też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki) . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl niespełna 1 szklanka cukru (tak 4/5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy
Słodkie okruszkikażdym blogu, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie;) Przepis na ciasto dostałam od teściowej. Piekę je na wyjątkowe okazje oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie(...)jeszcze nie jedliście tego ciasta, koniecznie zapiszcie przepis!! Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru pudru Gellwe, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone w plasterki masło. Posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie równe
Z miłości do słodkościdzieci. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła, aby nie były za suche a nawet lekko maślane. Smak(...)Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki jaglanej ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ ulubiony dżem Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz dżemu mieszamy i zagniatamy ręcznie. 2. Formujemy małe kuleczki z dziurką w środku i układamy na blaszce z papierem dopieczenia. 3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy
zdrowo i aktywniedzieci. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła, aby nie były za suche a nawet lekko maślane. Smak(...)Składniki: ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 1 jajko ▪ 100 g masła rozpuszczonego ▪ 2 łyżki miodu ▪ pół szklanki mąki jaglanej ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ ulubiony dżem Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz dżemu mieszamy i zagniatamy ręcznie. 2. Formujemy małe kuleczki z dziurką w środku i układamy na blaszce z papierem dopieczenia. 3. Każde ciasteczko nadziewamy łyżeczką dżemu i pieczemy
Zdrowie i pysznie na talerzuOstatnio zostało nam sporo dojrzałych bananów, szkoda było je wyrzucać, więc postanowiliśmy przygotować chlebek bananowy. Chlebek ten jest puszysty i wilgotny. Do jego przygotowania nie trzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na pyszną pieczeń z warzywami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję(...)zmielonego mięsa dodaję pieczarki, paprykę z cebulą, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Masę przekładam do foremki keksówki (wymiary 30cm x 11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiszkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl mąki orkiszowej T650 200 ml oleju 180 ml wody gazowanej szczypta soli 1 torebka herbaty cherry&chocolate TEEKANNE 1 szkl wiśni z kompotu (bez pestek) 1 łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao cukier(...)rozpuści dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu aż masa będzie sztywna. Przełączyć miksowanie na wolne obroty wlać olej a następnie dodawać porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać wodę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta wsypać 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao oraz
Ala piecze i gotujetylko pomidory, możecie ułożyć na mięsie krążki cukinii, pieczarek, cebulki, bakłażana, tartą marchew. Będzie pysznie! Obiad podaję zazwyczaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Do tego surówki rozmaite, pieczone warzywa lub sałaty z winegretem. Polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry pomidora malinowego tarty żółty ser sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego olej(...)mięso krótko z obu stron, do jasnego koloru. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę tartego sera, równomiernie i po plastrze pomidora. Piekę ok. 20 minut. Podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach i surówką z marynowanych warzyw, m.in.: ogórka, cebuli
Zasmakuj Kuchnimaku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30% budyń waniliowy 1 śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut(...)Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami. Smacznego
kolorowotorcikowobiałek łyżeczką zrobiłam małe beziki, które potem wykorzystałam do dekoracji bezy. Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia. Limonkę porządnie myjemy i wyparzamy we wrzątku(...)masę, na niej układamy porzeczki i posypujemy pokruszoną bezą i na tym układamy porzeczki. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy masę, układamy beziki i dekorujemy porzeczkami. Na koniec posypujemy całość skórką z limonki. I teraz najważniejsze wstawiamy nasz tort do zamrażarki na minimum 10 godzin. Można go oczywiście zjeść bez mrożenia , ale mrożony w te upały będzie akurat
Kuchnia na wzgórzupyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem. SKŁADNIKI: (na ok 40 szt) 1 niepełna szkl śmietany(...)nakładać marmoladę i zawijać rurki. Uwaga: ja użyłam marmolady twardej Orzech - jest idealna do tego rodzaju wypieków - smaczna, o zwartej konsystencji i co najważniejsze - nic nie wypływa w trakcie pieczenia! Jeżeli nie macie takiej pewności co do swojej marmolady, porponuję zlepić brzegi rurek. Część rurek zamiast z dżemem można zrobić np. z nutellą 4. Rurki układać na blaszkę
Kto ugości moich gości?formę o wym. ok. 22x22 cm: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 800 ml jogurtów greckich 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru opakowanie okrągłych biszkoptów polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła + kilka łyżek mleka Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukry, miksować, aż się(...)trzeba ich niczym nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego nie robić). Upieczone ciasto bardzo powoli przyzwyczajać
Simply Foodbez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek lub do filiżanki kawy. Bardzo polecam!!! Składniki na babeczki jagodowe z rabarbarem: na 10-12 sztuk 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki oleju 2-3 łyżki dżemy jagodowego 5 łyżek cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jagody i znów, tym razem delikatnie, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek, do każdej babeczki wciskamy po 2-3 kawałki rabarbaru i pieczemy w nagrzanym już piekarniku około 15-20 minut, czyli aż wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietana i owocami, lub bez
Rozpustne gotowanie