bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1749/3453)

KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 182

Kasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu BAKŁAŻANA myjemy osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę na głębokość 1 cm, nacieramy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania rozcięciem do góry i pieczemy ok. 30 minut. Upieczonego bakłażana zostawiamy do lekkiego przestygnięcia

cool and minty
Marynowana cebula – do mięs i na grilla 612

Na blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera

MarcinChef
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 274

kawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D. 5. PIECZENIE CIASTA (10 min) Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia ok. 10 min. W tym czasie zabieramy się za 2 kolejne punkty. 6. MORELE(...)MASA SEROWA (3 min) Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około

Nerds Kitchen
Keks 348

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 336

konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci.     Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie(...)piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko się jednak różnić od niego walorami smakowymi. Katon podawał, że mulsum nadaje się idealnie jako popitek encytum – słodkiej przekąski, którą przyrządzano poprzez wyciskanie ciasta przez wąski otwór wprost do głębokiego tłuszczu. Zrobienia takiej uczty mającej dwu tysiącletni rodowód można się bez

Bon Ton Italia
Pasztet drobiowy z orzechami. 182

tarce na drobne wiórki, tzn na tym ostrzu na którym ociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce(...)temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny lub do uzyskania ładnego koloru. Po pięciu minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy,  a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi orzechów, może dodać prażony sezam, żurawinę lub suszone śliwki, albo nie dawać nic. Jak widać, pasztet jest bez wątróbki, boczku  czy innego

Dieta moja pasja
Pavlova 198

nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam. Pavlova - Składniki: 150 ml białek(...)pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania). Na wystudzony krążek bezy wykładamy

Słodka Strona
Pierniczki. 201

końcu się zabrałam za pieczenie pierniczków. Korzystam z tego przepisu od kilku lat. Pierniczki są kruche i dobrze smakują już pierwszego dnia. Można je upiec nawet kilka dni przed świętami. Jeśli będziecie chcieli skorzystać z przepisu, to jeszcze spokojnie zdążycie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam piec pierniczki, a jeszcze bardziej lubię je lukrować :) Cieszę się przy(...)zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut. Uważajcie żeby za bardzo nie przedłużyć czasu pieczenia bo pierniczki będą twarde i gorzkie. Dziurki w pierniczkach zrobiłam rurką do napojów. Najlepiej zrobić to, kiedy pierniki są surowe już

Agusiowe smakołyki
Ciasto z dyni 192

jajek, z nabiałem lub bez, jak również w wersji pszennej i bezglutenowej. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 500 g dyni 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Sposób przygotowania: Dynię obieramy oraz usuwamy z niej pestki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 191

które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki : 0,5 kg cukinii bez "waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki(...)cukinię i połączyć ją z ziemniakami i resztą składników. Wymieszać. Przelać masę na blachę z nagrzanym olejem. Piec ok. 45-50 minut. Podawać odwrócone wierzchem do dołu. Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem. ----------- Podobne: Pieczeń-mielonka z fasoli Bliniarz (ciasto ziemniaczane) Pasztet jaglano-grzybowy

Weekendy w domu i ogrodzie
7 zasad pieczenia ciasta – czyli jak to zrobić dobrze, aby wyszło idealnie 145

miksowania nie musimy szukać w panice jakiegoś składnika. #2 Bez pośpiechu – składniki powinny mieć podobną temperaturę + jak się z nimi obchodzić Za wyjątkiem kilku przepisów, w większości przypadków składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 20 minut powinno wystarczyć. Warto pamiętać, że zawsze należy przesiać mąkę do pieczenia – to ją napowietrzy i ciasto będzie znacznie bardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZIOŁOWE ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI 197

Pieczone ziemniaczane łódeczki, nie wymagające wcześniejszego obgotowywania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką, bardzo aromatyczne. Znacznie zdrowsze od gotowanych czy smażonych. Smakują jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięs i ryb. SKŁADNIKI / 6 porcji 800 g ziemniaków 2-3 łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka soli(...)góra i dół bez termoobiegu. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy wzdłuż na ósemki, wkładamy do dużej miski, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.  W miseczce mieszamy sól z przyprawami. Przesypujemy do miski z ziemniakami i potrząsamy tak, aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się przyprawami. Układamy na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) jedną warstwą

cool and minty
Pizza z pieczarkami 223

żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek.   Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli(...)Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło.  Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blachę wyłożoną (lub nie) papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto z wałka. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy. Na sosie rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać cebulą, a potem ułożyć talarki pieczarek. Całość posypać oregano. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab z morelami i śliwkami 219

Pieczenie schabu na święta to już tradycja. Zazwyczaj robię faszerowanego śliwkami lub "czystego". Tym razem dodałam jeszcze moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę kontrastowe smaki. Schab z pewnością będzie ozdobą stołu, obok nudnych i tradycyjnych wędlin.  Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 opakowania suszonych moreli kilka ziaren owoców(...)moździerzu rozbić owoce jałowca, przełożyć do miseczki, dodać majeranek, pieprz ziołowy i olej. Starannie wymieszać i wysmarować taką marynatą schab. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 1,5 h w ok. 200 st. insertCookd("16384187ce1ae73c9a55131e8b3fdd86

Pasja Smaku
SIEKANY KURCZAK A'LA PIZZA 155

piekarniku. Rewelacja! Do tego danie jest niezwykle proste i dość szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłuste, a gdy chcemy otrzymać wersję bardziej fit, to rezygnujemy z dodatku majonezu. Podany w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki smakuje znakomicie i robi furorę na stole... Składniki: (4 porcje) Ciasto: 2 pojedyncze filety z kurczaka(...)gładkie, bez grudek. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 299

oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier (w sumie 1 szklankę). Ubijamy aż będą ładne i błyszczące, jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy(...)misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można sprawdzić patyczkiem. Wyciągamy od razu z piekarnika i upuszczamy blachę z biszkoptem na podłogę lub blat z ok. 30-40 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiamy

Ratunku obiad