Dziś przedstawiam Wam przepis na wyśmienite, puszyste bułeczki z ziemniakami. Wraz z grupą blogerów kulinarnych raz w miesiącu piekę chleb lub bułki wg wybranego wcześniej
Codziennik Kuchennyplacuszki wręcz rozpływają się w ustach. W podobny sposób możecie przygotować kwiaty czarnego bzu. Czas przygotowania : 15 min. Dla 4 osób Składniki : ● 100 g drobnego cukru ● 200 g kwiatów akacji Na tempurę : ● 90 g mąki T55 ● 90 g Maizeny ● 15 g proszku do pieczenia ● 1 jajko ● 20 cl zimnej wody ● 75 g gęstej śmietany (lub jogurtu)* ● olej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo
Słodkie okruszkiTo jedno z prostszych i szybszych do wykonania ciast. Wraz z pieczeniem, jego przygotowanie zajmie nam mniej niż godzinę. Ciasto to robi się na bazie
Dieta bez mlekaŚwięta mi zdecydowanie bardziej pasują te kształtem klasyczne, babkowe i chyba te bez komina bardziej mi się widzą Ja testowałam tutaj nową foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie z myślą o babkach. Foremka sprawdziła się doskonale, choć miałam pewne obawy. Nie cierpię pieczenia np. chleba czy sernika w foremkach silikonowych. W chlebie nie zrobi się prawdziwa skórka, tylko
Mieszam w GarnkuCześć! Jak Wasze samopoczucie? Do mnie przyplątało się jakieś przeziębienie, głównie objawiające się kaszlem. Stwierdziłam, że zanim rozwinie się w "straszne choróbsko" muszę zacząć działać. Znalazłam
Olga Piecze i Gotujewierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi
Kuchnia MagdaLenypodałam z chrupiącymi grzankami. Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak oliwek, grzanki przygotowałam z bagietki pieczonej z czarnymi oliwkami. A ponieważ dziś do domu wpadają promienie słońca, tapenada w mojej kuchni zapowiada nadejście cieplejszych dni. Oby przyszły jak najszybciej. Składniki: Pasta: • 150 g czarnych oliwek bez pestek • 40 ml oliwy z oliwek extra virgin • 1 mały ząbek czosnku • ½ ostrej papryczki
W mojej kuchnidanie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! Składniki: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia + dowolne dodatki : u mnie
Walijskie Pichceniewłaśnie one dzisiaj są składnikiem mojej kulinarnej propozycji. Jeśli nie macie swojego ogrodu, bez problemu zdobędziecie nasturcje u babci, mamy, cioci albo sąsiadki – stanowią popularną i piękną ozdobę balkonów i działek. Czy jedliście już kiedyś nasturcję lub inne kwiaty? Listki mają lekko pikantny, piekący smak. Można porównać je do znanej chyba wszystkim rzeżuchy. Kwiat zaś oferuje coś więcej
Garniec Magalielśniąca masa, którą należy przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy). Na papier do pieczenia wycisnąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm, zachowując odstępy pomiędzy. Papier porozcinać na kwadraty. Olej rozgrzać w rondlu. Do rozgrzanego oleju wkładać partiami pączki (wraz z papierem). Stroną bez papieru do dołu. Po chwili papier powinien swobodnie odchodzić od pączków. Smażyć
My sweet a lifełyżeczkę masła i miksujemy krótko po raz ostatni. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu). Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Na dużym ogniu bardzo krótko obsmażamy polędwiczkę z każdej strony (kilka – kilkanaście sekund). Przekładamy mięso do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy polędwiczkę, przyprawiamy pieprzem i nacieramy łyżką musztardy dijon (1 łyżka
Poezja smakuDziś zapraszam Was na pyszny warstwowy koktajl z syropem z czarnego bzu. Idealny na drugie śniadanie czy po prostu gdy mamy ochotę na coś lekko słodkiego
Słodkie okruszkidelikatnie zwinąć w rulon. Oba rulony ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do dołu i lekko spłaszczyć. Całość wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. (Dzięki temu ciastka bardziej zachowają swój kształt.) Następnie oba wałki pokroić 5-6 centymetrowe kawałki. Strudelki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione(...)Ciastka po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem i przechowywać na 2 sposoby: ułożone w misce bez przykrycia lub szczelnie zamknięte, ale wtedy staną się odrobinę miękkie
Di gotujeJesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber . Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie.
Codziennik Kuchenny