gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym.. Po prostu rewelacja ! Część oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili
Kulinarne przygody Gatitytylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka soli czosnkowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko dolna grzałka - i piekłam mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin. Można mięso posypać ziołami albo zrobić glazurę z musztardy z całymi ziarenkami gorczycy. Ale i bez dodatków wyszło smaczne, że aż trudno uwierzyć! Ponieważ mój kawałek mięsa był szeroki, a krótki, więc kroiłam go wzdłuż
Zdrowa Kuchnia Sowygałęzie, oblodzone chodniki i ulice oraz brak prądu po kilkanaście godzin. Niektórzy do tej pory go nie mają. Bez prądu nie było ani TV, ani internetu. Dobrze chociaż, że kuchenkę mam na gaz, więc z gotowaniem i pieczeniem nie było problemu. Do tego nadrobiłam zaległości w lekturze książek i gazet. Miło czasem odpocząć od tych wszystkich mediów
Pasja Smakusmaczne młode ziemniaki! Młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem. Uwielbiam ziemniaki w takiej postaci, doskonale komponują się ze szparagami i pieczonym mięsem. składniki 1 kg młodych ziemniaków 2 łyżki oliwy sól i pieprz rozmaryn Ziemniaki podgotowujemy chwilkę w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy w grube plastry. Skrapiamy ziemniaki oliwą doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżym rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmargaryny Kasia 70 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy 700 ml mleka 4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru 400 g owoców leśnych Kruszonka: 100 gr mąki 50 gr mąki krupczatki 100 gr wiórków kokosowych
Mia Cucina SofietaKremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia.. Był niezawodną alternatywą dla chipsów i innych słonych, kupnych przekąsek.. Szczególnie taki mocno wypieczony, lekko twardy(...)noża z ostrzem obtoczonym w mące wykrajamy dość małe prostokąty (takie jak na zdjęciu powyżej) i kolejno każdemu prostokątowi nadajemy kształt kulki. Kuleczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem tak, aby zachować odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy od 10 do 12 minut ( w zależności od piekarnika, aż do ozłocenia powierzchni). Przed końcem pieczenia uchylamy drzwiczki
Symfonia Smakówrozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde. Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygna nadaja sie do ozdabiania, ale i bez wszelkich ozdobnikow tez smakuja wybornie
Przysmaki Karolkiprzykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam w naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.* Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś za bardzo się przypiekać, mięso lub kalarepki, przykryć aluminiową folią. Podałam ciepłe, ale idealnie sprawdzą się jako przekąska na zimno. * Woda, podczas pieczenia, będzie wytwarzać parę
W kuchni Karmel-itkiczas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut. Rybę porcjujemy, odcinamy ogon
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne(...)blog: Tradycja ze smakiem Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem malinowy z owocami czarnego bzu autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Jagody w soku własnym - naturalny lek autorka: kolorowyprzepisownik | blog: Kolorowy Przepisownik Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu autorka: kolorowyprzepisownik | blog: Kolorowy Przepisownik Dżem jagodowy bez cukru, słodzony ksylitolem autorka: jud92 | blog: Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne Dżem
Weekendy w domu i ogrodziePesto to bazyliowy sos pochodzący z Genui we Włoszech, który tradycyjnie wytwarzany jest z bazylii, oliwy, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i
A to pestkapysznie! To coś podobnego do pieczonego ciasta naleśnikowego z owocami. Postanowiłam przygotować ten deser na bazie tylko naturalnej słodyczy pochodzącej z owoców, czyli tak, jak lubię najbardziej Udało się! Wykorzystałam soczyste czereśnie, kawałek dojrzałego banana oraz mąkę migdałową, która jest delikatnie słodka. Przed Wami clafoutis – francuski deser w zdrowej wersji. Clafoutis w wersji bez dodatku cukru i słodzików
Natka Pietruszkitort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może(...)rezultacie źle wyglądać. Składniki: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka
Mama GotujeBoczek pieczony kanapkowy jest nadzwyczaj smaczny, dobrze doprawiony, pyszny, mięciutki. Polecam przygotować go według mojego przepisu a będzie smakował wszystkim, polecam. SKŁADNIKI : 2 kg boczku ze skórą, bez żeberek sól, pierz 1 łyżka słodkiej papryki ostra papryka do smaku 3-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki(...)koniec rozcieramy przeciśnięty czosnek. Boczek przekładamy do pojemnika lub woreczka i odkładamy na 12-24 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 % C. Na początku naczynie nakrywamy, po 30 minutach można pokrywkę ściągnąć, zmniejszyć temperaturę do 170 % C i piec resztę czasu. Mięso studzimy, następnie przekładamy
Kulinarne Fantazje Marioli