Placuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne, puszyste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Było błyskawiczne śniadanie, szybki obiad, czas na deser Dzisiaj ciasto jednogarnkowe – proste, mało zmywania i naprawdę pyszne w smaku. Ciasto znika tak samo szybko, jak
Kuchnia w biegurozpływającym się w ustach kęsie. Na Sycylii spożywa się ją z tuńczykiem, w Neapolu podadzą ją Wam bez mięsa, zaś w Apulli zjecie ją nawet z kiełbasą. To potrawa, którą nie należy podawać impulsywnie dość szybko, zaraz wyjętą z pieca. Ona musi poleżeć, dojrzeć, przegryźć się sobą , będzie Wam łatwiej ją pokroić. Wiem, że łatwo się mówi, kiedy(...)bawolej lub mozzarella w plastrach ( kilka) . Wybrałam plastry. 200 g parmezanu (tartego) oliwa z oliwek SOS 1 kg pomidorów najlepiej słodkich malinówek ( nie masz? To pomidory z puszki bez skóry, podczas gotowania dodaj łyżeczkę miodu) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku świeża bazylia pół kieliszka białego wina oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniłyżki miodu 1/2 szklanki suszonych żurawin 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 175 stopni. Wsyp do blendera 2 szklanki płatków, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu(...)Przygotuj 12 kokilek. Wyłóż do nich ciasto, napełniając kokilki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Odstaw do ostudzenia co najmniej na 15 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Artykuł FitMuffiny z cukini i żurawiny bez mąki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 opakowania cukru wanilinowego 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru(...)energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekładamy misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy stopniowo jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy
My Culinary ArtMoim ulubionym jesiennym warzywem, z którego przygotowuję zarówno słodkie jak i wytrawne potrawy jest dynia. Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego Po zupie, muffinkach, curry
mecookswyrasta i nie opada. Wybierzcie ulubiony rodzaj soku przecierowego w kolorze pomarańczowym, najlepiej sprawdzi się ten z dodatkiem brzoskwini, ale pasuje tu prawie każdy smak. Jeśli użyjecie soku bez cukru, warto dosłodzić taki owocowy budyń do smaku. Używam go do wielu deserów, świetnie sprawdza się na przykład do przekładania tortów dla dzieci. Warstwa herbatników jest opcjonalna, ale dodatek(...)jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu puszka brzoskwiń (ok. 820 g), ok. 100 g herbatników na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) 750 ml soku przecierowego typu Kubuś, 100 g masła, opcjonalnie
Lekcje w kuchninadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)łyżki wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier. ubijamy, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Na samy końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
My simple kitchenczas pieczenia o 5 minut. Ptysie po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez(...)piekarnika znowu zrobią się chrupkie. Po nadzianiu kremem trzymamy w lodówce – po około 4 godzinach zaczną nim już lekko nasiąkać, ale nie powinny przemakać. Ptysie bez nadzienia, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, bez problemu można zamrozić. Odmrażamy je w lodówce, a potem dodatkowo na 8-10 minut wkładamy do piekarnika ustawionego na 180⁰C żeby odparować z nich
Karo in the Kitchenrozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Czerwona Porzeczkacukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym) 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g posiekanych orzechów włoskich 350g pokrojonych na kawałeczki jabłek, bez skórki i gniazda nasiennego (około 2 i 1/2 jabłka) Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)miski wbić jajka, dodać olej, maślankę, cukier, wanilię i wymieszać rózgą lub szpatułką do połączenia składników, patrz FILM . 3. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. 4. Mąkę z przyprawami przesiać do mokrych składników i wymieszać dość energicznie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). Dodać orzechy, jabłka i krótko wymieszać
Mała Cukierenkajednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i zagnieść każde osobno. • Włożyć do lodówki na noc. • Ciasto rozwałkowywać na papierze do pieczenia i nie przesuwać wyciętych form, bo wypaczą się kształty. • Ciemne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć według formy 3 trójkąty równoramienne i małe pierniczki(...)innych rozmiarach. • Resztę ciasta ciemnego i jasnego połączyć razem bez zagniatania tak, aby powstało dwukolorowe ciasto, rozwałkować i wyciąć ostatnie formy choinkowe i ozdoby. • Wymiary choinek: wysokość x szerokość podstawy – 30×14, 25×12, 20×10 • Pierniki piec w 180 st.C przez 15 minut. • Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów
To co kocham24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę piec w 200C około 40 minut, ciasto wyjąć z blaszki zimne ciasto jest pysznie śliwkowe
W Mojej Kuchni LubięJutro ostatni dzień akcji ..i ostatnia babka..Prosta do zrobienia ..nie potrzebny nawet mikser.. 85 g margaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru
Moje domowe kucharzenieWielkanocnego stołu. A co za tym idzie powinien być bardzo słodki i udekorowany mnóstwem bakalii. Ja mazurki piekę dopiero od kilku lat i co roku staram się wymyślić jakiś nowy. Dlatego dziś przedstawiam mini mazurki z masa kokosową z odrobiną %, bez bakalii i nieprzesłodzone. Więc totalnie nietradycyjnie ale bardzo pysznie. Składniki na 4 małe mazurki: na ciasto(...)zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około kwadransa. Wystudzić. Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia