Szukacie łatwego, pysznego ciasta na oleju które jeszcze ładnie wygląda? Polecam "Zebrę" znalezioną u Kuby Piekłam pierwszy raz i wyszła pyszna ;) Składniki: 5 jajek 1,5
W kuchni bez szafekoliwa z oliwek Wykonanie: Umyj dokładnie patisony, odetnij kapelusze i wydrąż środki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Patisony posmaruj z wierzchu cienką warstwą oliwy i ułóż w naczyniu żaroodpornym przykrywając je odciętymi kapeluszami. Piecz około 30 minut. W tym czasie w garnku zagotuj wodę z odrobiną masła, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą, ugotuj
Garniec Magaliepokroiłem na równe ćwiartki. Polałem rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszałem, posypałem przyprawami, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejny raz dokładnie wymieszałem. Piekłem ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C (na środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu), do zrumienienia i miękkości ziemniaków. Co jakiś czas obracałem, by równomiernie się spiekły
R'n'G Kitchendeseru. Są smaczne i zdrowe bo wykonane z mąki pełnoziarnistej, można polać je czekoladą bądź wybrać mniej kaloryczną wersję bez. Składniki: 100 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram płatków owsianych 50 gram cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram margaryny szczypta soli 2 łyżki mleka Płatki owsiane mielimy ( nie zbyt drobno), mieszamy je razem z mąką, cukrem
Słodka Kraina WypiekówMuszę się przyznać, bez bicia, że o mały włos, a wpis wcale by się nie pojawił na blogu. Kiedy zaczęłam go piec okazało się, że muszę zmodyfikować przepis. Do tego chleb miał być do kanapek na drogę, wiec dodałam do niego sól. Na koniec przyjechaliśmy do naszego cudownego wynajętego domku, a tutaj… brak zasięgu. Jednak
Polska Zupanimi przesianą mąkę i inulinę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wąską stróżą nalałam wlałam rozpuszczone ale chłodne masło. Całość przełożyłam do wysmarowanych masłem foremeczek i piekłam 15 minut w 200 stopniach. Kiedy ostygły wyjęłam z formy, przekroiłam na pół i posmarowałam pomarańczową konfiturą bez cukru
AZgotuj!chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej brytfannie. Możemy je dodatkowo posmarować olejem na wierzchu. Odkładamy je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Polecam z dżemem 100% z owoców, bez cukru, zwłaszcza wiśniowym, mniam
Weganizm infantylnywiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z kurczaka , pieczonych mięs, czy do pierogów z botwinką. Polecam!!! Składniki na botwinkę w śmietanie dwie porcje 100 g botwinki bez buraczków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 100 ml wody sól pieprz Botwinkę
Rozpustne gotowanielekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich
Marder&Marder Manufacturepołowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut. Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturejest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka na sernik i bardziej wysuszycie piankę białkową, to jest szansa, że za jakiś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka. Podlałam odrobiną wody. Zawiązałam z obu stron "w cukierka". Kurczak piekł się ok godzinę w temp. 180 stopni. Później, tuż przed podaniem obiadu dopiekłam udka w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Podałam z ryżem. Następnego dnia na udko załapał się również Mąż
Kuchnia po mojemuwarzyw i wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o około 45 minut. Do tak upieczonego pasztetu można przygotować ulubiony sos lub podawać bez dodatków
Mama Gotujemoja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula
Kulinarne Inspiracjeobtocz w tym pokrojoną marchewkę. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki. 4. Piecz ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając żeby nic się nie przypaliło. 5. Kaszę zalej wrzącą wodą, gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Nie mieszaj. Następnie przykryj i odstaw na kilka minut aż spęcznieje
Powiedz dietom nie