bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1441/3453)

Środa: Bakłażan pod parmezanem z kuskusem 139

Klasyczne danie kuchni włoskiej z dodatkiem z Maghrebu. Danie lekkie jak kuskus, a przy tym niesamowicie pożywne i pyszne! Czas: Godzina w tym 25 minut na

Niedzielny kucharz
Ciasto kruche z pianką i agrestem 226

nakłuć widelcem. Posypać agrestem.  Z białek i cukru ubić sztywną bezę. Na końcu wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Budyniową piankę rozsmarować na agreście. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć  na dużych oczkach posypując po całej powierzchni pianki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu ostudzić. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 316

Nadzienie: 1L mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 400-430g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki skórka starta z 1/2 cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami

Mała Cukierenka
Torcik porzeczkowy z bezą! 133

mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut(...)owoców, który wydobędzie się podczas dalszego pieczenia. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem, ok. 15 minut. Piana musi być sztywna. Po dokładnym ubiciu rozsmarowujemy ją delikatnie na porzeczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Aż beza dobrze się wysuszy. Za przepis dziękuję Pani Kasi. I zachęcam

Kuchnia Pani Wiosny
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 295

Niby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem

Ostra na Słodko
Imam bayildi (nadziewane bakłazany) 62

miałby on zemdleć. A ponieważ głównym bohaterem na talerzu są bakłażany, innej zachęty nie potrzebowałam.  Imam bayildi jest potrawą wywodzącą się z kuchni tureckiej i bałkańskiej. Są to pieczone bakłażany nadziewane pomidorami, cebulą, papryką. Istnieje mięsna wersja dania, która nosi nazwę karniyarik (też mam ja w planach;) Co ciekawe, najczęściej są podawane jako przystawka na zimno.  Do przygotowania(...)zostawić nieobrane. I powiem, że nie ma to za bardzo znaczenia - skórka po upieczeniu jest bardzo miękka i bez "oporów" daje się zjeść. Najczęściej posypuje się bakłażany bryndzą, ja niestety nie miałam tego sera pod ręką, więc pod koniec pieczenia dodałam mozzarellę. I chyba już wiem, skąd ta nazwa, bo jedząc to danie można omdleć z kulinarnej rozkoszy

Obiad gotowy
SZARLOTKA DYNIOWA 172

lodówki. Pozostałą częścią wyłożyć wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. "Podziubać" widelcem i piec w 200 stopniach 20 min.  Dynię przekroić na pół, oddzielić pestki i miąższ od twardej części przy samej skórce, którą kroimy w kostkę ( bez skóry oczywiście). Jabłka obrać również pokroić w kostkę i razem z dynią prażyć z odrobiną wody(...)Białka roztrzepać ( nie ubija) dodać 2 łyżki budyniu .  Na podpieczone ciasto położyć mus dyniowo-jabłkowy, porwać ciasto, które nam zostało i zalać jajkami z budyniem.  Piec ok 40 min aż będzie rumiane

pieprzny smaczek
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3094

smacznie i szybko. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny pół łyżki proszku do pieczenia 5 żółtek 4 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 120 ml oleju dodatkowo: około 700 g śliwek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić(...)spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Blaszkę o wymiarach 25x25 wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy

na moim stole...
Jabłecznik pod pierzynką 149

inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze są twarde(...)masło 1 duża łyżka - cynamon 2 małe łyżeczki - cukier lub miód w zależności od upodobań 2 duże łyżki opcjonalnie sok z pół cytryny ale to zależy od "kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej

Wypieki Rene
„Mózg zombie” wg Jamiego Olivera, czyli pieczony seler z pęczakiem i sosem grzybowym 223

Olivera, prędzej czy później musiałam wypróbować ten przepis. Chociaż przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem selera. Ciekawość jednak zwyciężyła :) Pieczony seler sam w sobie, nie wyszedł jakiś oszołamiająco pyszny. Danie nam smakowało, ale jednak dobrze dobrane dodatki zrobiły swoje. Bez kaszy i sosu grzybowego danie byłoby nudne, a tak wszystko fajnie ze sobą współgrało. Jamie podał selera z sosem(...)oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem, listkami laurowymi i rozgniecionym czosnkiem. Układamy go na folii aluminiowej korzeniami do góry, układamy na wierzchu masło i ciasno owijamy, zostawiając maleńki otwór u góry. Pieczemy 2 godziny aż zmięknie. Pęczak gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. […] Artykuł „Mózg zombie” wg Jamiego Olivera, czyli pieczony seler z pęczakiem i sosem grzybowym pochodzi

Mienta blog
Ciastka musli 137

zwiedzałam Bydgoszcz i byłam na koncercie "Braci") wczoraj, po powrocie zabrałam się za sprzątanie i pieczenie, dobrze wyszło;) ciasteczka chrupkie i smaczne ;) Co tu by jeszcze powiedzieć? nienawidzę poniedziałków! ;p Składniki (około 13 ciastek): 2 szklanki musli (najlepiej domowe lub sklepowe bez dodatku cukru) 2 białka jajek 1 żółtko jajka 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej  KULTURYSTA.COM(...)pianę do musli dodajemy odżywkę, żółtko, ubite białka, mieszamy odstawiamy ciasto na kilka minut (około 5), aż płatki napęcznieją przy pomocy łyżki wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (uprzedzam, że to wymaga cierpliwości bo masa słabo się lepi i ciastka się rozklejają, jednak po upieczeniu będą trzymać się kupy:)) pieczemy w temp. około 180 stopni (pewności

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pyzie 182

ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa: 2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki(...)pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatek: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam

Ciasteczkowy Potwór
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem 142

Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni ). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako

Moja Delicja
Szybkie pierniczki świąteczne 96

Święta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które

Moja Delicja