podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiamy, po czym rwiemy po kawałku i wyrabiamy bułeczki. Spłaszczamy je i wtykamy w nie kminek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło 8 bułeczek. W każdej z nich zrobiłam małą dziurkę. Pieczemy ok. 20 minut
Zasmakuj Kuchniskładniki na ciasto 300 ml wody 150g margaryny 170 g mąki Basia 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Wodę zagotować z margaryną aż
Moje Wyrobygofry żytnie pełnoziarniste gofry klasyczne mleczne gofry ryżowe Razowe gofry orkiszowe bez cukru Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki oleju 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjajka sadzone. Lekkie śniadanie to takie które sprawi, że czuję sie najedzona ale bez przesady. Dla mnie lekkie śniadanie może być złożone z sałaty połączonej z warzywami, owoców albo tostów właśnie np. z warzywami i wędliną. Tym razem tosty zrobiłam z awokado i pieczonym kurczakiem. Kurczaka przyprawiłam do smaku sosem bbq i solą. Awokado zaś jedynie potraktowałam bardzo delikatnie
mecooksłyżeczkę soli 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę tymianku Mięso doprawiłam, podsmażyłam krótko bez tłuszczu. Dodałam 1/3 przecieru pomidorowego i czosnek. Miseczki wysmarowałam oliwą, wyłożyłam warstwami makaron i mięso. Ostatnią warstwę stanowił makaron, który polałam pozostałą częścią przecieru pomidorowego oraz posypałam tartym cheddarem. Piekłam ok. 35 minut
Kucharzycawymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Lukier: Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy tak aby uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek. Gotowe, przestudzone ciasto udekorować lukrem. Artykuł Pomarańczowe ciasto owsiane
Fitsweet.meubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej kokosowy i mieszamy na puszystą masę bez grudek. Dodajemy mąkę samorosnącą kakao, posiekaną czekoladę, i mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki w kształcie serca. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut
Rita creativehakiem lub malaksera zagniatamy ciasto z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto dość szybko się połączy. Jeśli lubimy – możemy dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut do lodówki
Poezja smakuNaleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka) Proste, pyszne naleśniki o wyjątkowym smaku. Dzisiejsza wersja jest idealna dla osób nietolerujących laktozy. Przepis powstał dosłownie pod
Słodkie okruszkiszybko a smakuje wybornie. Polecam Składniki: 7 łyżek cukru 1/2 słoika dżemu (bez dużych kawałków owoców)-dowolnego smaku 125 g masła 7 łyżek mleka 3 łyżki kakao 14 łyżek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz keksówka 12x24 cm Przygotowanie: Dżem, cukier, masło, mleko, i kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 6 zółtek 4 białka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 kostki margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin Migdałowa skorupka: 2 białka 4 łyżki cukru 15 dag płatków migdałowych aromat migdałowy
Praktyczna plJeżeli szukasz pomysłu na drugie śniadanie na wynos do pracy lub do śniadaniówki dziecka, wystarczy przygotować tę szybką pieczoną owsiankę z bananem, masłem orzechowym i czekoladą
Fabryka pomysłówuwiodą każdego. Spróbujcie ich koniecznie. CIASTKA THUMBPRINTS (odcisk palca) Składniki: (ok. 26 ciastek) ciastka: 310 g mąki 200 g masła 2/3 szkl cukru 1 żółtko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli frużelina z mango: 2 dojrzałe mango średniej wielkości lub 1 duże 1/3 szkl cukru sok z 1 limonki(...)kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade i dość miękkie). Od razu po wyjęciu z piekarnika ponownie pogłębiamy łyżeczką w ciastku dołek. (Ciastka można też wstawić do piekarnika w formie kulek, bez uprzedniego robienia wgłębienia i zrobić je od razu po wyjęciu z piekarnika) frużelina: Mango
Bon appetit mon amietortów. Można przekładać kremami, polać polewą, lub galaretką jak u mnie, bądź bez niczego. Zawsze smakuje wyjątkowo. Składniki 400 g (2 szkl.) cukru 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe Shirley
gotuj ze mnąubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej kokosowy i mieszamy na puszystą masę bez grudek. Dodajemy mąkę samorosnącą kakao, posiekaną czekoladę, i mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki w kształcie serca. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut
RITA food channel