bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1778/3453)

Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 248

sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam brytfanny FLORINA . Wszystkiego o magicznej brytfannie dowiecie się BRYTFANNA TUTAJ Brytfanny tej nie użyłam przypadkowo. Potrzebowałam pewniaka. Ostatnio trochę nie ogarniam płynącego czasu, a to przez wpisy ,a to przez codzienne życie. Brytfanna Florina pozwala mi się spokojnie oddalić od piekarnika bez obaw , że coś spalę , za mocno przypiekę(...)każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny do tego dania.  Rosół wyśmienity, rozgrzewający i wywołujący miłe

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 140

votes ) Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, to bardzo prosta wędlina domowa. Jedna z tych, które udają się każdemu i smakują wszystkim Dodatkowym jej plusem jest fakt, iż zaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki , surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki(...)kanapek. Ta druga opcja jest w naszym domu, zdecydowanie najpopularniejsza, kanapki z plastrem pieczeni i sosem tatarskim z gigantyczną dawką pieprzu otwierają wrota niebios Smacznego i pamiętaj „zostań w domu” i zajadaj się ze smakiem, nie wychodź , jeśli nie musisz !     Artykuł Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Szarlotka krucho-drożdżowa 183

szczęście nie piecze już tak często jak dawniej - 2 w tygodniu, tylko jedno na 2 tygodnie albo i rzadziej.      SKORO JEDNAK SIĘ POJAWIAJĄ TO MOGĄ BYĆ ZDROWSZE! Czemu nie? Wpadam do kuchni i dopytuje się co jest w składzie tego ciasta,czy są jajka? Jak zrobić sernik bez ciasta, cukru=węglowodanów? ... ?      To wszystko(...)wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut aż ciasto będzie rumiane (długość zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Ilość podanego ciasta wystarcza na formę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1707

pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g(...)się składników. Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wetknąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190 st.C przez około 30-40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem

In my kitchen
Piana z białek 115

przemianie podczas zwykłego ubijania. Pewna frakcja białek jest relatywnie odporna na ubijanie, ulega ona rozwinięciu tylko gdy ubijane białka są podgrzewane . Stąd piana z białek ubitych w kąpieli wodnej (beza szwajcarska) jest sztywna i stabilna, przyczynia się do tego również parowanie wody obecnej w roztworze. Czynniki Pozytywne: Oprócz temperatury, pozytywnymi czynnikami, które wpływają na ilość ubitych białek są: – miedziane naczynie(...)sufletów, biszkoptów i innych potraw, które wymagają mieszania składników lub pieczenia i wzrastania w piekarniku. 3. Suche szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też

SmartBake.pl
Przepis na szybki chleb 194

tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki(...)godzinę. 4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika

UgotujmyTo.pl
SMAK LATA. CZYLI KRUCHE CIASTO Z MALINAMI 203

dosłownie rozsypują się na talerzyku (albo w ustach 😍), i to ciasto właśnie takie jest!  Mega kruche, delikatne, nie za słodkie (łasuchy mogą polukrować górę, albo posypać cukrem pudrem). Piekę je z różnymi sezonowymi owocami, a zimą np. z brzoskwiniami z puszki. Każda wersja jest przepyszna 😋 Ciasto nie jest czasochłonne, a jeśli jeszcze przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej np. poprzedniego(...)koniecznie musicie je zrobić ! Składniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm) 2 szklanki maki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 250 g zimnego masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy żółtka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu

Walijskie Pichcenie
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 163

potrafił gotowe aniołki ściągać z choinki). W natłoku codziennego życia, pracy i obowiązków domowych dobrze jest zaplanować jeden wieczór,  w którym skupimy się na wyrabianiu ciasta, wykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu gotowych pierniczków. Wiem, że ciasto powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem(...)grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia układamy gotowe formy, w odpowiedniej odległości od siebie, pamiętając, że nasze pierniczki będą trochę rosnąć w trakcie pieczenia. Pieczemy pierniczki w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut. Uważajmy, jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania

Moja Mama Gotuje
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i serem 139

dziesiątkę na obiad w tygodniu, powtórzę drobiowy wypiek w innej konfiguracji smakowej. Można podać ją (pokrojoną w plastry oczywiście) i skropioną dodatkowo sosem np. z ziemniakami – z wody, pieczonymi, smażonymi, puree, kopytkami odsmażanymi i wszelakimi surówkami. Polecam! SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 800 g kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki zwykłej kilka suszonych pomidorów + trochę oleju(...)sera, np. tylżycki 4 łyżki wody sól, pieprz potrzebne będą także wykałaczki, u mnie 6 sztuk PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mięso myję, lekko suszę, odkrawam polędwiczkę jeśli jest (wykorzystuję ją na kotlety lub nuggetsy), układam mięso na desce, przykrywam folią i lekko tłuczę. Solę i pieprzę

Zasmakuj Kuchni
ŁOSOŚ PIECZONY Z POMIDORKAMI I JARMUŻEM 144

Bardzo dobre danie na imprezy, święta, czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie jednorazowo i bez zbędnego bałaganu, trzeba przygotować kilka porcji. SKŁADNIKI / 4 porcje 700 g filetu z łososia bez skóry 100 ml soku pomarańczowego PASTA 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami 2 łyżeczki ziaren kolendry ok 1/2 łyżeczki(...)soku i kładziemy na rozgrzanej blaszce (pozostały sok zachowujemy), wokół układamy pokrojone na połówki pomidorki, które posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy ok 15-20 minut, aż łosoś będzie upieczony w środku (sprawdzamy widelcem).  Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia wysuwamy blaszkę z piekarnika, polewamy łososia pozostałym sokiem pomarańczowym, na wierzchu układamy posiekany jarmuż z suszonymi pomidorami. Podajemy

cool and minty
domowe batony owsiane z bakaliami 252

doświadczeń ;) Np. pieczenie biszkoptu z 14 jaj na zajęciach praktycznych ;) Ale...nie o tym miałam! W szkole nie można chodzić na głodnego, nie? Jak to tak myśleć z pustym żołądkiem? Trudno, prawda? Można zabrać do szkoły tradycyjne kanapki. Ale można wziąć też te batony owsiane. Zdrowe, domowe, słodkie, pyszne, pełne bakalii, bez żadnych ulepszaczy i chemii(...)suchych składników dodać, jajko, miód, jogurt i ostrożnie wymieszać. Blaszkę (nie zbyt dużą, ale też nie za małą...Moja miała wymiary 25x20cm, większych nie polecam) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę na batony, rozprowadzić ją równo i ciasno po całej blasze. Piec ok. 25 minut w 180*C, mój piekarnik słabo grzeje od dołu więc

chili & sugar
Lekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia 250

Uwielbiam owocowe desery i koktajle. Odkąd moje małe skarby jedzą je wraz ze mną w szczególności. Nic nie cieszy bardziej jak dzieci zajadają ze smakiem szklaneczki pełne zdrowych witamin (bez dodatku cukru). Dziś zapraszam Was na lekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia. Idealny po dość ciężkim i sytym obiedzie Spróbujcie. Polecam. Szybko, zdrowo, ładnie i smacznie. Nic tylko(...)Smacznego   Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem

Słodkie okruszki
Ramen z wieprzowiną - prosty przepis 147

porcje. Część zamrażam do następnego ramenu, a część po prostu zjadamy z chlebem. W przypadku boczku możecie go pokroić na mniej więcej równe kawałki. Powinny być takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się do miseczki z ramenem. U mnie to zazwyczaj około 5x7cm W przypadku karkówki, najlepiej obwiązać ją dokładnie sznurkiem. Najpierw w naczyniu żaroodpornym przygotuję zalewę mieszając(...)sięgać mniej więcej do połowy wysokości mięsa. Nakładam pokrywkę albo przykrywam naczynie folią aluminiową i wstawiam na najniższą półkę piekarnika. Zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę około 4 godzin. W połowie pieczenia  przewracam mięso na drugą stronę. Po upieczeniu pozostawiam w zalewie do ostygnięcia i odstawiam na noc do lodówki. Ramen z wieprzowiną Pędy bambusa mieszam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka - Najlepszy Przepis 221

ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm... Szarlotka - Najlepsza - Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki cukru 2 żółtka łyżeczka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie: ok. 2 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier Szarlotka - Najlepsza - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy(...)bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia

Słodka Strona