Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka 26x21 cm 2 szkl. mąki, 200 g masła, 150 g serka waniliowego, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 małych jabłek, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą
słodki bratekSezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;) Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu szklanka drobnego cukru
ChilliJemypieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki, formując kokosanki. Pieczemy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ostatnie 5-10 min. z termoobiegiem. Rada: Jeżeli nie mamy bananów to możemy je pominąć, wtedy będziemy mieli tradycyjne kokosanki. Wykonanie pozostaje bez zmian. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga
Kuchnia MagdaLenycukier waniliowy 1 łyżka ciemnego kakao na czubek łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 50 ml gazowanej wody Nadzienie: 35 dag serka naturalnego typu President 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) cukier puder do smaku 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: olej rzepakowy
Izabelawkuchnicynamon 8 szczypt użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie
W Mojej Kuchni LubięBakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie prezentują się w postaci kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka czy kotleta lub po prostu
Monia miesza i gotujeCiasto było mega czekoladowe, a przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka nie zaszkodziła. Składniki: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki soli 150 g czekolady (u mnie czekoladowe jaja pokruszone) 3 jaja 150 g cukru 125 ml oleju 300 g startej(...)soku Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr 4-5 (wyciągnąć motylek) dodać pozostałe składniki - bez czekolady - wymieszać czas 2 min / obr 3 dodać połamaną czekoladę i wymieszać na obrotach wstecznych - czas 30 s standardowo w misce wymieszać suche składniki zmiksować cukier z jajami
Gotowanie z pasjąrewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki d ługo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze. Więcej przepisów z serem korycińskim znajdziecie tu - klik . (6 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej
Di gotujePosyp solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 250ºC. Piecz warzywa przez 35 minut. Lekko przestudzone pomidory oderwij od łodyg, czosnek wyciśnij, pokrojoną bazylię i umieść w blenderze lub naczyniu malaksera. Nie obieraj pomidorów ze skórki. Jest tak delikatna, że zmiksuje się bez problemu. Nie zapomnij zlać sok i oliwę. Zmiksuj pomidory. Możesz wlać szklankę bulionu
codojedzeniadeser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy ( opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH
Kuchnia z widokiem na ogródbabki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :) Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika: * 150 g masła * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 5 jajek * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% * barwnik czerwony (piekąc tradycyjna babkę można barwnik pominąć
Zrób to smaczniemieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię biszkopt z 6 jajek. Krem: Mniej więcej 2/3 serka miksujemy z kakao. Resztę odkładamy do drugiej miseczki i również miksujemy, ale bez żadnych dodatków. W innej miseczce miseczce ubijamy
Państwo Wojtczuk gotująsmaków. Ale był też i sernik. Taki, jaki lubię najbardziej - czyli bez ciasta. Sernik wiedeński - klasyka, która nigdy się nie znudzi, do której lubię powracać. Sernik najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy wydobywa cały swój smak, swoją "sernikowość", ma idealną konsystencję. Jeśli więc planujecie pieczenie sernika, lepiej upiec go nieco wcześniej (np. na niedzielny obiad najlepiej piec
Obiad gotowypapierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Piecz w 200 C przez około 30 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu. Dodaj cebulę i dymkę bez szczypiorku. Smaż
Moja pasja smakuCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka
Słodkie okruszki