Pisząc o sobie na profilu tego tu bloga, napisałam, że nie wyobrażam sobie życia bez muzyki. Na szczęście tak samo ma mój Mąż. I równie szczęśliwie oboje mamy szerokie potrzeby muzyczne. On zwykł mawiać, że lubi każdą dobrą muzykę, niezależnie od gatunku. Zresztą nie lubimy szukania szuflad, w które poszczególne utwory czy wykonawców się pakuje. Albo muzyka, piosenka coś(...)parę zdrowasiek, a tak konkretnie na ok. 40 minut. Jest pyszne, nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami, bo nie zostałoby nic dla gości, z myślą o których je piekłam. Jak byłam małą dziewczynką wyobrażałam sobie, że wielki liść rabarbaru to tylko moja parasolka. Taka przeciwsłoneczna
I tu będę miała takie tewymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tartce na grubych oczkach 60% część ciasta, wyrównać i delikatnie przyklepać palcami. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru kilka kropel zapachu waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Białka z solą ubić(...)przerywając ubijania. Tak przygotowaną piankę wylać na zimny spód ciasta. Wyrównać. Dodatkowo: 500 g malin Maliny układamy na piance, delikatnie wciskając. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiutrzeć mikserem stopniowo dodając cukier i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku miksując każde przez jakiś czas. Na koniec przesiewać przez sitko stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując do połączenia składników. Nadal miksując wlewać mleko do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję ciągliwą. Połowę ciasta przelać na blaszkę i wyrównać, do pozostałego dodać kakao i mleko, zmiksować(...)można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika 250 g masła 180g cukru szczypta soli 6 jajek 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mleko
Passions hobbies lifebez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao i sodę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników (nie za długo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite). Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia
Słodkie okruszkibajecznie owocowa. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 180 g margaryny do pieczenia 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku. Składniki na masę(...)sernika z piekarnika) 4 białka 3/4 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż powstanie sztywna beza. Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego WYKONANIE: 2/3 ciasta kruchego wykładamy na brytfankę ,nakłuwamy widelcem i wykładamy dżem wylewamy masę serowo- owocową pieczemy 40 minut w temp 200 stopni. wyjmujemy z piekarnika i wykładamy piankę następnie posypujemy 1/3 pozostałego ciasta kruchego pieczemy
Domowe ciastaszklanka mąki ziemniaczanej (190 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (7 g) Wykonanie: Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie i kroimy w dosyć grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier oraz jabłka, mieszamy i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut (jabłka nie powinny się rozgotować(...)podprażonych jabłek dodajemy cynamon i sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Ciasto ucierane: W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną masę, przez około 7 minut, następnie nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty miksera (pozycja
KulinarneImpresje.plupieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje, że piekę coś i potem tego nie jem. Staram się więc czasami piec porcje, którym sama jestem(...)zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze 7-10 minut, obracając w trakcie pieczenia, aby chleb się równomiernie zarumienił. Jak mówiłam - jest z tym trochę roboty, ale naprawdę warto! :) Moja ukochana wersja świeżego chleba
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zdrowo, to trzeba sięgać po jabłka najlepszej jakości. My polecamy Wam jabłka marki AMELA O marce AMELA Marka AMELA , to jabłka produkowane od roku 2018 w innowacyjnej technologii „bez pozostałości pestycydów”, opracowanej przez partnerów Klastra „Polska Natura” i wdrożonej przez sadowników z gminy Błędów w województwie mazowieckim. Jabłka te są owocem unikalnym w skali światowej ze względu(...)można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub na krócej do zamrażalnika). Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy
Słodkie okruszkiokazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki(...)końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone
Czerwień i błękitdeseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja bezy przypadła wszystkim do gustu, a kilka osób miało ochotę na dokładkę. Składniki na Pavlovą z owocami leśnymi 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego(...)dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała. Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło, wyrównać jego boki, jednocześnie lekko je unosząc. Bezę wstawić do nagrzanego do 100 o C piekarnika, suszyć z termoobiegiem 2-3 godziny . Pozostawić w lekko uchylonym
niecodziennikparymąki pszennej tortowej 1 jajko 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami Dodatkowo: 3 łyżki masła (60 g) do wysmarowania drożdżowego ciasta przed pieczenia SKŁADNIKI NA LUKIER: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub wody Do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, rodzynki, posiekane orzechy PRZYGOTOWANIE: Zaczynam od przygotowania(...)wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp. 180 st. C, program grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wieniec drożdżowy przed włożeniem do piekarnika smaruję resztą masła (należy je ponownie lekko podgrzać, zapewne zastygnie). Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę i piekę około 20 – 25 minut do zarumienienia. Ciasto polewam lukrem: do szklanki wsypuję cukier puder oraz
Zasmakuj Kuchnimasła 4 żółtka [białka odłożyć do piany] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA 1 kg sera w wiaderku 3/4 szkl oliwy z oliwek 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru [ u mnie o smaku krówki] 1,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy(...)masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie. Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać 1,5 szkl
Moje domowe kucharzeniemożna zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części
Mania Wypiekaniatwarde, ale po ugryzieniu środek był super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec odrobinę krócej, ale mąż stwierdził, że efekt jest jeszcze lepszy bo on lubi jak „chrupie”. Jest to świetna opcja na ciasto na ostatnią chwilę, ponieważ można je ozdobić czymkolwiek lub podać nawet bez niczego. Chociaż ta polewa z kakao, świetnie tutaj współgra dlatego jednak(...)piana będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy migdały i mieszamy je delikatnie szpatułką (lub miksujemy, ale bardzo delikatnie, krótko i na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub tak jak ja foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto. Ciasto w foremkach umieszczamy tylko do 2/3 ich wysokości (będzie rosło). Pieczemy około 40 minut w temperaturze
RelaxtimeMiałam zrobić tartę dyniową , ale wyszło jak zawsze, czyli coś nowego. Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić
Kucharzyca