danie obiadowe w wersji light, dla Piotrka doszedł jeszcze dodatek pieczonych z rozmarynem i tymiankiem ziemniaków . Tylko 3 podstawowe składniki (pierś z kurczaka, kalafior i suszone pomidory) i odrobina przypraw. Roladki te są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mięso z piersi kurczaka jest chude, w dodatku zostało przygotowane bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Do tego smaczne i zdrowe kalafior i pesto(...)cukierek. W garnku nastawiamy wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy roladki, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu roladki wyjmujemy z foli, rozcinamy na pół i podajemy z pieczonymi ziemniakami. Smacznego! The post Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowe pieczywo. Co drugi dzień piekę chleb by kanapki w szkole i pracy nie były męką. W ubiegłym tygodniu dzieciaki chorowały a ja szalałam w kuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym(...)migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy z oliwą. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesypujemy do miski i łączymy z migdałami, siemieniem i innymi
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś pysznego – pieczone bakłażany gotowane później w sosie curry. To jedno z tych ukochanych dań – bardzo aromatycznych i uszczęśliwiających Nie wierzysz ? Spróbuj ! Składniki: 2 bakłażany (ok 800 g) 3 małe żółte cebule 3 – 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili świeży imbir – kawałek wielkości kciuka 1 puszka (400 g) pomidorów całych, bez skórki 1 puszka(...)stron i odstaw na około 1/2 godziny na durszlak. Po tym czasie zmyj z bakłażanów sól i osusz je papierowym ręcznikiem. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Na blasze do pieczenia rozłóż pokrojonego w plastry bakłażana, posyp solą, następnie skrop oliwą z oliwek. Piecz około 15 – 20 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj pozostałe składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę
Moja pasja smakuWielkanoc bez pasztetu, to jak Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, przynajmniej tak jest u nas w domu. Taka już nasza rodzinna tradycja. Oczywiście zawsze jest to pasztet upieczony w domu. Niestety to tych sprzedawanych w sklepach nie do końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami(...)jest na to sposób :). Ja z reguły za jednym zamachem piekę pasztety z dwóch porcji, a potem je po prostu zamrażam. Pasztety doskonale przechowują się zamrożone, nie tracąc przy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe. Wystarczy jeszcze tylko zrobić sos tatarski, chrzan lub ćwikłę i domowy pasztet mięsny ze śliwkami ląduje
Kulinarne przygody GatityPosiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko, zazwyczaj na jakąś specjalną okazję. Tym razem upiekłam go po prostu z okazji niedzieli, bo u mnie w domu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :). Dla kogo: dla fanów jesiennych klimatów(...)waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150g cukru Składniki na polewę: 300g śmietany 12% 2 kopiate łyżki miodu Wykonanie spodu: Herbatniki rozkruszyć na pył (można to zrobić blenderem lub ewentualnie włożyć do worka i potłuc wałkiem). Roztopić masło i od razu po roztopieniu dodać je do herbatników wraz z przyprawami. Blaszkę (tortownica 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć
Mania Wypiekaniaczasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń(...)Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu. U nas z podanej ilości składników wyszła 1 duża keksówka i 1 mniejsza. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni góra - dół
Kuchnia od dwojgasernik budyniowy – idealny do kawy Lubicie serniki? My je wręcz kochamy. Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejszy sernik budyniowy. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec Budyniowy sernik bez spodu uda się każdemu. Ja ten sernik najczęściej przygotowuję z moimi dziećmi. One kochają pomagać mi przy robieniu słodkości Sernik z tego przepisu wychodzi kremowy i naprawdę pyszny. Dodatek(...)wyjątkowy smak, któremu ciężko się oprzeć. Pod koniec wpisu znajdziecie więcej zdjęć i kilka słów o pozostałych kawach, które postanowiłam ostatnio zamówić. Jak przygotować sernik budyniowy bez miksera? Szybki sernik bez spodu z dodatkiem budyniu, to jednej z najłatwiejszych przepisów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg sera na sernik z wiaderka 2 budynie waniliowe
Słodkie okruszkiwybór indywidualny czy konieczność, pojawia się pytanie o obecność słodyczy w diecie. Wraz z zapotrzebowaniem rośnie liczba propozycji na zdrowe ciastka. Wśród nich można wyróżnić ciastka wegańskie, ciasteczka bez cukru czy ciastka bezglutenowe. Sklep ekologiczny Organic Market ma w ofercie te zdrowe ciastka. Dla kogo ciastka bezglutenowe? Warto podkreślić, że ciastka bezglutenowe mogą jeść wszyscy, ponieważ pod względem zarówno(...)rezygnacji z ciast i ciasteczek, które są pieczone na bazie mąki pszennej. Jednak oferta na smaczne ciastka bezglutenowe stale się poszerza. Można je łatwo rozpoznać na półce, ponieważ są oznakowane znakiem przekreślonego kłosa. Ekologiczne zdrowe ciastka Sklep ekologiczny Organic Market oferuje zdrowe ciastka dla wszystkich. Można wybrać ciastka wegańskie, ciastka bez cukru czy ciasteczka bezglutenowe. Często te wszystkie
Gotowanie...to proste !upiec. Do pieczenia należy buraczki opłukać i zawinąć w folię i piec w piekarniku około godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser rozdrobnić. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko
UgotujmyTo.plzbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka(...)zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut. Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero gdy lekko przestygną
Kulinarne przygody Gatityprzekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia pieczemy przez 40- 45 minut w międzyczasie przygotowujemy krem- jedną śmietanę gotujemy z solą dodajemy kilka krówek studzimy drugą śmietanę ubijamy, dodajemy nasionka wanilii i pozostałe pokrojone na mniejsze kawałeczki krówki do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną masę krówkową oraz krówki delikatnie mieszamy krem wykładamy na bezę i wstawiamy do lodówki podajemy
Luźna Kuchniabyle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu(...)celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak przygotowaną kaczkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) i zawijamy w folii aluminiowej. Można ją polać wytopionym tłuszczem z patelni. Piersi pieczemy w temp. 200 st. (wkładamy do nagrzanego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Rozczyn wyjdzie bardzo gęsty – taki ma być, to zbuduje aromat . FAZA 2 - ciasto właściwe Po 12-godzinnym czasie fermentacji zimnej, wyjąć miskę z rozczynem na 2 godziny przed pieczeniem, aby zawartość uzyskała temperaturę pokojową - ok. 18-24 o C . Do rozczynu dosypać mąkę oraz sól i wyrabiać przez ok 20 minut aż ciasto będzie elastyczne - ja robiłam(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Piekarnik nagrzać do 220C i go zaparować poprzez wylewanie co jakiś czas wody na spód piekarnika - dolną grzałkę . Wstawić wyrośnięte bułki i zapiekać przez 5 minut - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Następnie
Grunt to przepis!pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej LUKIER KRÓLEWSKI /jego gęstość regulujemy ilością dodanego surowego białka 2/3 szklanki cukru pudru około 1/3 małego surowego białka kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE CIASTO :Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę(...)poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Bezpośrednio do miski z ubitą masą, w trzech partiach przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Gotową masą wypełniamy przygotowaną formę, do 2/3 objętości. Na wierzchu rozkładamy żurawinę. Pieczemy około 35-45 minut
cool and mintyłyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady – 2 łyżki mleka – 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła – do dekoracji: orzechy włoskie, chipsy kokosowe Fasolę odsączamy i płuczemy wodą na sitku. Wrzucamy do misy blendera wraz z kawałkami bananów, jajkami, kakao, miodem, olejem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na gładką(...)połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i żurawinę, lekko rozdrabniamy, tak, by orzechy i czekolada miały pożądaną przez nas wielkość. Do keksówki (u mnie 30x10x7) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę. Pieczemy 45-55 min w 180 stopniach (do suchego patyczka). Keksówkę wyciągamy z piekarnika i wyjmujmy ciasto chwytając za papier, by ostygło. Kiedy ciasto ostygnie, robimy polewę czekoladową
Be Fit Be Strong