bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1748/3453)

Ciasteczka kruche pod kokosową kołderką 109

proponuję taką kolejność: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól, żółtka, mleko i miękkie masło. Początkowo mieszam składniki widelcem, na koniec zagniatam dłonią. Na czas wykonania bezy kokosowej chowam ciasto do lodówki. Beza: białka ubijamy na sztywno z solą, pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Wsypujemy łyżkę budyniu i mieszamy delikatnie szpatułką(...)podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy łyżkę masy kokosowej tworząc kopczyk, na jego wierzchołek nakładamy pół łyżeczki powideł śliwkowych. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp

Kronika Piekarnika
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 2695

wkładam na około 30-45 minut do zamrażalnika. 3. Po tym czasie większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach na blaszkę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 80 stopniach około 20 minut.  Dodatkowo: 1,3 kg jabłek cynamon cukier puder do posypania ciasta 1. Jabłka(...)oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać do nich cukru. Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe bez cukru 6 białek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. 2. Do białek dodajemy po jednym

kruche babeczki
Beza Czarny las 179

doskonałym sposobem na recykling białek w kuchni. Tym razem w wydaniu wiśniowo-czekoladowym czyli po szwarcwaldzku. Kwaskowe wiśnie i gorzka czekolada doskonale uzupełniają słodycz bezy. Składniki: • 6 białek • 300 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 500 ml śmietany 30% • 3 łyżki cukru pudru • 2 czekolada gorzka Wiśnie(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza. • Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety wypełniając cały okrąg. Na zewnątrz obwodu zrobić jeszcze jedną warstwę, aby wyszła „miseczka”. • Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć w temp

To co kocham
Zupa-krem z młodej marchewki z wędzoną śmetaną, ekspandowaną quinoą i chipsem z Jamón Serrano 146

może to być duży garnek, lub dwie, podobnej wielkości, blaszki do pieczenia), z folii aluminiowej robimy , coś na kształt korytka, wypełniamy je sianem (do kupienia w sklepach zoologicznych), umieszczamy w dużym naczyniu, obok miseczki ze śmietaną, podpalamy i przykrywamy pokrywką. Trzymamy tam kilka, lub kilkanaście minut śmietanę, bez podnoszenia pokrywki, dym nada jej wędzonego smaku.  Każdy plaster

Quinoa Raz!
Gofry przed, gofry po. 241

oderwać choć na chwilę od codzienności, inne miejsce, tak inne od tego w którym zwykle przebywam, trochę turystycznego zamieszania, kilka pomyłek drogi (ja taki niezawodny nawigator xd)  bo bez tego wycieczki się nie liczą, nogi(w sumie to jedna) też swoje znaki mają, po "krótkich" spacerkach, ale do "wesela się zagoi" prawda? :)  Miłego dnia  Przepis(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon  ew. czekolada Startą cukinię solimy i pozostawiamy na chwilę. Odciskamy ją z soku(nie wylewamy). Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników, razem z wodą po cukinii, miksujemy, ew. dolewamy mleka do konsystencji, Ew. dodajemy do środka czekoladę.  Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez kilka minut

More food, love and dreams
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kokosem bez mąki 244

mnie na blogu przepisu na ciasto.. tak więc, czas na coś słodkiego, a zarazem pysznego! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis na ciasto marchewkowe, lecz tym razem bez mąki i z dodatkiem kokosa. Ciasto jest pyszne, mocno marchewkowe i oczywiście zdrowe! Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania(...)masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych na kawałki pekanów. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Wiórki mielimy na krem (masło kokosowe), dodajemy roztopione masło/olej kokosowy

Be Fit Be Strong
Omlet szarlotkowy :) 258

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu  1/2 łyżeczki cynamonu  1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.  Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut.  Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia

Zdrowie na języku :P
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 163

dyni, ale poprzednia wersja po prostu mi się przejadła. Tym razem do jej przygotowania postanowiłam więc wykorzystać dostępne w domu jabłka, orzechy i resztki ugotowanej quinoa. Klasycznie przyprawiona, bez żadnych udziwnień smakowych jest wyborna. Chodzi mi jeszcze po głowie dodanie białego wina albo pomarańczy. Na szczęście sezon dyniowy jeszcze potrwa i powinnam się wyrobić z wszystkimi pomysłami! A tych(...)także z przyjaciółką – wyrzucamy nadmiar masła, cukru, wspominamy smaki dzieciństwa i dyskutujemy o tym co teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów

Szybko Tanio Smacznie
Czipsy z jarmużu - zdrowa i smaczna przekąska dla każdego 217

ciasteczka, paluszki czy czipsy. I tak naprawdę po chwili przestajemy myśleć nad tym jak smakują lecz automatycznie "zapychamy buzie". W takich sytuacjach zdecydowanie lepiej jest postawić na stole coś zdrowszego, bez chemii i wypełniaczy. Niektórzy lubią marchewki, inni jabłka. Dla tych, którzy uwielbiają chrupać czipsy, ale zalezy im na zdrowym jedzeniu, idealna będzie dzisiejsza przekąska: jarmużowe czipsy. Troszkę(...)stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez kilka minut. Trzeba uważać, żeby jarmuż nie spalił się. Ja wyjmuję go kiedy zaczyna delikatnie zmieniać kolor. Gotowe czipsy jarmużowe przesypujemy do miski i...chrupiemy. Są bardzo delikatne i lekkie. Niestety, posiadają jedną zasadniczą wadę:  błyskawicznie znikają  :) Polecam Wam takie przekąski. Są bez porównania zdrowsze, bo nie zawierają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roślinny jadłospis na cały tydzień 265

namak – nadaje jajecznego smaku), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pieprz i sól do smaku, łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi(...)mleka kokosowe bez cukru 60 g malin (możesz użyć mrożonych) 50 g płatków owsianych 10 g Orzechów włoskich W rondelku zagotuj mleko kokosowe z erytrolem. Następnie dodaj płatki owsiane oraz kakao. Gotuj do czasu aż płatki będą miękkie. Owsiankę przełóż do miski i na koniec udekoruj owocami oraz orzechami. Drugie śniadanie: Krem z pieczonych batatów (porcja

365 dni dookoła kuchni
Pstrąg tęczowy i duszone buraczki z jabłkiem i rozmarynem. 174

Dietetyczny obiadek! Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 średnich buraczków - 1 jabłko - świeży rozmaryn - oliwa z oliwek Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj(...)minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta

SMYKWKUCHNI
BUŁKI Z OLIWKAMI 121

Bułeczki drożdżowe z oliwkami pieczone w jednej formie, odrywane i maczane w aromatycznej oliwie np. z dodatkiem czosnku lub chili to świetna propozycja na kolację lub imprezowy stół. Bułeczki są bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wysypuję mąką pszenną. Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w blaszce i odstawiam na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem. Tak przygotowane bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 25 minut. Po upieczeniu można od razu odrywać bułeczki i zjadać

Zasmakuj Kuchni
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 241

mieszamy. Na koniec dodajemy dżem.  Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową(...)przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety:     Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,     Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry,     Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor  a także wartości odżywczych: białko i węglowodany

Symfonia Smaków
Muszle makaronowe nadziewane serem. 146

tarce i posypujemy sos. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy około 20 – 25 minut. Kiedy szukamy łatwego przepisu, który zaspokoi zarówno podniebienia dzieci jak i dorosłych, wybierzmy dania z makaronem i serem . To połączenie pokocha każdy. Nadziewane muszle są bardzo popularnym daniem i nie bez powodu – są obfite i eleganckie, jednocześnie łatwe do wykonania. Czy ktoś może

Zdrowy Styl Joanny