serowo-owocowy na zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał mam nietolerancję sięgam zawsze po ser bez laktozy. Nie wiem czy już tak przyzwyczaiłam się do jego smak czy po prostu przestałam wyczuwać różnicę pomiędzy
mecookspyszne były.... 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg cukru 80 g masła roztopionego 1 jajko 210 ml mleka Dodatkowo: 200 ml mleka 0,5 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru 1,5 łyżki cukru 50 ml zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.Reszt(...)mleka i cukier doprowadzić do zagotowania. Wlać mleko z budyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu
Moje domowe kucharzenieJednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować je na zewnątrz, gdzie smakują(...)owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy wątróbkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość zawijamy i przekuwamy wykałaczką, aby nasz boczek się nie odwinął. Tak postępujemy z wszystkimi wątróbkami. Pieczemy w folii aluminiowej natłuszczonej olejem kokosowym w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone wątróbki układamy na świeżej roszponce
Programista w kuchni250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 pomarańczy 100g orzechów włoskich Bakalland 50g orzechów laskowych Bakalland 50g soczystej wiśni Bakalland (można dać żurawinę lub rodzynki) 50g suszonej moreli całe owoce Bakalland 2 łyżki kakao bez cukru Polewa: 150g białej czekolady 90-100ml śmietanki kremówki(...)bakalie do ozdoby cukier puder do posypania 1. Orzechy posiekać, a morele pokroić na kawałeczki. Obie mąki połączyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem
Mała CukierenkaJednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować je na zewnątrz, gdzie smakują(...)owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy wątróbkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Całość zawijamy i przekuwamy wykałaczką, aby nasz boczek się nie odwinął. Tak postępujemy z wszystkimi wątróbkami. Pieczemy w folii aluminiowej natłuszczonej olejem kokosowym w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Upieczone wątróbki układamy na świeżej roszponce
Programista w kuchniSernik w słoiku z zatopionymi malinami i pysznym herbatnikiem oblanym czekoladą. Pięknie wygląda i pysznie smakuje sam, jak również z bitą śmietaną, adwokatem i chrupiącymi, czekoladowymi
Moja Delicjaforma kwadratowa o boku 23 lub 24 cm: 1/2 szklanki mąki razowej pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500-600 gr rabarbaru pokrojowego w 1 cm kostkę(...)posypania ciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać
moj przepis naforma kwadratowa o boku 23 lub 24 cm: 1/2 szklanki mąki razowej pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500-600 gr rabarbaru pokrojowego w 1 cm kostkę(...)posypania ciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać
moj przepis naciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać do momentu(...)miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki
moj przepis naciasta Mąki, proszek i sól umieścić wymieszać w miseczce, następnie przesiać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar, pokroić w 1 cm kostkę, oprószyć mąką i cukrem brązowym, delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. bez termoobiegu. W misie miksera umieścić masło, włączyć na niskie obroty, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ucierać do momentu(...)miksera, bo ucierane tego bardzo nie lubi), mieszać krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki
moj przepis nazaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam przygotowanie dolnej warstwy. Normalnie zawsze spód się rozwałkowuje na placek i przekłada do formy, a im większa forma, tym trudniej osobie początkującej to wykonać bez uszkadzania placka. Dlatego taki spód wykonuje w formie kruszonki! Robię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie(...)kawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania
zdrowo i aktywniezaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam przygotowanie dolnej warstwy. Normalnie zawsze spód się rozwałkowuje na placek i przekłada do formy, a im większa forma, tym trudniej osobie początkującej to wykonać bez uszkadzania placka. Dlatego taki spód wykonuje w formie kruszonki! Robię go w ten sam sposób co górę, z taką różnicą, że starte wióry lekko uklepuje, aby powstał właśnie(...)kawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania
Zdrowie i pysznie na talerzuformując brzeg. Schłodzić w lodówce kolejne 30 minut. Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście papier do pieczenia, wysypać kamykami lub fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 15 minut w 180 st. C. Przestudzić. Świeże lub mrożone porzeczki wsypać do garnka, zasypać 20 g cukru(...)przetrzeć przez sitko. Wymieszać trzepaczką z jogurtem, cukrem, jajkami, ekstraktem i mąką. Masę wylać na przestudzony spód. Piec w 150 st. C. przez 20 minut. Przestudzić w piekarniku, następnie całkowicie ostudzić na kratce. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami i jeżynami. Smacznego! A co z obiecanym, zielonym mazurkiem? - zapytacie. Spokojnie, pracuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy do zapiekania, równomiernie rozkładamy na sosie podgotowane różyczki kalafiora. Lekko posypujemy je z wierzchu tartą bułką i całość wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180⁰C na środkowej półce przez 15 minut. Wysuwamy blachę do pieczenia, kalafiora posypujemy pokruszonym serem feta. Przestawiamy formę poziom lub dwa wyżej, pod górną grzałkę piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200-210⁰C i zapiekamy(...)talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów
Karo in the Kitchentrzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska(...)wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Gdy ciasto wyrośnie
Kolorowy Przepisownik