mniejsze kawałki. Warzywa oraz mięso ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. ( Najlepiej żeby nie leżały jedno na drugim.). Warzywa doprawić solą oraz pieprzem. Wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 45 minut oraz na kolejne 30 minut bez przykrycia. ( wyciągamy gdy mięso i warzywa będą miękkie). Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodyBez wyrabiania i zagniatania, najprostsza na świecie szarlotka sypana :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstały sok z jabłek odsączamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy
Zainspirowana w kuchniwersja brownie, brownie na białkach, to fajna propozycja na wykorzystanie białek oraz dojrzałych bananów . Zamiast kolejnej bezy można wyczarować super czekoladowe ciacho. Bardzo łatwy przepis, szybko i przepysznie Składniki: 4 białka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady ciemnej 100 masła 1/3 szklanki cukru 2 dojrzałe banany 100 g mąki tortowej Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam(...)Białka ubijam na sztywną pianę, następnie powoli dodaję cukier i dalej ubijam, jak na bezę. Do ubitych białek dodaję banany i czekoladę i całość miksuję na najniższych obrotach. Na koniec dodaję mąkę i mieszam ciasto delikatnie łopatką. Blaszkę 30 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, na blaszce rozprowadzam równomiernie ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Słodki sentymentsię w ustach. W oryginale do ciasta dodaje się jeszcze ajerkoniak, ale bez niego ciacho również jest wspaniałe. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 3 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, mąka pszenna 15 dag, woda 5 łyżek, olej 5 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Poncz: woda 300 ml, kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka
kulinarne odsłony patijuż jakiś czas temu z okazji Światowego Dnia Ciasta Marchewkowego. Bardzo wilgotne i aromatyczne, w smaku przypomina nieco piernik żydowski lekach , ale jest miękkie i puszyste. Upiekłabym je nawet bez żadnej okazji, ale przynajmniej miałam wymówkę, że nie robię z tego z łakomstwa. Wilgotne i szybkie ciasto marchewkowe jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też niesamowicie smaczne(...)czasów prezydenta George'a Washingtona ciasto marchewkowo jabłkowe szybkie ciasto dyniowe bez miksera Bardzo proste ciasto marchewkowe. Korzenne ciasto marchewkowe moja szklanka ma 250 ml pojemności, proporcję na formę o wymiarach 30x10 cm 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli półtorej szklanki
Cztery Fajerywyobrażam sobie dnia bez filiżanki, a najczęściej dwóch małej czarnej. Co tu dużo pisać po prostu kocham ten smak i aromat. Najczęściej piję kawę czarną, bez cukru i mleka wtedy najpełniej można poczuć walory smakowe, parzoną tradycyjnie, bo ekspres póki co pozostaje w sferze marzeń. Staram się sięgać po kawy wysokiej jakości i często sięgam po oferty rodzimych(...)serków homogenizowanych i mleka w proszku z biszkoptami nasączonymi aromatyczną kawą, które bez wątpienia zachwyci nie tylko miłośników kawy. Biszkopt: 6 jaj szczypta soli 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 1 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z solą i cukrem na puszystą, jasną
Cynamonowe szczęścietort jest kwaskowaty. Jest to więc dobra opcja również dla tych dzieci, które preferują tort bez owoców . W przepisie wykorzystałam bezglutenowy krem z mascarpone i bitą śmietaną, który u nas zawsze się sprawdza. Jeśli jednak szukasz pomysłu na krem bez laktozy, sprawdź TEN PRZEPIS . Bezglutenowy tort „Lemoniada” zrobiłam na bazie biszkoptu bezglutenowego z użyciem jajek oraz(...)mąk: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej – to mój ulubiony zestaw mąk, który często wykorzystuję do pieczenia bezglutenowego. Ten biszkopt smakuje wyśmienicie i w mojej ocenie niczym nie odbiega w smaku od tego klasycznego, na mące pszennej. Wierzch tortu ozdobiłam mini piankami marshmallow oraz białą czekoladą, którą również umieściłam w kremie, w jednej warstwie. Bardzo dobrze wkomponowały się w smak
Wiszniówkakiełbasy i cebuli dodajemy także cukinię i papryki. Całość mieszamy, doprawiamy i dusimy bez przykrycia przez około 20 minut. Na koniec dodajemy także pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Gotowe danie polecam przystroić zieloną, posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Spróbuj także: wegetariańskie leczo, pieczone pulpeciki z fasoli. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź
Natka PietruszkiSzybkie ciasto czekoladowe ciasto bez miksera w 10 minut. Szybkie ciasto czekoladowe z owocami to chyba najprostsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Ten przepis jest po prostu idealny dla tych, którzy nie potrafią albo nie lubią piec, a służby się jeszcze nie dorobili. Nie będzie Ci potrzebny żaden wypasiony sprzęt ani nawet zwykły mikser, wystarczą miska, łyżka albo rózga
Cztery FajeryJabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 4 ½ szklanki maki pszennej · 2 łyżki proszku do pieczenia · 1 szklanka
Kulinarna Chwilapiwa, na drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet do grilla. Dzieci zajadają bez okazji. Jeszcze się nie zdarzyło, że zostały na kolejny dzień, ale podejrzewam, że będą równie smaczne co pierwszego dnia. Mi najbardziej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Bardzo lubię samodzielnie piec pieczywo dla moich bliskich, bo wtedy mam pewność, że użyte do ich przygotowania
Rozpustne gotowaniepodwoić wykorzystując dwa ciasta francuskie i 6 nektaryn. Pozostałe składniki (jajko, cukier) pozostaną bez zmian. SKŁADNIKI 1 duże ciasto francuskie 3 nektaryny 1 jajko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do małej miseczki wbić jajko, dodać cukier z wanilią i rozbełtać. Morele umyć
Passions hobbies lifeCiasto czarno białe. Błyskawiczne ciasto dwukolorowe upiekłam ciasto z okazji Dnia Mężczyzny. Ale to ciasto można upiec również bez okazji. Aby było bardziej świąteczne można zrobić polewę czekoladową i posypać jakąś ciekawą posypką z orzechów, owoców kandyzowanych albo posmarować owocową frużeliną lub zrobić owocowy wierzch z galaretką. Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam(...)upiec ciasto czarno białe? Mieszałam składniki ręcznym mikserem, ale można też trzepaczką rózgową, bez wykorzystania miksera. Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę, proszek budyniowy, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Ja dodałam jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich nie tylko przyprawę do sałatki greckiej, ale i m.in przyprawę z czosnkiem, do ryb i owoców morza, do grilla, do mozzarelli i pomidorów, a także przyprawę w płynie bez dodatku glutaminianu sodu. Sprawdźcie ofertę! Ja przygotowałam dla Was przepyszny przepis na chlebki pita z patelni z dodatkiem świeżej i zdrowej sałatki greckiej oraz soczystego kurczaka. Danie pyszne, zdrowe(...)wałkujemy na płaskie placki. Pozostałe kulki przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie obsychały. Smażymy bez tłuszczu na grubej patelni po ok.3 minuty jednej strony i 2 z drugiej. Po usmażeniu również przykrywamy ściereczką. MIĘSO: Składniki marynaty mieszamy z oliwą, marynujemy mięso ( im dłużej tym lepiej ). Pieczemy do miękkości w 160C . Po upieczeniu szarpiemy lub kroimy cienko. Uwaga! Możemy również usmażyć
Ostra na Słodkomnie za mało soli,ale wiadomo każdy ma inne gusta.Bułeczki szybkie , bo bez wyrastania.Spróbujcie. 500 g mąki 35 g drożdży 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 300 ml letniej wody Wszystko wymieszać, formować bułeczki .Włożyć bułeczki do piekarnika , piec 20 minut w temperaturze 200 stopni
Moje domowe kucharzenienakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce. Piekarnik nagrzać do 170 st. piec 25 min., lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru
moj przepis nawięc napiszę tylko, że takie wędliny to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, bez sztucznych dodatków i konserwantów. To czyste mięso z przyprawami. I właśnie te przyprawy lub dodatki nadają mięsu smaku. Za ich sprawą za każdym razem można uzyskać nieco inną w smaku pieczeń. Ja dziś przygotowałam schab pieczony w cebulowej marynacie z ketchupem i sosem sojowym
Waniliowe ImprowizacjePrzykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczoną babkę i dekorujemy kandyzowanymi skórkami
Kuchnia MagdaLenyłyżka erytrytolu lub innego słodzidła 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Banana włóż do miski i rozgnieć widelcem. Pozostałe składniki dodaj do banana i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem (tylko przy pierwszym placuszku, pozostałe smaż bez natłuszczania). Nakładaj masę łyżką na patelnię i smaż z każdej strony (delikatnie przewracaj
Przepisy na widelcuciast. A im prostsza w wykonaniu tym smaczniejsza. Taka właśnie jest wersja bez zbędnych dodatków, czyli tylko kruszonka i nadzienie z domowych prażonych jabłek. Składniki: na kruszonke: 400 g mąki pszennej 200 g masła zimnego 80 g cukru pudru jajko łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 1,5 kg jabłek prażonych np. z TEGO PRZEPISU Wszystkie
wyzwania kuchennepatelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Do nadziewania ciastek użyłam gotowego nadzienia termo stabilne Lauretta o smaku cytrynowym, malinowym i toffi. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniebazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony. Składniki (na formę (20 x 26) cm): 500 g mąki pszennej 9 g proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 12 łyżeczek cukru 200 g masła 6 jajek z lodówki łyżka
Weekendy w domu i ogrodzieplasterki sera kroimy na cieńsze). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mieszanką ziół i na wierzch każdej bułeczki nakładamy około 1/3 łyżeczki śniadaniowej (lekko rozsmarowując). Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez). Zapiekamy tak długo, aż ser ładnie się rozpuści. Smacznego
Słodkie okruszkismażenia – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj jajko, mielone migdały, parmezan i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Z powstałej masy rękoma formuj na blaszce do pieczenia cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut
wiecejwarzyw.plwodzie al dente. Odcedź i pozwól mu wystygnąć. Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu. Mąkę wymieszaj z przyprawami i mlekiem do powstania gładkiego ciasta. Płatki kukurydziane zblenduj na proszek. Kawałki kalafiora maczaj w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Nuggetsy powinny być ładnie
wiecejwarzyw.plprzez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Część masy na biszkopt odłożyć do innej miski i do niej przesiać kakao. Jeśli podczas mieszania masa będzie zbyt sucha, dołóż jeszcze trochę masy jasnej. 7. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 8. Łyżkami wykładać na przemian masę białą i kakaową
Candy Pandaspieczenie babeczek, bab i babek wielkanocnych. Na świątecznym stole oprócz jajek przygotowanych na różne sposoby i pasztetów , nie może zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki, serniki i pyszne baby, babeczki i babki wielkanocne. Nieudana babka wielkanocna to wedle tradycji kompromitacja gospodyni i dowód jej lichych zdolności kulinarnych. Jaki jest sekret udanej babki wielkanocnej? Nie piekę(...)drożdżowych, gdyż u mnie w domu za nimi nie przepadają. Za to często piekę jasne, kakaowe i marmurkowe babki majonezowe, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, dzięki majonezowi, babka jest delikatna i wilgotna, dosłownie rozpływa się w ustach. Mam też na swym koncie babkę bez tłuszczu, która zrobiona przypadkowo wyszła i była bardzo smaczna. Na blogu są też przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKoniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! (około 18-19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko (duże) 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki świeżej skórki z pomarańczy kilka kropel aromatu pomarańczowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura z pomarańczy Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości
Di gotujeprzez 10 minut aż rabarbar zmięknie. Dodaj cynamon i skórkę pomarańczową i gotuj bez przykrycia przez następne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia. Ułóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na kwadrat o grubości
karmelowywilgotne. Którą wersję wybierzecie już zależy od Was. Oba przepisy są proste, bez używania miksera. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 24/22 CM SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 budyń czekoladowy (40 g) lub 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru
Pani na deserugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru
Kuchnia w oparachilością oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku! Przepis znalazłam u Natchnionej i zapewniam, że jest niezawodny! SKŁADNIKI: 4 jajka 150 gorzkiej czekolady 200 g mąki migdałowej 100 g ksylitolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały wymieszaj
Kuchnia bezglutenowadelikatny twarożek. Oto przepis na pyszny chlebek bananowy w pysznej wersji bez białego cukru i masła. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu 4 dojrzałe banany 1 jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli W dużej misce mieszamy
My Chcemy Jeśćzostanie nam w lodówce ugotowany makaron. Postanowiłam przygotować wersję nie smażoną, a pieczoną, która praktycznie robi się sama i nie musimy pilnować patelni ani obracać frittaty. Prosta w przygotowaniu tarta, która obłędnie smakuje, jednym słowem - polecam! Składniki: ciasto na tartę wytrawną (na jogurcie, bez masła) - przepis tutaj 200g ugotowanego makaronu spaghetti 250g śmietanki kremówki 30% 100g żółtego sera gouda
Gotowanie i blogowaniedomowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree(...)ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i uformować mały zgrabny bochenek. Przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Wyrośnięty bochenek posmarować wodą i posypać pestkami
wyzwania kuchennemasło i sok z mandarynek. Wsypujemy cynamon a także mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Wymieszać do połączenia składników (nie należy miksować zbyt długo). Formę wykładamy papilotkami a dołki w 2/3 wypełniamy masą. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Muffinki pieczemy ok. 20-30 minut nastepnie Wyjmujemy i studzimy. Gdy przestygną lukrujemy. By powstał lukier(...)miseczce mieszamy cukier z cynamonem i ucieramy z sokiem aż powstanie gęsta pasta, którą można bez problemu rozsmarować na muffinach
Dzieje kuchennej WiewióryŚwietne muffiny bez dodatku cukru. W smaku trochę przypominają ptysie z ciasta parzonego. Możesz po upieczeniu oprószyć je cukrem pudrem, by samemu zdecydować o tym, jak słodkie będą :-) Czas przygotowywania: 15 minut Czas pieczenia: do 30 minut Ilość muffinek: 12 sztuk z papilotek
AniaGotuje.plwiększe, wykładamy papierem do pieczenia, a boki dokładnie smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek. Wyrównujemy zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół. Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy(...)minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy i jeszcze chwilę dopiekamy. Chleb jest upieczony jak po ostukaniu wyda pusty dźwięk. Smacznego :) MAŁA RADA : Chleb można też upiec bez dodatku drożdży, ale czas jego rośnięcia przedłuży się. Zamiast otrębów możemy dodać ulubione ziarenka
Pani na deserprzesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy. Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły
Bon appetit mon amiedelikatnie połączyłam całość miksując na najmniejszych obrotach. Masę wyłożyłam do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekłam przez około 25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiłam do wystudzenia. Masa - 150 gram płatków ryżowych - 200 gram wiórek kokosowych - 2 szklanki mleka bez laktozy lub wody - 3 łyżki miodu Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę/mleko. Do gotującej
Health-Fit-Lifemożna zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco
codojedzeniazamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem s piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's. Podajemy
cool and mintyikipedia: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład
Przepisy na domowy ser i chlebjednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.) Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi. (*) Jak pominiecie(...)mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie! (**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki
Di gotujewyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze raz zmiksuj. Wymieszaj szpatułką z białkami oraz kakaem. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie odkrój górę i ją pokrusz. Posmaruj dżemem żurawinowym. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto oraz suszoną żurawinę. Ja jeszcze dodatkowo rozkruszyłam jednego beza na samą górę
wysmienitydość szerokie brzegi do podwinięcia mandarynki posypać cukrem waniliowym, cynamonem i budyniem czekoladowym bez cukru brzegi ciasta nałożyć na owoce, dociskając złączenie, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie ostrym nożem ponacinać skośnie wierzch ciasta, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, na ciemnozłoty kolor, wystudzone posypać pudrem cukrem - pyszne na szybko aromatyczne
W Mojej Kuchni Lubięskórką . Oprócz kostki jabłkowej dostałam także jabłka suszone bez skórki i syrop klonowy . A to wszystko od BadaPak :* Składniki: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki rodzynek * 70 g kostki jabłkowej ze skórką Wykonanie: Białka
Zrób to smaczniesię wody z masłem wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się gładkie, bez grudek. Następnie wystudzić i dodawać kolejno jajka, miksować na gładką masę. Powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i wyciskać ciasto na wcześniej przygotowane kwadraciki z papieru do pieczenia. W głębokiej patelni lub garneczku rozgrzać olej, następnie wrzucać kolejno przygotowane gniazdka papierem
W garach u Gosipapilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekły. Babeczki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Są jednak wystarczająco słodkie, więc smakują również bez tych dodatków. Powyższy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem" tutaj możesz
Codzienna kuchnia niecodziennapyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto
Praktyczna plfunkcją góra-dół, ale że ja posiadam piekarnik gazowy - po 12 minutach pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.) (*) Użyłam mąki z amarantusa. Nie wszyscy lubią jej posmak, więc można użyć innej. W ostateczności nada się też pszenna. (**) W tytule napisałam, że ciastka są bez cukru, choć użyłam cukru kokosowego. Jednak różni się on od cukru zwykłego, ma niski
Di gotujeSkładniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier cytrynowy
Kuchnia u Krysiktórych marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek
Moja smaczna kuchniaorzechy/ziarna sezamu mieliły się o wiele łatwiej na znacznie gładszą konsystencję niż bez ich dodatku. Przetestujcie to i zaskoczcie się tak jak ja! Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z dodatkiem prawdziwego, domowego tahini, a m. in. na hummus klasyczny , hummus z pieczoną dynią , hummus z pieczonymi burakami , sos tahini z pomarańczą . Składniki: - dowolna ilość sezamu *opcjonalnie
Be Fit Be Strongnich rabarbar. Wyszły wyśmienite ! -2 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 jajka - 1 szklanka jogurtu/maślanki/mleka - 1/4 szklanki oleju Tak jak obiecałam - przygotowujemy ekspresowo, nie wyciągając nawet miksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - bez termoobiegu. Do wielkiej miski dodajemy najpierw sypkie składniki, które mieszamy - następnie pozostałe - wszystko mieszamy
dlaSmaQlodówce już mnie tak nie przerażało, bo w podobny sposób robię ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Tylko że tutaj przepis kazał najpierw wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podczas gdy w drożdżowym robi się to dopiero po nocy spędzonej w lodówce... jak widać dużo wątpliwości miałam przed pieczeniem. A jakie wrażenia po? - czytajcie dalej :) Składniki na 8 sztuk dużych gofrów: SUCHE
Grunt to przepis!koniec porcjami masę czekoladową. Mieszamy, a następnie przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można podać z owocami i bitą śmietaną lub z solonym karmelem. Dla minimalistów oczywiście mały kawałeczek bez dodatków. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyŁosoś jest bardzo zdrowy, ale jedzenie go bez dobrego przyrządzenia może stać się nudne. Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera
Szefowa kuchnikosteczkę. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka i blendujemy razem z pozostałymi składnikami (bez orzechów) (morele prawdopodobnie nie zblendują się do końca- nie szkodzi). Pokrojone jabłko dodajemy do zblendowanych składników i całość mieszamy, po czym przekładamy do aluminiowej formy. Na wierzchu układamy orzechy brazylijskie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
healthy dreamstaką rybę w cieście podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Mleko
Moje domowe kucharzenieszklanka mleka ryżowego 2 jajka 3 łyżki kakao ksylitol/agawa Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki masła kokosowego Dodatkowo: dżem wiśniowy Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 45 min, temp. 180 °C. (wypiekamy do suchego
nietadietasmakują tak jak prawdziwe pączki, ale robi je się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Banany obieramy ze skórki
Aga w kuchnifrancuskiego, u mnie 2x275 g 5 szklanek mleka (1250 ml) 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5 l mleka cukier u mnie ok 6-7 łyżek 250 g masła Piekarnik rozgrzać na 200-220 C. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia
Monia miesza i gotujeinsidev:cell-none;} Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :) Składniki na 12 sztuk: Suche: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżeczka cynamonu 3 duże łyżki maku Mokre: 3 jabłka 2 jajka
Powiedz dietom nie, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć, wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z cytryny skórkę na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę krótko mieszając(...)masę aż wszystkie składniki połączą się. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny
maniapieczenianakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce. Piekarnik nagrzać do 170 st. piec 25 min., lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru
moj przepis nagodzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również cebule, obieramy i kroimy w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy
Kuchnia Babci Basilubi czyścić piekarnika z przypalonych pozostałości po pieczeniu :)). Wypełnione papilotki włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec przez ok 15-20 minut. Ja dodatkowo przygotowałam masę budyniową z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Na kremie dodatkowo ułożyłam kawałki bananów i czekolady :) Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego
The Sweet Damselweka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej nawet czerstwe. Dzisiejsze tosty to pomysł z akcji Wypiekanie na śniadanie i chociaż żadnego pieczenia tym razem nie ma to i tak wszyscy uczestnicy zjedli pysznie śniadania
Smaczna PyzaPrawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną część bez cebulek. To wszystko przesmażamy na odrobinie masła na osobnej patelni. Piersi z kurczaka po leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli
Kuba GotujePrawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną część bez cebulek. To wszystko przesmażamy na odrobinie masła na osobnej patelni. Piersi z kurczaka po leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli
Kuba Gotujehomogenizowanego ( ja miałam o smaku bananowym), 90g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-4 łyżki mleka ( w zależności jak gęste ciasto wychodzi). Polewa: 28g rodzynek, 100g czekolady mlecznej, 60ml mleka. Przygotowanie: Składniki na ciasto razem dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć placuszki bez tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli
W kuchni u Monikibiszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek
Rozpustne gotowaniemnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy
Marder&Marder Manufacturepomysł na urozmaicenie sobie porannej codzienności. Placuszki z serem ricotta uwiodły mnie bez reszty. Zdecydowanie trafią do mojej listy ulubionych. Składniki: 100 gram mąki 200 gram ricotty 2 jajka 2 łyżki masła 50 gram cukru 50 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, masło rozpuszczamy na patelni. W misce mieszamy
Mój Smak na Życiesię bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej. Składniki na ok 12 babeczek: 1 czubata szklanka mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ze smakiem i z pasjąpotężną dawkę cukru i kalorii przy jednoczesnym braku wartości odżywczych. Ciasto marchewkowe przygotowujemy bez białej mąki czy cukru dzięki czemu jest naprawdę zdrową przekąską a przy okazji zaspokoi apetyt na słodkie co nieco... Przed podaniem udekorować można np. serkiem ricotta. W mniej restrykcyjnej wersji - pieczemy posypane chrupiącą kruszonką
Milion Smakówwodą. Wszystko to wstawiamy do piekarnika i pieczemy według instrukcji. Podczas pieczenia należy kontrolować ilość wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać. Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :) Można jeść równie dobrze z dodatkową porcją frużeliny rabarbarowej, ale i bez niej. Jest delikatny, wilgotny i orzeźwiający (jak wszystkie rabarbarowe cudeńka). Gorąco polecam spróbować :) Przepis
Jedzeniomaniacienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki
MarciochaKucharzybabki- musimy posiadać specjalną formę do gotowania, ale teraz można już je dostać bez problemu, choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny, ulubiony aromat Składniki mojej wersji: - 6 dużych jaj - 3/4 szklanki ksylitolu - 250g
Smaczne Zdrowesię nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 1 puszka mleka kokosowego
CiastkozercyWyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego
Kulinarne przygody Gatitystarsza o figurę dba to przygotowuje sobie mięso na "suchej patelni" bez grama oleju - bardzo dobrze wychodzi. Fakt, faktem, że patelnia u nas rzadko widzi się z mięsem, bo przygotowujemy je zwykle w bardziej dietetycznej i zdrowej wersji - króluje u nas drób pieczony, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć. Wersja ekspresowa przewiduje różnego rodzaju obróbki termiczne, więc postaramy
Wypisz Wymalujkasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizamarynowało. Każdy placek tortilli wyłożyć serem Gouda i oprószyć startym parmezanem. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę
Kulinarne Przebojeozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo)-kokosowe - przepis tuta
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbiałka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 kisiel o smaku owocowym bez cukru Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno razem ze szczyptą soli, bod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i kisiel owocowy ( u mnie był o smaku truskawkowym ) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa lub szprycy nakładać małe kopczyki ( ja nakładałam łyżką
Na słodko lub wytrawnieDelikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 0,5 szkl * olej – 1/4 szkl
Ostra na Słodkodoskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów. Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primo poprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek. Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek. I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić? Doświadczenia z alergiami
bistro mamaspadł deszcz. Nie to, żeby mi upały przeszkadzały, ale wieczór bez podlewania ogródka, można spędzić na czymś ciekawszym. Na przykład w kuchni przy piekarniku oglądając jak rumienią się ciasteczka ze śliwkami :) Lubicie śliwki? Ja surowych nie za bardzo, ale za to pieczone smakują cudownie! Podczas pieczenia uwalnia się ich słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też
Słodkie Przyjemnościbobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy. Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Filet. Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej. Sos. Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół
BaRepaszakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników
Kto ugości moich gości?pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego miodu; 1 łyżeczka przyprawy do piernika; 1 łyżka kakao; 100 g cukru pudru; 1 jajo; 400 g mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie - ja dałam
Gospodyni Miejskadodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie. Składniki na babeczki: 100 g migdałów 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła (lub margaryny) 2 jajka 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy
Ciastkozercytłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mniejagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć(...)tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty
Kulinarny karnet Christopherasłoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana
Z Kuchni Do Kuchniprzepis na placek ,którego składniki można zapamiętać bez problemu i robić "z głowy" następnym razem.Jest prosty, zawsze wyjdzie i niebiańsko smakuje. A śliwki nie idą "na dno". Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc. 12 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Z Kuchni Do Kuchnimuffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking , troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru
Zabawa smakiemsuper ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa
Magiczne Życie Martykurczaka w sosie serowym z pachnącymi pieczonymi pomidorkami, to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad. Przepis na filet kurczaka w sosie serowym to baza, którą można wykorzystać do podania np. z makaronem, ryżem, kaszą kuskus lub z kluskami. Świetnie sprawdzą się grzanki lub pieczywo czosnkowe. Kurczak w sosie serowym to bez wątpienia godny uwagi pomysł na pyszne drugie danie(...)filet podsmażyliśmy na patelni grillowej, a następnie dusiliśmy wraz z sosem na wolnym ogniu. Nasz sos serowy jest wyjątkowo aromatyczny, ponieważ dodaliśmy do niego ziołowy wywar, który powstał z pieczenia pomidorów. Kurczak w sosie przepisy, które często szykujemy, to pierś z kurczaka w sosie curry, filet w sosie koperkowym, w sosie pieczarkowym, czy też pierś w sosie pomidorowym. Filet
Kuchnia Na WypasieWigilia już za 16 dni! Kiedy to minęło? Czas najwyższy zabierać się do roboty! Pierniki dojrzewające pewnie już od dwóch tygodni leżakują i czekają na dzień pieczenia? Wiem, że wiele z Was piecze pierniczki, czy pierniki dzień przed świętami, nie bawiąc się w dojrzewanie ciasta. Stąd wychodzę do Was z propozycją przygotowania własnej przyprawy korzennej! Świetnie sprawdzi się(...)Świetnym przykładem są ziarna pieprzu, które świeżo po zmieleniu są intensywne w smaku, w porównaniu do kupnego, zmielonego już pieprzu, który jest o wiele bardziej delikatny, czasem już nawet bez smaku. Tak samo jest z przyprawą do piernika. Przygotowując ją w domu, mieląc składniki, otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która już w najmniejszej ilości nadaje wspaniały korzenny smak potrawom
Be Fit Be Strongzawsze takie będą jeśli tylko będziesz trzymać się wskazań tego przepisu. Chrupiące skrzydełka z kurczaka mają chrupką skórkę za sprawą jednej przyprawy i sposobu pieczenia. Zacznijmy od przypraw: tajemniczym składnikiem jest proszek to pieczenia. Tak jest, to on wyciąga wodę ze skórki, która pod wpływem temperatury nabiera chrupkości. Tu ważna uwaga: może ci się wydać, że 2 łyżki(...)szczypały w język. Teraz sposób pieczenia, czyli temperatura właśnie. Żeby chrupiące skrzydełka z kurczaka przyjemnie chrupały w zębach, wstaw je najpierw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W takiej temperaturze skórka ładnie się podsuszy. Potem podwyższasz temperaturę do 220 stopni i zapiekasz skrzydełka. Na koniec sos. Chrupiące skrzydełka z kurczaka można zjeść i bez sosu, ale sos nadaje
Niedzielny kucharzktóre odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 5 minut.Studzimy. krem: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy(...)minutach zrobia się gęste i zwarte). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nią wierzch tartaletek. Bezę można przypalić palnikiem gazowym lub wstawić tartaletki do piekarnika 120 stopni na 20 minut, a potem jeszcze na 5 minut podwyższamy temperaturę do 150 stopni,aby bez się lekko przyrumieniła. (dokładny opis ze zdjęciami wykonania bezy włoskiej znajdziecie np. tu ) Inspirację do tego
Bon appetit mon amiekilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe z malinami w „fałdki” natchnęło mnie i postanowiłam te fałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością(...)blachy, po czym układając kolejno fałdkę, w dołku umieścić kilka plasterków pomidora i oliwek, znowu fałdka.., tak ja na zdjęciu Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp. 190 C 30-40 minut. Smacznego! ps. Posypałam wegańską wersją „parmezanu” tj. zblendowane migdały z płatkami drożdżowym z solą
greenscarfzostawiamy, by masa lekko przestygła. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajko, proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy na blaszkę, a na jej wierzchu układamy biszkopty, wciskając je nieco w masę. Pieczemy około 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmujemy, a gdy przestygnie, nasączamy kawą(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( + termoobieg) i pieczemy go przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 100 minut w tak niskiej temperaturze. Po tym czasie sernik pozostawiamy w piekarniku, przy leciutko uchylonych drzwiczkach na godzinę i dopiero wyjmujemy. Bardzo prawdopodobne jest to, że podczas pieczenia ciasto mocno wyrośnie i pęknie, a przy
Poezja Smaków - blog kulinarny