mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem zmiksować(...)łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne smaki, również zamrażać po upieczeniu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki, chrusty (faworki), róże karnawałowe i znowu pączki. Każda cukiernia pęka od samego rana w szwach. I dobrze, bo to jedyny taki dzień w roku. Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam te przyrządzone przez babcię, mamę lub przyszłą teściową(...)końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego, o słodkiej nazwie - dulce de leche. Dziś
W kuchni Karmel-itkiStęskniona właśnie za podróżowaniem pozwoliłam dzięki smakom herbat zabrać się w dalekie kraje. Mam przyjemność wypróbować 4 smaki Herbat Naturalnych z serii LEGEND PREMIUM. Są to herbaty całkowicie naturalne, bez żadnych sztucznych dodatków pochodzące z Bogawantalawy. Bogawantalawa to jedna z najbardziej spektakularnych i zapierających dech w piersiach dolin herbacianych na świecie, położona w samym sercu Sri Lanki dawniej nazywanej(...)jedna obok drugiej na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy klasyczną kruszonką. Pieczemy w 180C na złoto ( ok. 15-18 minut ) W sklepie z serii LEGEND dostępne są jeszcze : HERBATA CZARNA LEGEND FBOP – czarna, bez dodatków HERBATA CZARNA LEGEND RICH MANGO – czarna, z kawałkami mango oraz naturalnym aromatem z mango. HERBATA
Ostra na Słodkoposmakiem pomidorów. Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska) 1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć kilka ząbków świeżego) 1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (*) Przygotować marynatę. Wszystkie(...)godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. (Czas zależy od wielkości części kurczaka.) Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione. (*) Przyprawa rosołowa powinna zawierać sól. W sumie jej ilość
Di gotujetylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę i mnóstwo cebuli. Zastosowań też będzie miał bez liku, bo można zjeść go z ryżem i kurczakiem, makaronem, ziemniakami jako leczo a nawet widziałabym go na zimno jako dodatek do pieczeni czy mięsa z grilla. I oczywiście będzie niezastąpiony w wypadku, kiedy będziemy potrzebować ekspresowego obiadu- pstryk- otwierasz słoik(...)szklanka octu spirytusowego szklanka cukru (można dodać łyżkę więcej) półtorej łyżki soli łyżeczka pieprzu przyprawy według upodobań: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano Przygotować warzywa wszystkie umyć. Cukinię bez obierania pokroić w ćwierć talarki, paprykę w kostki, cebule posiekać, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Zasypać wszystko solą i odstawić na 6-8 godzin w chłodne miejsce (można
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawody – skórka starta z 2 cytryn – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 70 g cukru – 100 g masła – 1 jajko – 3 żółtka Beza – 4 białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło(...)wyłożyć krem cytrynowy. Beza – Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na gęstą gładką pianę, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. – Wyłożyć pianę z białek na krem cytrynowy. – Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.C) i piec przez 20 minut
To co kochamsamodzielne przygotowanie wędliny wydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek! Rolada z boczku to idealny dodatek do codziennych kanapek(...)nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez około
Wędrówki po kuchnigotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). na jaglaną masę 100 g kaszy jaglanej 150 g płatków jaglanych 3 białka 50 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, można użyć zwykłego lub roślinnego) 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 2-3 łyżki oleju(...)kokosowy płatki migdałowe otarta skórka z jednej cytryny Spód podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temp.180 stopni C. Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut. Po tym czasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową
Kuchnia Elliepochrupać po powrocie z przedszkola. Jak już mają jeść ciacha to niech przynajmniej będą domowe :). W oryginalnym przepisie miały mieć polewę, ale okazało się, że są bardzo dobre także bez polewy, więc z niej zrezygnowałam. Dla kogo: dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami dla lubiących ciacha dla mających nadmiar płatków owsianych Składniki(...)ciasto wałkować, podsypując mąką na grubość ok. pół centymetra. Wycinać dowolne kształty. Poukładać na papierze do pieczenia i piec ok. 13-15 minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy. Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej
Mania WypiekaniaSłodkie, delikatne, pyszne ciasto dla łasuchów. Ciasto bezowo – biszkoptowe z kremem russel beza . beza : 3 białka (około 110 g), 50 g cukru, 200 g cukru pudru, biszkopt : 3 jajka (około 170 g), 70 g cukru, 100 g mąki pszennej tortowej, 10 g mąki ziemniaczanej, krem : 2 białka małych jajek (około 60g), 150 g cukru, 300 g miękkiego masła, 1 łyżka(...)pieczenia, w paski szerokości około 2 cm, w odstępach 2 centymetrów. Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni około godziny. Biszkopt : żółtka ubić z 60 g cukru. Białka ubić z 10 g cukru. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie obie masy, dosypując obie mąki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachy z upieczoną i ostudzona bezą, wypełniając miejsca
królestwo garówzamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach (niedużych, ciasteczka mocno nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Słodkie okruszkijaglanki możecie zmodyfikować, dobrze sprawdzą się też maliny, czereśnie, brzoskwinie albo jabłka i gruszki. Możecie też dodać rozgniecionego banana, całość będzie wtedy słodsza. PIECZONA JAGLANKA Z TRUSKAWKAMI Czas przygotowania 10 minut + 25-30 minut pieczenia Składniki na małą foremkę 16 cm 100 g płatków jaglanych 100 ml wody Jajko Pomarańcza Skórka pomarańczowa (można pominąć lub zastąpić innymi przyprawami
HealthyCreationsniczym to nie przeszkodziło, aby upiec (i jednocześnie nauczyć moją siostrę piec) pyszny sernik wiedeński. Przygotowuje się go bardzo szybko, ale najbardziej boli czekanie, kiedy wystygnie oraz kiedy schłodzi się w lodówce, ponieważ wtedy następnego dnia z lodówki jest najlepszy. Na zdjęciu jest bez polewy i lukru, ponieważ narzeczony siostry nie może spożywać dużo cukru, dlatego dodatkowy cukier sobie(...)tortownica 24–26 cm ) -na kruchy spód: 2 szklanki mąki tortowej 3/4 kostki masła ( kostka masła 200 gram) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego - na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego w kostce, trzykrotnie zmielonego lub twardy ser z wiaderka, jednak polecam w kostce 6–7 jajek 1/2 kostki masła
Wołowina od rekinachrupiące migdały. Śliwki i cynamon to doskonałe połączenie. Sernik bez spodu z dużą ilością owoców to sernik idealny na podwieczorek. Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy(...)dodajemy ser i dokładnie miksujemy. 2. Do pieczenia: Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na masie serowej skórką do spodu. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około
Izabelawkuchni