Przepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza: - 3 białka - 2 łyżki czubate cukru pudru - szczypta soli Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier i nadal ubijaj, tak aby piana była sztywna. Po odwróceniu miski do góry nogami nie może wypłynąć. Pianę wyłóż na owoce i wstaw do pieca. Temp 160-165 stopni C, czas: 40 minut
SMYKWKUCHNIdenerwowałam - dawno nie robiłam już wychodnego ciasta o takim kalibrze. Zadania nie ułatwiał fakt, że jedyne wytyczne, jakie dostałam, to zrób, jak uważasz . Na szczęście wszystko się udało, choć bez przygód się nie obyło. Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 285 ml mleka czerwony barwnik spożywczy w paście poncz: sok z 1/2 cytryny 2 łyżki zimnej wody krem: 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 200 g truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeugotować buraki to temat mojego dzisiejszego poradnika. A wy jak przygotowujecie buraki? Próbowaliście pieczonych buraków ? Czy zawsze gotujecie? Buraki to tanie i bardzo zdrowe warzywo dostępne całoroczne. Warto je włączyć do naszej diety. Bardzo łatwo je przygotować , choć obróbka termiczna w przypadku gotowania ( i pieczenia) jest dość długa. Dlatego moim zdaniem warto sobie od razu większą ilość ugotować(...)gotowania na parze i wlewam szklankę wody. Następnie umyte buraki bez obierania układam w garnku szybkowara na metalowym sicie. Gotuję 10-12 minut. Wyłączam szybkowar i zostawiam w nim buraki na kolejne 10 min. Następnie szybkowar otwieram i studzę buraki. A wy w jaki sposób pieczecie buraki i co pysznego z nich robicie
Dorota Smakujepuree dyniowego są świetnym dodatkiem do przekąsek , past oraz dipów. Można się nimi zajadać bez końca, samymi bądź podanymi jako dodatek. Dodatki, z którymi można podawać ciasteczka dyniowe to na przykład: dip z karmelizowanej cebuli labneh pasta kanapkowa z pomidorów i nerkowca pasta z pieczonej marchewki barszcz czerwony Przygotowanie ciasteczek dyniowych jest proste i mało pracochłonne pomimo tego
MeCookstortownicę 24 2 1/2 szkl maki tortowej 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą(...)uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń w proszku. 5. Wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na sam koniec ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Wspólnie ze mną wypiekały
Gotowanie...to proste !gofry z komosy ryżowej, a więc z pełnowartościowym białkiem, bez dodatku cukru, chrupiące, podane ze słodkimi, smażonymi truskawkami... poezja. Czego chcieć więcej :) Składniki (na dużych 8 szt.): 1 szklanka quinoi (komosy ryżowej) pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia(...)łyżki mleka roślinnego. 6. Ciasto nalewać partiami i piec dłużej niż w instrukcji urządzenia o ok. 3-4 minuty. Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ze smażonymi truskawkami : Truskawki umyć i odszypułkować, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć (bez przykrycia) do momentu, aż większość truskawek się rozpadnie, a część soku odparuje
Domowa Cookierenka Agiszkl. mleka około 170 g cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak wsypujemy do dużej miski, mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozbełtane jajka, olej, mleko
Smaki Na Talerzuniezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa! Składniki na 12 sztuk: 1/2 główki kapusty, 2 kromki chleba orkiszowego (u mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej(...)ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku do zarumienienia
Jeść, by żyć w zdrowiuniezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa! Składniki na 12 sztuk: 1/2 główki kapusty, 2 kromki chleba orkiszowego (u mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli kamiennej(...)ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku do zarumienienia
Jeść, by żyć w zdrowiumałych babeczek 180 g mąki 150 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka 300 g jagód, mrożonych lub świeżych Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można(...)olej i mleko. Wlej masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj za pmocą szpatułki. Dodaj jagody i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut. Jeśli nie posiadacie foremki muffinkowej z kominkiem, możecie upiec babeczki w papierowych papilotach. The post Babeczki jagodowe delikatne appeared first
codojedzeniamleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Składniki na kule serowe: 400 g sera białego dwukrotnie zmielonego 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE I PIECZENIE CIASTA Z SEROWYMI KULAMI: ciasto jasne ciasto ciemne ( wyrównujemy) serowe kule ( 3 w szerokość i 4 w długość blachy) pieczemy 50 minut w temp
Domowe ciastaFrytki z batata – to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Co je wyróżnia od tradycyjnych? Przede wszystkim to, że ziemniaki są słodkie lecz przy dobrym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Pianka: 200 ml śmietanki(...)posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy
Izabelawkuchni