bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1732/3453)

Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 183

będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 243

Niesamowicie pachnie czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;]   CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18%  2 budynie czekoladowe

W kuchni Karmel-itki
Strucla z Makiem 242

końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle, układając je w dosyć sporych odległościach i wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekłam ok.30 - 40 minut. Pieczemy na złoto- brązowy kolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam(...)przestudzenia. Ja polukrowałam swoje strucle, na koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam, nie miałam siły, czasu, ani ochoty bawić się z tradycyjna masą makową. Z doświadczenia wiem, że troszkę czasu

Blondynka Gotuje
Placuszki z jogurtem naturalnym 337

sugeruję podwoić liczbę składników.  Placuszki z jogurtem naturalnym z mąki pełnoziarnistej (bez użycia miksera) PRZEPIS (porcja dla 2 osób) Składniki 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl. jogurtu naturalnego (250 ml) 2 jajka 1 małe opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcj

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik orzechowo-jabłkowy 288

piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant. Przygotować mus jabłkowy(...)musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy.   Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki  - delikatnie

kolorowotorcikowo
CONFIT Z KACZKI 186

stopni C bez termoobiegu. Zamarynowane udka wyjmujemy z lodówki i skórką do dołu układamy w żaroodpornej formie o wymiarach zbliżonych do wielkości udek (powinny wypełniać całą formę). Na dno naczynia wlewamy 1/2 szklanki wina lub wody, przykrywamy szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 2 godziny, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne(...)formie tłuszcz można zebrać łyżką, przełożyć do słoiczka i wykorzystać np. do smażenia lub smarowania kanapek. Jeśli posiadamy kaczy lub gęsi tłuszcz, możemy w nim ugotować udka pomijając pieczenie. Kacze udka, skórką do dołu, wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy tłuszczem (powinien sięgać minimum do połowy udek, a najlepiej, aby przykrył je całe), przykrywamy pokrywką  i gotujemy

cool and minty
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 294

wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku. Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Obiad Świąteczny

https:KKuchniaMniam
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 194

piecze, ten wie - Książka Hamelman'a to taka obowiązkowa pozycja na półce z książkami kulinarnymi. Ale mieć, to jeszcze nie wszystko. Dla piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie!  Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął(...)chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi

Stare Gary
Moskole – placki po góralsku 143

posiada lepsze właściwości spajające, dzięki czemu do placków nie trzeba dodawać jajek. Moskol świetnie smakuje podany z samym masłem czosnkowym, ale Górale podają go również z jagnięciną, bryndzą lub pieczoną szynką z kością. Z pewnością warto poznać ten przepis i zapisać do swoich ulubionych. Polecamy! Moskole – placki po góralsku Składniki: gotowane ziemniaki: 1 kg mąka owsiana: ile zabierze ciasto(...)piekarniku. W tym celu układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Zobacz także przepis na tradycyjne placki ziemniaczane , a także na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym . Poznaj również pomysł na fit placki twarogowe bez mąki . Życzymy smacznego!   Artykuł Moskole – placki po góralsku pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 439

wyżej na zdjęciu mogłabym jeść blachami. Boskie!:) Składniki na kruche ciasto: -510g  mąki orkiszowej białej -5 żółtek -1 opakowanie cukru waniliowego -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -200g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę -1/3 szklanka ksylitolu Wszystkie składniki umieścić w melakserze i miksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić(...)dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie-40g) -1200g kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Dodatkowo: -400g świeżych malin lub innych owoców W misie miksera ubić białka ze szczypta soli na sztywną

Smaczne Zdrowe
OH, BOY! CAKE 182

Dziś pieczemy na bogato dla wszystkich królów, książąt i arystokratów, dla imperatorów, cesarzy i dynastów, nie zapominamy też o ich namiestnikach, rycerzach i giermkach. Słowem, dzisiaj bawimy na dworze! Przyszły wakacje, zrzucamy koszulki! Od razu będzie widać, w kim płynie błękitna krew… A jeśli ktoś się wstydzi paradować bez niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może(...)powoli i cały czas miksując. Mąkę przesiewacie i dodajecie do masy w ślad za czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki

GRUBY WAŁEK
Cytrynowe ciasto drożdżowe 159

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 160

bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne(...)naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 215

bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne(...)naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby

Niedzielny kucharz