bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1791/3453)

Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 294

Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie(...)pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez

Trzeci talerz
Kryzys - proste ciasto z kakao i jednym jajkiem 107

wersję podstawową, wykończając ciasto warstewką powideł śliwkowych z orzechową posypką, nadaje to zupełnie zwyczajnemu plackowi całkiem przyjemny wygląd. Smak sam  w sobie jest wspaniały, naprawdę małym wysiłkiem i bez wyszukanych dodatków uzyskujemy nieomal wykwintny deser, nawet na odświętnym stole się sprawdzi. Kryzys zaś ma i ja dzisiaj.  Miałam nadzieję, że zakończenie listopada da mi chwilę oddechu, niestety(...)pracy kocioł i wracam do domu tak późno, że zasypiam w fotelu niemal  w pięć minut. Stąd pomysł na przygotowanie obowiązkowego niedzielnego ciasta bez napinki i zbędnego tracenia energii. To taki trochę placek bez pracy, który znajdziecie na blogu, ale w ciemnej odsłonie. Ciasto  na czas kryzysu energetycznego. Serdecznie zapraszam do wypróbowania.   Przygotujcie: - 2 szklanki

I tu będę miała takie te
Banany i wiśnie. W serniku 217

gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym sernikiem. Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny(...)cytryny dodatkowo: 125 wiśni ze słoika 75 ml soku wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki na 20 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę, chwilę gotować, cały czas mieszając. Dodać wiśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z FASOLI 181

Zdrowe i smaczne muffinki bezglutenowe... czekoladowe z fasoli i dodatkiem suszonej żurawiny, bez mąki oraz dodatku białego cukru. Wilgotne w środku i mocno czekoladowe a'la brownie - w smaku nie za słodkie, a wręcz wytrawne za sprawą dużej ilości kakao naturalnego. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu - wszystkie składniki miksujemy blenderem i do piekarnika. Przepis ten nie wymaga żadnych zdolności(...)plasterki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, masło klarowane, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik Pecva. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy garść żurawiny suszonej i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 30-35 min. w temp.150 stopni. Studzimy. Użyty w przepisie SŁODZIK PECVA dostępny jest we wszystkich

Kuchnia MagdaLeny
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 226

tartę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wkładamy równomiernie do formy. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, na niego wysypujemy obciążenie, np. suchą fasolę, inną, nieco mniejszą blaszkę itp. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut. Po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i pieczemy dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie  zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy(...)Kiedy będą już praktycznie ubite dodajemy małymi partiami cukier. Na końcu dodajemy mąkę. Ubijamy do momentu aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Masę cytrynową przelewamy na spód. Następnie wierzch pokrywamy bezą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do   180 stopni na   20 minut. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Ciasto studzimy w piekarniku

Mania Gotowania
Superiore Wine Bar – recenzja 162

sezonowych, świeżych produktach. Dba o nie szef Tomasz Kapturkiewicz. Jednocześnie ceny są bardzo przystępne. Możemy napić się dobrego wina z Włoch, Hiszpanii czy Austrii i zjeść coś dobrego, ale bez zadęcia, bo oprócz ośmiorniczek dostaniemy też swojską galaretkę z golonek. Dużym plusem jest też obsługa – serdeczna, na luzie, ale znająca od podszewki kartę i potrafiącą polecić dobre wino(...)porcja kurek z obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi – polecam sardyńską fregolę, czyli

Ugotowane pozamiatane
Piernikowe dzwonki. 176

łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier; ok. pół szklanki cukru pudru ok. 1 łyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię(...)delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 161

Bardzo przypadła mi do gustu delikatna, mięciutka i aromatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu. Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu(...)bez soli). Wszystko dokładnie wymieszać, aby kawałki mięsa były pokryte przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką i oczyścić je z cebuli i pomidorów. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dno brytfanki do pieczenia

Kuchcik gotuje
Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami + KONKURS 233

rukolą "rządziły" sałatką. Co więcej - spróbowałam bez kaparów i z kaparami i okazało się, że nie było już potrzeby doprawiania sałatki żadnymi ziołami, bo robiły robotę. Składniki podaję na zasadzie hasła, bo ilość należy dostosować do wielkości naczynia, w którym przygotujesz sałatkę, ale też własnego gustu (ktoś doda więcej pieczonych ziemniaków, a inny więcej jajka). Na zdjęciach widzisz sałatkę(...)GOTUJ  Z  OLE!" ! ! !  Wspólnie z marką OLE! - producentem warzyw w słoikach, które długi termin przydatności zawdzięczają pasteryzacji (bez konserwantów), zapraszam Cię do udziału w prostym KONKURSIE! Aby wziąć w nim udział, w komentarzu pod tym postem (tu na blogu) zmieść przepis, w którym jednym ze składników jest przynajmniej jeden produkt z oferty OLE!  Produkty znajdziesz

Kolorowy Przepisownik
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 246

przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową i imbirem. Wszystko dokładnie wyrobiłam. Z białek ubiłam pianę i dodałam ją do mięsa.  Delikatnie wszystko wymieszałam. Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też

potrawyregionalne
Czwartek: Włoska zupa – minestrone 201

zupy surową razem z pozostałymi warzywami. Krok 2 Marchew siekamy w krążki, cukinię w półksiężyce, a rzepę i selera naciowego w kostkę (tak samo paprykę, jeśli jej nie pieczemy). Wlewamy do garnka dwie łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią posiekane warzywa. Przesmażamy przez dwie, trzy minuty. Następnie zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy(...)ogonków. Gotujemy 10 minut, po czym przecedzamy i przekładamy do lodowatej wody, żeby fasolki zachowały ładny zielony kolor. Fasolkę można też bezpośrednio wrzucić do garnka z zupą bez specjalnych ceregieli z osobnym gotowaniem. Będzie nieco bledsza, ale równie dobra:) Tak właśnie robimy z żółtą fasolką, którą dorzucamy do zupy zaraz po bouquet garni. Następnie gotujemy 10 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Pierniczki z malinowym lukrem 180

najlepiej kupić dobry syrop malinowy? Ja swój znalazłam na stronie https://www.vitberry.pl/ Polecam tam zajrzeć. Znajdziecie tam syropy: malinowy, wiśniowy czy truskawkowy w naprawdę dobrych cenach i prostym składem. Bez chemii i sztucznych barwników. TYLKO 2 SKŁADNIKI! Dzięki uprzejmości firmy mam dla Was kupon rabatowy. Na hasło „okruszki” macie 10% rabatu na zakupy. Kupon jest ważny(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (ja przeważnie robię 4 mm, zbyt cienko rozwałkowane ciasto sprawi, że pierniczki nie wyjdą miękkie i puszyste). Wycinamy kółka lub inne kształty. Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około

Słodkie okruszki
BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ 167

zakupach ujrzały kilogramy tortów to musiałam uspokoić swoje wnętrze i przyszykować sobie własne ciasto dla spokoju 🤣 😅 SKŁADNIKI 80 g kaszy jaglanej 5 g oleju 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia półtorej łyżeczki kakao łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej dodatki: wiórki kokosowe, truskawki, dodałam twaróg i zrobiłam koktajl :) 1. Kaszę ugotować, odstawić do przestygnięcia. 2. Wszystkie składniki (oprócz dodatków(...)Przełożyć masę do formy (u mnie małe naczynie żaroodporne) i zapiekać 30 min 180 stopni. Składniki są na jedną porcję dla jednej osoby, nie na całą blachę ciasta 😏 Makro: (bez dodatków) 388,4 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rustykalny chleb bez zagniatania 230

najważniejsze – również pięknie sfotografowany. I w ten oto sposób, zapomniany przez wszystkich chleb rustykalny otrzymuje nowe życie, zostaje ponownie odkryty. A wszystko dzięki jednemu zdjęciu. Chleb piecze się w dość wysokiej temperaturze – 250 stopni. Dobrze jest zatem wyposażyć się w bardzo dobrej jakości naczynie żaroodporne lub kamionkę. Koniecznie musi posiadać pokrywkę. Składniki: 450 gramów mąki pszennej(...)ół (bez termoobiegu). Dobrze nagrzej puste naczynie wraz z pokrywką – jest to ważne, w innym przypadku chleb przyklei się do jego ścianek. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i dosłownie – wrzucić do niego naszą mieszankę, tym razem łączeniem do góry (uzyskasz wtedy piękne pęknięcia na chlebku). Zamknij pokrywkę i wstaw chleb do piekarnika. Piecz przez 30 minut

Garniec Magalie
Sernik królewski 1846

łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok 3 łyżki kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą(...)wiaderka 5  jajek (białka i żółtka osobno) 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 2 łyżki proszku budyniowego  waniliowego lub śmietankowego bez cukru  rodzynki ¾ szklanki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę

Mia Cucina Sofieta