puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda mi było je wyrzucać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 40 minut. Przetrzeć blenderem, lub jak ktoś woli przez
Stare GaryPyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie. Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano
SzczyptaSmaQPowstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki: 300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki
Z miłości do słodkościBEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto
SMYKWKUCHNIPost Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeposmakowało). :) Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez mąki. Smaczny spód makowo-kokosowo-bezowy, do tego krem budyniowy (można wykorzystać krem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam! Cycki murzynki PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo
coolinarnastrefa.blogspot.comugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną
cookpltyle jagnięcinę wystarczy zamarynować na kilka godzin. Najlepiej komponuje się z aromatami śródziemnomorskimi – świeżym rozmarynem, tymiankiem, cytryną i czosnkiem. Zalana serwatką, kefirem czy jogurtem doskonale kruszeje. Na pieczeń najlepiej nadaje się udziec, karkówka i comber. Na smażone lub grillowane kotleciki z kostką najlepszy jest antrykot. Steki z jagnięciny. Składniki (ilość według potrzeb): - steki jagnięce (u mnie z udźca(...)posypujemy rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą (do smażenia), przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową. Gdy zacznie dymić kładziemy jagnięcinę. Smażymy ok. 8 minut, co jakiś czas przewracając (oczywiście bez przykrycia). Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na ok. 3 minuty, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Choć owce wypasano na Podhalu już we wczesnym średniowieczu
mojewypiekiinietylkoświeżym rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i piec prawie godzinę w piekarniku. Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju(...)gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku w łupinach / można pominąć sól morska świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do osolonego wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do średniego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości
cool and mintysmakuje bardzo ciekawie bez dodatku pomidorów, a wydawałoby się że pomidory to podstawa tego przepisu. Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero jak ją jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra
Matka Żywicielkagram margaryny ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek. Z mąki zrobić kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia. Przesiekać sypkie składniki z masłem. Po chwili dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować(...)cukru Rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki. Cukier wysypać na suchą patelnię. Podgrzewać do momentu uzyskania karmelu koloru herbaty. Następnie dodać do karmelu rabarbar i smażyć go bez przykrycia do momentu aż rabarbar zmięknie i ściemnieje. Konsystencją będzie przypominał konfiturę. Wystudzić. Piana: - białka z 5 jajek - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli
kawawszklancesmaku gałka muszkatołowa do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Kasztany ostrożnie nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut, po czym pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut. Dynię, przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę(...)miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte w kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy. Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem
Basia w kuchnisosem, pieczonych ziemniaków, kotletów mielonych, schabowych i pieczonego kurczaka. My tradycyjnie dodajemy do sałaty śmietanę. Jeśli wolisz, możesz ją zastąpić jogurtem naturalnym. Zamiast soku z cytryny, możesz użyć octu. Przepis na sałatę ze śmietaną, to jedna z wielu propozycji na sałatki i surówki, jakie znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Prosta i pyszna jest nasza sałatka ziemniaczana do grilla bez
Kuchnia Na WypasieDzisiaj krótko i na temat, wciąż jesteśmy w trakcie przygotowań do świąt, więc mam dla was sernik. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Na takie okazje nie żałuję czasu ani składników. Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką(...)ambition.pl. Składniki na kruche ciasto: 420 g szklanki mąki pszennej 50 g kakao 300 g masła 82% 140 g cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone 5 jajek (L)+ 2 białka
vaniliowoczekoladowakażdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim(...)bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu. Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec
Codzienna kuchnia niecodzienna