bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1467/3453)

Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 333

zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski Składniki(...)mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić

moj przepis na
43. Pieczone placki jaglane z gruszką i cynamonem 266

może być ciężko, ale nie warto się poddawać, należy walczyć do samego końca. Zawsze. Pomysł na placuszki pieczone w piekarniku zrodził się w mojej głowie niedługo po tym, kiedy codziennie zaczęłam używać piekarnika. Stwierdziłam, czemu nie? I tak powstały placki lekkie, bez użycia tłuszczu, w smaku podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko(...)tarce o dużych oczkach. Odsączamy i wkładamy do miski wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przy użyciu łyżki nakładamy ciasto. ( zasada 1 łyżka = 1 placuszek ) Staramy się tworzyć zgrabne kółeczka, chyba że zaplanowaliście inaczej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. U mnie

Be Fit Be Strong
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 156

jakiś czas temu te moje poranne rytuały trochę zaniedbałam, to jednak teraz, przy Łukaszu od nowa uczę się regularności w jedzeniu posiłków. On nie wyobraża sobie wyjścia z domu bez śniadania! Dopiero po śniadaniu jest w stanie normalnie funkcjonować, a to nakręca go do działania na cały dzień. I ja ( chcąc nie chcąc ) śniadania z Nim zjadam(...)rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką Bielmar – polskim producentem m.in. Śniadaniowej Klasycznej ( znanej

Ostra na Słodko
Wiosenny makaron z serem 152

Całkiem niedawno, więc zbyt późno, odkryłam warsztaty kulinarne w wersji pandemicznej, czyli on-line. Jestem nimi bardzo mocno zachwycona. Niby przez szybkę, niby sama w kuchni

Kucharzyca
Wołowina z garnca. Królowa wędlin domowych na świąteczny stół. 182

Mama, która nie jada prawie wcale kupnych wędlin - w większości wieprzowych. Uwielbiam mięso wołowe, a w wydaniu kanapkowym to już w ogóle poezja. Zdrowy, sycący, pożywny, a przede wszystkim bez konserwantów dodatek do kanapek. Jest to po prostu smak kompletny. Warto spróbować - tym bardziej, że przyrządza się bardzo prosto. Składniki (na solidną porcję wędliny): ok 1 kg ładnej pręgi(...)zdejmujemy cebulę i czosnek. Wkładamy do rozgrzanego na dużym gazie garnka żeliwnego. Kiedy mięso się podpiecze podlewamy ok 1/2 kupka wody. Pieczemy pod przykryciem do miękkości (sprawdzamy widelcem). W połowie pieczenia mięso przewracamy na drugą stronę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wagi kawałka mięsa. Kontrolujemy ilość płynu, żeby całkiem się nie wypiekł, ale też żeby nie było

Kuchnia po mojemu
Lahmacun - turecka pizza 265

tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Lahmacun przeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach.  Jednak jest dość prosty sposób, jaki możemy bez trudu wykorzystać w domu, uzyskując świetne, szybkie danie na imprezę, czy to sylwestrową, urodzinową, czy na nagłe(...)Przygotowanie: Pomidora i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Tortille układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pod koniec pieczenia (5-10 minut) można

Gotuj z Rumcajsem
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 173

kłopotliwego zwiania ryżowych rolek i wszystkie składniki umieściliśmy w misce. Ważnym dodatkiem są glony nori. Danie spokojnie bez nich się obędzie, ale ich obecność wzmacnia smak, wnosząc delikatny zapach i posmak morza. Sushi bowl możecie zrobić z krewetkami, pieczonym łososiem, rybą maślaną, wędzonym łososiem, a nawet pstrągiem. Ważnym elementem dania jest biała rzodkiew – świetnie sprawdzi się też czarna(...)misy wyłóż porcję ryżu. Obok układaj pozostałe składniki: łososia, ogórka, awokado, białą rzodkiew, posiekaną kolendrę i szczypiorek oraz marynowany imbir. Posyp sezamem. Podawaj z sosem sojowym. Artykuł Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Domowe eklerki 169

Domowe eklerki Eklerki to chyba najbardziej ukochane ciastka mojego najstarszego syna , tak bardzo że zmusił mnie ,żebym się nauczyła robić je w domu Przepis prosty i bez problemu wychodzą od pierwszego razu . Nie powiem ,że był to zły pomysł , wręcz przeciwnie Następnym razem zrobię z nieco innym kremem , może z malinowym.. Składniki : 1 szklanka wody 125 g masła(...)papierem do pieczenia . Wyciskane ciastka powinny mieć około 7 cm długości i 2 cm szerokości. Wtedy eklerki są takie w sam raz , na raz Piekarnik rozgrzewamy do 200 º C , wstawiamy eklerki i pieczemy przez około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy eklery jeszcze na 5 minut żeby obeschły w cieple , bez otwierania

Ogrodnik w podróży
Zdrowe słodycze – marzenie większości konsumentów 140

ciasta pieczone w piecu, dzięki dodatkowi skrobi uzyskują lekkość i puszystość. Skrobia ma działanie wiążące, więc występuje w takich bezglutenowych słodyczach jak kremy. Kremy stanowią nadzienia zdrowych słodyczy i są często stosowane też w bezglutenowych tortach. Skrobia kukurydziana może być też używana do posypywania tortownicy, aby brzegi ciast dobrze trzymały się formy. Jak są słodzone desery bez cukru? Wykluczenie

Zdrowy Styl Joanny
Babka wielkanocna (cytrynowa) 193

cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka (u mnie L) dekoracja: lukier cytrynowy: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - kolorowa posypka cukrowa Forma:  silikonowa forma na babkę Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru(...)tarce o drobnych oczkach. Wszystko miksuję mikserem. Dodaję resztę składników i znów miksuję. Przelewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika :  180   °C Czas pieczenia:  35- 40 minut (do suchego patyczka) Espumisan Max to wyrób medyczny CE Po ostygnięciu ciasta polewam babkę lukrem i posypuję posypką dekoracyjną

Kuchnia co dnia
Sernik 188

rgaryny lub masła 4 żółtka [białka odłożyć do masy serowej] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA 1 kg sera w wiaderku 3/4 szkl oliwy 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 1,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 6 żółt ek [ białka odłożyć do masy serowej] PIANA(...)soli, dodać cukier i ubijać  do rozpuszczenia cukru, Pianę dodać do masy serowej i dokładnie ale delikatne wymieszać. Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość  luźna. Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni.Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Źródło - klik

Moje domowe kucharzenie
TEST PATELNI WOLL SZAFIR 214

elektrycznej czy węglowej. Do wyboru mamy rozmiar 20, 24, 28 i 32 cm. Również możemy wybrać wysokość ścianek patelni - wysoką i niską. Patelnia WOLL Szafir nadaje się do pieczenia w piekarniku. Przed pierwszym użyciem zaś wystarczy tylko patelnię umyć w gorącej wodzie, a następnie osuszyć i już można tworzyć kulinarne pyszności! Patelnia jest masywna(...)zamontowania rączki patelni użyto technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu jest  ona całkowicie bezpieczna w użytkowaniu. Kolejnym plusem jest również to, że rączka się nie nagrzewa podczas smażenia. Jedynie przy pieczeniu  w piekarniku należy  użyć rękawicy kuchennej do wyciągania patelni. 4) MYCIE Patelnia przeznaczona jest do mycia w zmywarce, jednak uważam, że nie jest to konieczne. Wystarczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ślimaki z rabarbarem 177

wanilii wg smaku – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 400g rabarbaru (waga po oczyszczeniu) – 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej Twaróg rozetrzeć z cukrem (100g) i ekstraktem z wanilii, dodać mleko i olej – wymieszać dokładnie. Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść(...)podsypany mąką, rozwałkować formując prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie (bez płynu) wyłożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Smaki Armine
Chleb tostowy 211

wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje(...)wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

Kuchenne Wariacje
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 967

zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów(...)następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut w temperaturze 180 ° C. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można także przekroić i przesmarować dżemem bez cukru lub kremem na bazie mascarpone lub śmietanki koksowej. Smacznego

Ola la LCHF