bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1448/3453)

Mazurek bakaliowy babci Basi 145

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach(...)innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka ), pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół ( stolnicę ) wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito, dodajemy cukier puder i margarynę . Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto

Pysznosci Babci Basi
Tort orzechowo jabłkowy 297

tort to istny raj na ziemi. Orzechowy biszkopt, masa jabłkowa i krem z bitej śmietany pasują do siebie idealnie. Tort jest wilgotny nawet bez ponczowania biszkoptów. Jak wiadomo do wypieków nie zawsze potrzebujemy tylko formy ale w przypadku tego tortu potrzebna była również patelnia. Miałam okazję przetestować patelnię  Fissler SensoRed i powiem wam, że jest rewelacyjna.  Patelnia(...)warto zainwestować.   Składniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek L 5 łyżek cukru 130 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 0,5 kg jabłek (po obraniu) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl wody  1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
Niby sernik 157

ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej u mnie Mąka Basia 6 żółtek ( białka zostawić do masy) 1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanka cukru Składniki na masę:   6 białek 1 szklanka cukru 3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g 2 budynie śmietankowe – proszek Kilka kropel aromatu cytrynowego Wykonanie(...)blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka. Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kroić

W garach u Gosi
Bananowiec 927

bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać.  Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią i zdjęciem... ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 213

szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie: Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól i wymieszaj(...)mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj suche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy do masy: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu 73

jajka, sezam, proszek do pieczenia i ekstrakt. Na koniec dodajemy komosę i mieszamy. Formę natłuszczamy masłem lub innym tłuszczem i przekładamy do niej przygotowaną masę. Wyrównujemy i na wierzchu delikatnie wbijamy borówki. Pieczemy 25 minut w 160 stopniach, całkowicie studzimy i posypujemy wiórkami. Smacznego! Artykuł Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu

Be Fit Be Strong
Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką. 226

pół szklanki mąki krupczatki 15 dag masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 40 dag  masy krówkowej o smaku advokata(...)inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej

Izabelawkuchni
BEZY 117

Bezy są bardzo smaczne ale ciężkie w przygotowaniu. Wystarczy źle ubita piana bądź zła temperatura ich suszenia i już nie wyjdą takie jakie powinny. Ale warto próbować, w końcu się uda ;) Do przygotowania swoich bezów użyłam 5 białek i niepełne 2 szklanki cukru pudru. Białka należy ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, następnie po trochu wsypywać(...)być gładka i lśniąca. Kolejno masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie beziki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100'C i suszyć około godziny.  Długość suszenia zależy tylko od Was, czy lubicie bezy zupełnie wysuszone czy klejące w środku

Zrób to smacznie
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 88

nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny sos z pieczonej papryki, bakłażana z dodatkiem pomidorów . Lutenica (lub ljutenica) to danie pochodzące z kuchni bałkańskiej, w szczególności popularne w Bułgarii. Mnie Bułgaria zawsze kojarzyła się z papryką i słodziutkimi brzoskwiniami. Jako(...)dużych oczkach marchewki. Gotować całość ok. 60 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz miąższ bakłażana wydrążonego łyżką. Dodać również pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chilli bez pestek. Przyprawić solą, cząbrem, cukrem trzcinowym. Wlać olej rzepakowy. Wymieszać. Warzywa dusić

Moja Delicja
Pasztet z jajek na 3 sposoby 39

przygotuj keksówkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na pasztet. Wyrównaj wierzch i posyp wiórkami zimnego masła. Tak przygotowany pasztet z jajek wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Pasztet jajeczny z tego przepisu to idealny dodatek do kanapek, choć smakuje też wyśmienicie bez pieczywa, jedynie w towarzystwie świeżych warzyw(...)podsmażonego pora, bułkę tartą i 2 surowe jajka. Opcjonalnie dodaj też groszek konserwowy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą. Pasztet z jajek przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieść w nim formę z pasztetem – piecz przez 40-45 minut. Pasztet z jajek i pieczarek Jajka

Rozdomowiona
Pieczone puree ziemniaczane 140

Dodatek do obiadu nie musi być nudy i ograniczyć się do gotowanych ziemniaków, ryżu czy kaszy… Ziemniaki Masło Czosnek Gałka muszkatołowa Sól Biały pieprz Zioła

MarcinChef
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 145

długie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć! Cała ta kompozycja po zapieczeniu tworzy na mięsie niesamowicie chrupiącą skórkę, dzięki której(...)podczas gotowania. Więcej o Brytfannie możecie poczytać ( ale i kupić ją!)  TUTAJ. Brytfanna owalna Taurus 38 x 26 cm AMBITION Pieczemy ok.15 minut, a następnie zmniejszamy do 165C i pieczemy do miękkości ( mniej więcej 1 godzina pieczenia na 1 kg schabu ). Po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero

Ostra na Słodko
Wytrawne różyczki z ciasta francuskiego 215

Ilość: 8 sztuk Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia Składniki: – 1 op. ciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego(...)boku ułożyć szynkę i pieczarki/cukinię zostawiając dolną połowę ciasta bez dodatków. 4. Ciasto złożyć na pół (zakryć dolną częścią ciasta bez dodatków górną – z ułożonymi dodatkami – tworząc kieszonkę), a następnie zwinąć w rulon, tak aby otrzymać różyczki jak na zdjęciu. Ułożyć w formie do pieczenia muffinek 5. Piec ok. 20 min w temp

Podwójnaporcja
Rolada ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta 195

naprawdę broni się smakiem. Rolada jest obłożona szynką włoską, dzięki czemu jest bardzo krucha i nie wysycha podczas pieczenia. Pasują do niej delikatne dodatki takie jak kasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki(...)spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem z pomidorów. Ułożyć mięso, podlać winem. Mięso posmarować po wierzchu zalewą. Piec 30 minut w 200*C, a potem kolejne 30 minut w 180*C. Wyjąć mięso i odstawić na 10 minut. Podczas krojenia wyciągać wykałaczki i nitkę.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sos serowy z mięsem mielonym i test patelni tytanowej WOLL 76

mnie najistotniejszą kwestią jest to, co patelnię wyróżnia, a mianowicie możliwość pieczenia potrawy na patelni w piekarniku! Już od dawna chciałam mieć patelnię o takiej funkcji, bo naprawdę wiele pysznych mięsnych potraw i zapiekanek wymaga wcześniejszego podsmażenia mięsa na patelni, a  dopiero później pieczenia. Dzięki odpinanej rączce i funkcji click-by-click staje się to o wiele(...)pokrywka, której również możecie używać do pieczenia. Ważne, że odpinana rączka została tak zaprojektowana, by była w 100% bezpieczna i nie odpinała się podczas wpinania chłodnej rączki i przenoszenia patelni z pieca (została zarejestrowana w  niemieckim Biurze Patentów, więc nie ma obaw, że zdarzy się przykra niespodzianka!) Patelnię możecie wstawić do pieca nagrzanego nawet do 250C - robi wrażenie

Lekcje w kuchni