bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1449/3453)

(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 77

forma kwadratowa o boku 23 lub 24 cm: 1/2 szklanki mąki razowej pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500-600 gr rabarbaru pokrojowego w 1 cm kostkę(...)posypania ciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać

moj przepis na
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 148

ciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać do momentu(...)miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki

moj przepis na
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 187

ciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać do momentu(...)miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki

moj przepis na
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 95

zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam przygotowanie dolnej warstwy. Normalnie zawsze spód się rozwałkowuje na placek i przekłada do formy, a im większa forma, tym trudniej osobie początkującej to wykonać bez uszkadzania placka. Dlatego taki spód wykonuje w formie kruszonki! Robię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie(...)kawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 137

zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam przygotowanie dolnej warstwy. Normalnie zawsze spód się rozwałkowuje na placek i przekłada do formy, a im większa forma, tym trudniej osobie początkującej to wykonać bez uszkadzania placka. Dlatego taki spód wykonuje w formie kruszonki! Robię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie(...)kawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 152

formując brzeg. Schłodzić w lodówce kolejne 30 minut. Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście papier do pieczenia, wysypać kamykami lub fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 15 minut w 180 st. C. Przestudzić. Świeże lub mrożone porzeczki wsypać do garnka, zasypać 20 g cukru(...)przetrzeć przez sitko. Wymieszać trzepaczką z jogurtem, cukrem, jajkami, ekstraktem i mąką. Masę wylać na przestudzony spód. Piec w 150 st. C. przez 20 minut. Przestudzić w piekarniku, następnie całkowicie ostudzić na kratce. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami i jeżynami. Smacznego! A co z obiecanym, zielonym mazurkiem? - zapytacie. Spokojnie, pracuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 224

formy do zapiekania, równomiernie rozkładamy na sosie podgotowane różyczki kalafiora. Lekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy(...)talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów

Karo in the Kitchen
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 132

trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska(...)wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Gdy ciasto wyrośnie

Kolorowy Przepisownik
Malinowo - Śmietankowa Rozkosz 114

słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego Pokruszone bezy do ozdoby *Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę.  Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą(...)masa pozostała puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.  Po wystudzeniu przekroić na 2 części. Na jednej z części, po wewnętrznej stronie, rozsmarować dżem truskawkowy lub malinowy.  Warstwa malinowa: Jeśli używamy truskawek mrożonych

My sweet a life
Drobiowa wędlina 610

Jedna z lepszych domowych wędlin… bez wspomagaczy, dziwnych dodatków czy e-składników. Drobiowa wędlina przygotowana w poniższy sposób będzie soczysta, lekko czosnkowa i naprawdę pyszna w smaku. Jeżeli lubicie domowe wyroby to wędlina z drobiu skradnie wasze serca, a dzięki żelatynie utworzy się aromatyczna galaretka :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 1 łyżeczka żelatyny(...)wstawić na kilka godzin do lodówki (aby mięso „przeszło” przyprawami). Piekarnik rozgrzać do 195°C . Piersi w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody (aby przykryła dno) i piec 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso pozostawić w środku. Trzymać tak długo, aż piekarnik ostygnie. Przygotowaną wędlinę kroić po ostudzeniu

Ugotować
Ciasto z truskawkami (mieszane łyżką) 123

truskawek, to śmiało możecie dodać inne. W tym wypieku sprawdzą się nawet mrożone owoce (nie rozmrażamy ich wcześniej). Jedyna uwaga – jeśli przygotowujecie ciasto z mrożonymi owocami, to czas pieczenia może być o wiele dłuższy. Proste ciasto z truskawkami wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy. W tych czasach sklep internetowy z kawą odwiedzam jeszcze częściej No cóż(...)Składniki: 2 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka klasy M 2/3 szklanki mleka 8 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 15-16 truskawek cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy formę – ja użyłam keksówki 250x110x75, ale może być też

Słodkie okruszki
Faszerowany schab pieczony w boczku 287

owinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 180*C, ściągnąć folię i zapiec jeszcze 15 min, licząc od momentu nagrzania się piekarnika. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ajvar , boczek , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 220

dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz z zalewą 2 ząbki czosnku 2 duże cebule ew. sól, pieprz Paprykę oraz chili pozbawiam gniazd nasiennych i pestek. Układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Wstawiam na 30 minut do pieca rozgrzanego aż do 225 stopni. Kiedy skórki się napowietrzą, spieką(...)Następnie wszystko miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Podaję na gorąco.  Idealnie pasuje zimna, kwaśna śmietana, która znakomicie przełamuje ostrość.  Wskazówka: jeśli nie mamy czasu na zabawę z pieczeniem i obieraniem papryki, a zajmuje to  troszkę, można te papryki przygotować znacznie wcześniej, schować do pudełka  próżniowego i umieścić w lodówce maks. do tygodnia. Smacznego! Pozdrawiam rozgrzewająco

W kuchni Karmel-itki
Ciasto drożdżowe z owocami 163

ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis(...)zawsze ciasta zachowują się tak, jak podano w przepisach, to ciasto drożdżowe z owocami zawsze się udaje, nawet tym, którzy pieką je po raz pierwszy. Jest mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach i długo zachowuje świeżość. No to pieczemy najlepsze drożdżowe! Ciasto drożdżowe z owocami - składniki szklanka ma 250 ml pojemności proporcje na blachę o wymiarach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto. Najlepsza. 201

nazywa ją "prawdziwą pomidorową". Syn młodszy nazwy nie nadaje, ale wyjada z miseczki do ostatniej kropli. Zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą i pesto Aromat jaki uwalniają pomidory podczas pieczenia jest zniewalający. Na szczęście przygotowanie tej zupy nie trwa długo. Jedynym minusem jest to, że można ją przygotować tylko w sezonie pomidorowym. Zapuszkowane pomidory się tutaj nie nadają. Zamiast(...)czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Polać oliwą, skropić octem balsamicznym. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Pomidory posypać ziołami i solą. Dodać czosnek, dokładnie

Pełny talerz