bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1721/3453)

Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 293

znajomymi. Na średnim poziomie na ruszcie zrobicie je szybko. Pieczemy je na niewielkim ogniu, do zrumienienia z każdej strony, co jakiś czas odwracając żeby się równo piekły. W czasie pieczenia możecie dodatkowo smarować je marynatą.   Wersja druga – żeberka duszone z warzywami Wyjmujemy żeberka z marynaty. Marynaty nie wylewamy. Na dużą patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, mocno(...)podlewajcie żeberka odrobiną coli, wody lub piwa. Są pycha i z pieczywem, i z brązowym ryżem. Wersja trzecia – żeberka pieczone Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra dół. Żeberka wyjmujemy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia, w 2-3 warstwach, podlewamy 2-3 łyżkami marynaty. Worek zamykamy szczelnie z jednej strony, nadmuchujemy i zamykamy

Karo in the Kitchen
Babka drożdżowa 170

przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu. Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem(...)przekroczyć 100 gr. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki. Odstawiamy jeszcze na 15-20 min do napuszenia. PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/babka-drozdzowa/ BosowKuchni Artykuł Babka drożdżowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy :) 1031

kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu, czy rodzinnych spotkań, niestety jest to danie bardzo czasochłonne. Dzięki zapiekance gołąbkowej możemy raczyć się smakiem gołąbków bez ciężkiej pracy.  Jestem pewna, ze Wam zasmakuje, tak jak mojej rodzinie, wszyscy byli bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI *używałam naczynia żaroodpornego o pojemności 5 litrów -1 kg poszatkowanej kapusty białej(...)sosu by polać zapiekankę jak się upiecze) Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy z piekarnika  polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)   Gorąco polecam, jest rewelacyjna, dzięki niej możemy się raczyć smakiem prawdziwych gołąbków bez ogromu pracy :)  Polecam baaardzo gorąco :) i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 219

zamkniętym z wrażenia, założyłam bloga i skakałam z radości przy każdym komentarzu. Ach, cóż to były za czasy... Później (dużo później, jeśli mam być szczera), gdy zobaczyłam postępy, a pieczenie sprawiało mi coraz większą frajdę, zaczęłam szkołę cukierniczą. I wiecie co...? Te dwa lata otworzyły mi oczy i pokazały, jak niewiele wiem. Zauważyłam też, że są rzeczy, których człowiek(...)więc chyba nad nią pracować, skoro mi ciągle chce się pisać, a Wam czytać. Dziękuję, że nadal tu ze mną jesteście; bez Was już dawno bym się poddała. A jednak, mimo krótszych i dłuższych przerw, ciągle wracam. Bez motywacji, którą dla mnie jesteście, z pewnością by mi się nie udało. Na te huczne urodziny mam... Tartę. Nie tort

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone nadziewane bataty z pastą z awokado! Zdrowy i pyszny obiad! 166

Szybki, sprawdzony i obłędnie dobry patent na obiad. Nadziewane pieczone bataty. Bataty pieczemy w całości, a potem nadziewamy kremową pastą z awokado. Uwielbiam to połączenie, je się oczami, a i kubki smakowe są w pełni zadowolone! Danie jest sycące i przepyszne. Oczywiście możecie zrobić je na wiele sposobów, ja na pewno podsunę Wam jeszcze kilka. Taki obiad robi się też(...)bez problemu możesz przygotowywać cały rok. Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, wypróbuj również, pyszny pomysł na obiad: - Zupa krem z kalafiora - Spaghetti w sosie z surowym brokułem (polecane głównie dla kobiet, dowiesz się również dlaczego należy spożywać brokuły na surowo) - Curry z zieloną soczewicą i cukinią - Prażona cieciorka z ryżowym makaronem i serem halloumi  Przepis na pieczone

SMYKWKUCHNI
PIERÓG BIŁGORAJSKI 214

kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem.  Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka(...)rozkruszyć. Zapach pieroga łączy się ze sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć

Ciastka - domowe słodkości
Puszysty sernik z białkami 238

masłem zrobionym na wiejskiej śmietanie. Bez użycia malakserów, mikserów i innych teraz dostępnych "wspomagaczy". Skąd Mama miała siły na to wszystko? Nie mam pojęcia! Ja teraz po ubiciu trzepaczką białek z siedmiu jajek mam zakwasy, nie wspominając o tych kleistych dłoniach, kiedy chcę wyrobić jakieś kruche ciasto ręcznie i mam zajęty malakser. Lubię piec, ale zdecydowanie cieszę się(...)false false PL X-NONE X-NONE Składniki na blaszkę 24x36cm Kruche ciasto: 300g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g sera twarogowego 1 ⅓ szklanki drobnego cukru 200g roztopionego masła 10 białek 1 małe opakowanie (200g) kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 płaska łyżka mąki

Kuchnia w czekoladzie
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 174

świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram  papryka czerwona 1 szt  czosnek(...)dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami. - do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godziny co jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły - długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa ,  trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie

Basia w kuchni
7 up - tarta z włoską bezą 143

wyciśnięty z 2 limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i  zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm oraz przenieść delikatnie(...)formę do tarty(25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać na nie fasolę, aby ciasto nie urosło znacznie. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Po 15 minutach, usunąć papier i piec 15 - 20 minut.    W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka i cukier.. Dodać przestudzone masło, skórkę

ChilliJemy
Cytrynowiec 131

bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może i jest trochę pracochłonne za sprawą kilku warstw ale smak wynagrodzi cały trud. Smacznego!. Cytrynowiec Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl maki 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz(...)tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Poncz : w dużej szklance wymieszać wszystkie składniki ponczu. Nasączyć

Pieguskowa Kuchnia
Cytrynowiec 198

bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może i jest trochę pracochłonne za sprawą kilku warstw ale smak wynagrodzi cały trud. Smacznego!. Cytrynowiec Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl maki 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz(...)tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Poncz : w dużej szklance wymieszać wszystkie składniki ponczu. Nasączyć

Pieguskowa Kuchnia
Keks z dużą ilością bakalii i "Światło w Cichą Noc" 197

roku jego pieczenie wypadło na mnie, więc jest okazja, by przepis opublikować. W ubiegłym roku planowałam wypróbować przepisy, na które natrafiłam w "Przepisie na święta" Debbie Macomber . Czas jednak nie pozwolił na testy. Ale co się odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już(...)pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć i moczyć w winie przez noc. Resztę  (poza skórką pomarańczową) sparzyć wrzątkiem następnego dnia i osączyć na sicie. Figi i morele

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy chlebek zdrowia 178

Pieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich .   Składniki ; 5 dag drożdży  3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej  750 ml letniej wody, 3 szklanki  szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną(...)zabezpiecz folią do żywności, bez dostępu powietrza, wtedy lepiej wyrośnie. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Po godzinie gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form, ręce przed przełożeniem posmaruj olejem, żeby ciasto nie oblepiło dłoni. Bochenki w foremkach posyp sezamem i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz godzinę

Apetyczna babeczka
Sernik na kruchym spodzie ze śliwką 234

pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy.  Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez(...)mleko, cukier, wanilię, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował. 3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też śliwki i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone 170

Kremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także ułatwia rozpuszczanie i wchłanianie wielu witamin zawartych w warzywach i owocach. Wiele z nich bez dodatku tłuszczu w ogóle nie zostanie przyswojona! Wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale nie każdy zwraca uwagę właśnie na rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone

Kolorowy Przepisownik