodziennanamak – nadaje jajecznego smaku), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pieprz i sól do smaku, łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi(...)mleka kokosowe bez cukru 60 g malin (możesz użyć mrożonych) 50 g płatków owsianych 10 g Orzechów włoskich W rondelku zagotuj mleko kokosowe z erytrolem. Następnie dodaj płatki owsiane oraz kakao. Gotuj do czasu aż płatki będą miękkie. Owsiankę przełóż do miski i na koniec udekoruj owocami oraz orzechami. Drugie śniadanie: Krem z pieczonych batatów (porcja
365 dni dookoła kuchniDietetyczny obiadek! Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 średnich buraczków - 1 jabłko - świeży rozmaryn - oliwa z oliwek Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj(...)minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta
SMYKWKUCHNIpapierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka wiśniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru(...)miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem
Czerwień i błękitBułeczki drożdżowe z oliwkami pieczone w jednej formie, odrywane i maczane w aromatycznej oliwie np. z dodatkiem czosnku lub chili to świetna propozycja na kolację lub imprezowy stół. Bułeczki są bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wysypuję mąką pszenną. Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w blaszce i odstawiam na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem. Tak przygotowane bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 25 minut. Po upieczeniu można od razu odrywać bułeczki i zjadać
Zasmakuj Kuchnimieszamy. Na koniec dodajemy dżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową(...)przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety: Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów, Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry, Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor a także wartości odżywczych: białko i węglowodany
Symfonia Smakówtarce i posypujemy sos. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy około 20 – 25 minut. Kiedy szukamy łatwego przepisu, który zaspokoi zarówno podniebienia dzieci jak i dorosłych, wybierzmy dania z makaronem i serem . To połączenie pokocha każdy. Nadziewane muszle są bardzo popularnym daniem i nie bez powodu – są obfite i eleganckie, jednocześnie łatwe do wykonania. Czy ktoś może
Zdrowy Styl JoannyKasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu BAKŁAŻANA myjemy osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę na głębokość 1 cm, nacieramy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania rozcięciem do góry i pieczemy ok. 30 minut. Upieczonego bakłażana zostawiamy do lekkiego przestygnięcia
cool and mintyNa blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera
MarcinChefkawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D. 5. PIECZENIE CIASTA (10 min) Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia ok. 10 min. W tym czasie zabieramy się za 2 kolejne punkty. 6. MORELE(...)MASA SEROWA (3 min) Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około
Nerds KitchenKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki Bereniki