był delikatniejszy. Konsystencja kremu była cudowna, puszysta, bez grudek i na prawde łatwo się kroiło, nawet po wyjęciu z lodówki krem był sztywny i się nie rozpływał. Składniki Na ciasto: 125 g masła (lub margaryny) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) szczypta soli opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek średniej wielkości dodatkowo tłuszcz(...)pszennej 300 g masła (lub osełki)** dodatkowo można dodać kieliszek spirytusu Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie Ciasto: Do osobnego naczynia przesiać mąkę (i proszek do pieczenia - jednak nie jest on konieczny) W garnku zagotować masło z wodą i szczyptą soli. Wsypać całą mąkę i dokładnie wymieszać, do powstania gładkiej jednolitej masy. (Masa powinna odchodzić
My sweet a lifeproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub łyżka proszku z buraka (można wykorzystać również sok z buraka zastępując pół szklanki mleka, pół szklanki soku – wtedy składniki należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach) dwie garści orzechów włoskich szklanka mrożonych wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka(...)okrągłej o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Drugą część mieszamy z barwnikiem, aby masa zrobiła się różowa. Wkładamy na wierzch białej części i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Krem: Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka
Kucharzycacoś więcej niż zwykła książka z przepisami. To takie ABC słodkich wypieków! Znajdziemy tu mnóstwo przydatnych informacji dla początkujących piekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich(...)tarty. Jest tu wiele bardzo ciekawych i cudownie brzmiących przepisów - pełnoziarnista tarta z kremem i owocami, czekoladowa tarta na zimno z popcornem i słonym karmelem, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi czy kruche ciastka razowo-orzechowe przygotowane z połączenia mąki razowej i mąki z orzechów laskowych. Dział piąty to serniki. Nim autor poświęcił krótki wstęp, bo jak pisze
Plate of Joymuffinki pieczone w kąpieli wodnej dokładnie takie są: lekkie, delikatnie serowe, puszyste i pyszne. Do tego naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍 Składniki: 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy) 3 całe jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce(...)każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy, a na to wykładamy masę serową. Na wierzch masy układamy lekko wciskając w masę owoce, posypujemy płatkami migdałów. Piec rozgrzewamy do 160 st. Na dolnej kondygnacji układamy blaszkę z wrzącą wodą, bezpośrednio nad nią na kratce ustawiamy formę z muffinkami. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie studzimy
Walijskie Pichceniebiałek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy(...)Masa: Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez
Kubki smakuprzygotowaniu. Podczas pieczenia mało rośnie. Polecam! (inspiracja z książki Yotama Ottolenghi „Słodko”, przepis bardzo zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK z czekoladą i bananami Składniki: Spód: 50g orzechów włoskich 200g herbatników 2 łyżki kakao bez cukru 80g masła – roztopionego Dodatkowo(...)łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kakao do posypania wiórki czekolady do posypania lub rurki czekoladowe Spód: 1. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkaprzede wszystkim smak- choć ten możesz zrobić według własnego pomysłu czy też gustu. Pierwszy krok był najprostszy- wystarczyło na półce z nabiałem sięgnąć po dwa jogurty greckie, bez ulepszaczy- tylko mleko i kultury bakterii lub kupić jogurty naturalne. Krok drugi, o czym przekonacie się niżej też nie był jakiś trudny. Najdłużej zeszło z "kulkowaniem" odcedzanego kilka(...)Marynata do mięsa- zwłaszcza takiego pieczonego w piekarniku :) Dodatek do pysznych grzanek :) Baza do pysznych sosów, które połączone z makaronem dają niezły posiłek- u mnie był to sos szpinakowy z dodatkiem cukinii :) Możesz też skropić nią upieczoną i posypaną rukolą pizzę. Niebo w gębie :) Sam ser natomiast można śmiało rozsmarować na kanapce- da się bez problemu! Przekrój
Kuchnia w czekoladziepieczony z farszem z boczku i dyni. Schab pieczony to popularne danie na święta Bożego Narodzenia, które często trafia do świątecznego menu Polaków. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z dynią cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: Składniki: około 1 kg schabu bez kości 30 dag dyni 2 cebule(...)smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy z jajkiem, bułką tartą. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu
Podróż w kulinariapieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :). Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów(...)karmel znajdziecie TUTAJ ) Serowa tarta z jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepiej kwaskowatych 1/2 szkl. rodzynek 20 łyżek brązowego cukru demerara 3 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie, dla mnie wystarczył aromat cukru demerara Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i trochę ją zagnieść. Dodać jaja i śmietanę. Zagnieść całość, tak aby nie było widać kawałków margaryny. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Bez posypki nic się dzieje, więc dla chętnych można ją pominąć. Na tę ilość ciasta i jabłek najlepiej wziąć dużą, prostokątną blachę. Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, lekko
Ze smakiem bez glutenucukru budyń czekoladowy ( bez cukru na 1/2 l. mleka) ewentualnie biszkopty lub herbatniki Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodać do tego miękkie masło i utrzeć razem dokładnie Gdy masa jest już gładka dodawać po łyżce sera i ucierać, dodać budyń- utrzeć Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem, ewentualnie dno wyłożyć ciastkami Piec ok. godziny w temp
Proste Potrawyzrobić się nie da. Na Waszych blogach co raz widzę piękne pierogi z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie(...)ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia jeśli zacznie się ono przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba gotować je na bierząco -nie ma co przesadzać z nadzieniem, bo ciasto może łatwo pęknąć jeśli będzie go za dużo. Jak widać nie takie pierogi bez glutenu straszne jak je malują
chili & sugarpiekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się na duże przyjęcia rodzinne i święta – są pyszne przygotowane dzień lub dwa wcześniej(...)dodaję. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wykładamy połowę kapusty do przykrywanego naczynia żaroodpornego. Układamy żeberka i przykrywamy pozostałą kapustą. Polewamy całość bulionem i połową szklanki wody z moczenia grzybów. Zamykamy naczynie lub szczelnie okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 1 godzinę 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, odsuwamy kapustę
Poezja smakuprosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu , ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku jest taki sam! Jeśli szukacie innych przepisów(...)serniki Sernik z makiem. Seromakowiec jest pyszny i prosty do zrobienia, wilgotny i miękki po kilku dniach, nawet po 3 dniach smakuje jak świeżo upieczony, Można go zrobić bez spodu tylko masa serowa i masa makowa, ale ja wolę Seremak na kruchym spodzie, do tego lukier i dekoracyjna posypka. Pyszny ! Polecam na święta i nie tylko, możecie go upiec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia(...)tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy lodu pod bieżącą ciepłą, ale nie gorącą wodą. Rybę – już bez lodu – odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę? Możecie wybrać pokruszone
Karo in the Kitchen