Smaczna i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Pieczony burak, pieczona cukinia, a do tego towarzystwo sera feta, który idealnie podkreśla ich smak. Przekąska praktycznie sama się robi, nasz wkład pracy ogranicza się przede wszystkim do pokrojenia i złożenia dania. Nie trzeba stać i pichcić godzinami w kuchni, buraki śmiało można upiec wcześniej. Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa(...)dosyć sycąca. Z przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
Kuchcik gotujewarstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy. A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę(...)u015bcie francuskim \u2013 choinka","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto rozwijamy i rozwa\u0142kowujemy odrobin\u0119.\r","przenosimy jeden p\u0142at ciasta na papier do pieczenia.\r","Wycinamy kszta\u0142t choinki.\r","Nak\u0142adamy mas\u0119 makow\u0105 na ciasto.\r","K\u0142adziemy drugi p\u0142at ciasta na mak. \r","Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta
Mieszam w GarnkuZawsze można podjąć heroiczną próbę zakończenia konsumpcji po pierwszej porcji. (Będę szczerze podziwiać tych, którym się to uda) Te kokosanki są super smaczne i jeszcze bardziej szybkie. Wykonanie z pieczeniem to jakieś 30 kilka minut. Bierzemy: 350 g wiórki kokosowe 230 g czekolady 180 g cukru 110 g masła 3 jajka Na początek rozpuszczam masło i pozostawiam(...)Wszystkie sypkie składniki, łącznie z pokrojoną na kawałeczki czekoladą, mieszam. Jajka roztrzepuję widelcem. Wszystko trzeba wymieszać, wystarczy zrobić to widelcem, którym przygotowane były jajka. Mieszam tylko do uzyskania masy bez suchych fragmentów wiórków czy cukru. wymieszana masa z jajkami i płynnym masłem Piekarnik rozgrzewam już wcześniej do 180 st. Najprościej upiec te kokosowe batoniki w foremkach silikonowych
I tu będę miała takie teOdkryłam pyszny sernik. Mam w domu wielbiciela serników, ale ten pokochali wszyscy. Nawet pies ukradł kawałek z talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis
W kuchni bez szafekNie wyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania
Słodkie okruszkiCzasami płaczę przy obieraniu marchewki, żeby cebula nie pomyślała sobie, że jest brzydka czy coś ;) Pochodzi z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a
Marder&Marder ManufactureDziś zapraszam Was na szybką zapiekankę z warzywami i prażoną cebulką. Takie dania sprawdzają się idealnie, gdy wracam głodna do domu, bez sił i czasu
Słodkie okruszkiGdy nadchodzą fale upałów nie mam ochoty włączać piekarnika. Jednak by zjeść coś zdrowego i pysznego piekarnik nie jest potrzebny. Z pomocą przychodzą produkty Alpro wskazane
Ala piecze i gotujewarzyw, dodatek do makaronu, owoców morza oraz pieczonych lub grillowanych mięs. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonym winem i stanowi aromatyczne dopełnienie deski serów i wędlin. Czerwone pesto z suszonych pomidorów jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Czerwone pesto z suszonych pomidorów 200 g suszonych pomidorów, waga bez zalewy 1 średnie jabłko grójeckie plus 1-2 łyżki(...)suszonych pomidorów przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień lub w zamrażalniku do około 3 miesięcy. Podawaj z makaronem, pieczywem, serami i wędlinami lub z owocami morza i pieczonym mięsem. Co to jest pesto Pesto to rodzaj popularnego we Włoszech sosu. Najbardziej znane zielone pesto z Genui (pesto alla genovese) składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, soli
Cztery FajeryDawno nie piekłam nic śniadaniowego, nawet pieczywo zdarza mi się kupować częściej niż zwykle. Wszystko przez upały. Na szczęście w ubiegłym tygodniu, któregoś poranka było ciut chłodniej w mieszkaniu i włączyłam piekarnik. Wszystko po to by upiec granolę. Przepis znalazłam na blogu Chillibite , bez zmian się nie obyło ale w niczym to płatkom nie zaszkodziło. Idealnie chrupiąca, ślicznie rumiana(...)siemię, migdały i orzechy. Dodajemy sok jabłkowy i rozpuszczony miód z olejem kokosowym. Mieszamy całość aż zacznie się sklejać w grudki. Granolę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130°C, najlepiej z funkcją "termoobiegu", by granola szybciej się suszyła. Po 20 minutach całość lekko mieszamy i dalej pieczemy już przy lekko uchylonym
Dzieje kuchennej Wiewiórydostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi chrupiący. Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem. Łatwość użytkowania
kuron.com.plklejące). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę podsypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (u mnie około 4 mm). wykrawamy dowolne wzory. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut (czas pieczenia różny w zależności
Słodkie okruszkifrużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą . Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Zamiast borówek możemy użyć malin lub jagód. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową Składniki: Spód: 220g(...)bez cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 2 cytryn 3 jajka 200g borówek Masa borówkowa: 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 300g borówek + parę borówek do ozdoby Spód: 1. Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkapieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;) Składniki: 200 g ryżu basmati duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez(...)mleko i napęcznieje. Łączymy w większej misce z proszkiem budyniowym, miodem i olejem kokosowym. Dodajemy szczyptę soli. Przekładamy nasz ryż do żaroodpornego naczynia. na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy np. z miodem, jogurtem naturalnym, czy twarożkiem. Smacznego
Kuchnia EllieSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Smakołyki Bereniki