Pierś gęsia pieczona w majeranku 212razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam! składniki podwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku 3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki 5 - 6 ząbków czosnku - startych sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek(...)najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć - patelnią lub pokrywką ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry, lub poczekać aż mięso całkiem wystygnie i zjdać
Stare Gary
Legnickie bomby piernikowe 243pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam Wam bardzo, warto zrobić, bo są proste w wykonaniu. Jedyny minus, to znikają w ekspresowym tempie :-). Ja nie dodałam do nich cukru, bo stwierdziłam, że będą za słodkie, a bez cukru dla nas były w sam raz. Miłego dzionka :-))) Składniki(...)kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy do przestudzenia (masa może być lekko ciepła). Mąkę, kakao i sodę przesiewamy. Do misy miksera przelewamy mieszankę
kruche babeczki
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 332chude mięso, bo po upieczeniu zamieni się w suche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru(...)dzień wcześniej i zamarynowane mięso trafi na całą noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez około 2,5 godziny. W trakcie pieczenia można obrócić je kilka razy. Upieczone mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Ciepłe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców
Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek) 257cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Do mleka wlać ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna(...)kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał
głodny alergik
MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE ) 1014tortownicy. Mój piekarnik niestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera ! Ogólnie jest to szybkie, proste(...)skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20x20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut
Kuchnia Paulettes
szpinakowo-kokosowe pesto z pieczonymi kasztanami i makaronem z tapioki 180małą orientalną nutką. Do tego dodatek pieczonych kasztanów, które stają się coraz bardziej popularne i doceniane. W dzisiejszym obiadku wykorzystałam wszystko, na co mam aktualną "fazę", czyli szpinak, kokos (tu mleko kokosowe), tofu i dynia. Czy to mi kiedyś zbrzydnie? Dzisiaj zrobiłam sobie dzień wolnego od szkołwy, właściwie to bez powodu. Chciałam odpocząć, odespać ... Udało się, niecodziennie zdarza(...)100g mleka kokosowego garść kasztanów jadalnych 50g tofu kawałek dyni hokkaido 3 łyżki wiórków kokosowych przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, imbir, curry, zioła prowansalskie WYKONANIE: kasztany i dynię pieczemy ok 15 min szpinak blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki i przyprawy- całość mieszamy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, po czym odcedzamy ugotowany makaron podajemy
healthy dreams
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami 144jakoś samo wyszło. Miałam ochotę na kaszę i coś „zielonego”. Zrobiłam sobie sałatkę z kaszą jaglana i pieczonymi marchewkami, korzystając z nieobecności My. Jutro chyba znowu zrobię coś z kaszy, może nawet z kaszanki – jeszcze się miotam. Nie ma właściwie o czym mówić, jeżeli chodzi o sałatkę. Wymieszałam w niej kaszę, upieczone marchewki, rukolę(...)uprażony słonecznik i odrobinę sera długodojrzewającego. Młynek do pieprzu mnie trochę zaskoczył, okazało się, że skubany jest pusty. Kurcze, nawet nie wiedziałam, że jestem uzależniona od świeżo mielonego pieprzu. Jak bez rąsi normalnie. Wy jak chcecie, popieprzcie sobie, pieprzcie na zdrowie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej duża garść rukoli 2 średnie marchewki 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika garść sera bursztyn
Kardamonovy
Czy można mrozić świeże drożdże? 124spożycia. Czy można zatem zamrozić je, aby wydłużyć ich trwałość? Czy drożdże są odporne na mrożenie? Drożdże są jednokomórkowymi organizmami żywymi. Choć jest ich ponad 30 gatunków, podczas pieczenia używa się tylko jednego rodzaju – drożdży szlachetnych , odpowiedzialnych za fermentację alkoholową. Wytwarzają one enzymy, pod wpływem których z cukru powstaje alkohol i dwutlenek węgla nadający wyrobom piekarniczym puszystą strukturę. Wielowarstwowa(...)niską temperaturą. Ich komórki są pokryte błoną i dodatkową ścianą, złożoną z licznych warstw celulozy. Powoduje to, że mrożenie świeżych drożdży nie wpływa negatywnie na ich właściwości. Możesz zatem bez obaw przechowywać je w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy. >> Zobacz też: Puszyste oponki drożdżowe na tłusty czwartek i nie tylko Mrożenie świeżych drożdży – sposób pierwszy Wiesz
Rozdomowiona
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 122marchew możemy już bez problemu kupić w marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach warzywnych. Możemy również uśmiechnąć się do mamy koleżanki, która ma dorodne czarne marchewki (bez nawozów!) … z własnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis(...)formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Hamburger wołowy Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą
Tajemnice Smaku
Krajanka piernikowa 194proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę, bez białej części. Kroimy(...)zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na prostokąt wielkości przygotowanej blachy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przedkładamy pierwszą część ciasta, następnie smarujemy je konfiturą lub powidłami, a wierzch przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i sklejamy boki. Czas pieczenia 30 minut w piekarniku rozgrzanym
Apetyczna babeczka
KARPATKA 624godzinach nadaje się do jedzenia. SKŁADNIKI (CIASTO PARZONE): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 300 g miękkiego(...)masłem i wysyp mąką. Wyłóż 1 połowę ciasta na blachę i za pomocą szpatułki (możesz ją maczać w gorącej wodzie) rozsmaruj równomiernie ciasto. Piecz je przez około 20 -22 minuty na złoty kolor . W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika , ponieważ ciasto opadnie. Po upieczeniu czynność powtórz z drugą częścią ciasta (pierwszy upieczony placek po kilku minutach zdejmij z blachy
Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto owocowe z budyniową pianką 169łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 4 łyżki cukru pudru kilka kropel wanilii 5 żółtek Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 równe części. Jedną wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem ( aby za bardzo nie urosło podczas pieczenia). p { margin-bottom(...)białek 1 szklanka cukru 3 opakowania budyniu śmietankowego ( każdy po 40 g) 125 ml oleju Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier i miksując na sztywną bezę. Wsypujemy budyniowy proszek i znów miksujemy. Następnie wlewamy stopniowo olej , nie przerywając miksowania, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Dodatkowo: ok. 300-400 g mrożon ych jeżyn
Domowe ciasta
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 231mój tort będzie inny niż zwykle, czyli słony :) To był bardzo dobry wybór, drożdżowa gwiazda to coś więcej niż pizza w "odmiennym" stanie. Ma zupełnie inny smak. W trakcie pieczenia doznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii "Nad ogniem wędzone" nadała temu(...)rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki. Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie
MamaOskarka
CIASTO PIERNIKOWE PRZEKŁADANE SERNIKIEM GOTOWANYM 420szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2 łyżki czubate przyprawa do piernika 1 łyżka cynamon 1 łyżeczka anyż mielony 1/2 łyżeczki PONCZ: rum 1 kieliszek woda przygotowania lub mineralna 3 łyżki MASA SEROWA: twaróg 1 kg dwukrotnie zmielony cukier 3/4 szkl. budyń waniliowy 1 op ( bez cukru ) mleko 1/3 szkl. żółtka(...)pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu. 3. CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka
Kuchnia Paulettes
Ciasto Gąska 120dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie zmniejszam obroty miksera o połowę i dodaję po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kurkumę mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego
Słodki sentyment