Waniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek) Naleśniki. Czy ktoś ich nie lubi? My uwielbiamy. Idealne na śniadanie, deser, lekki obiad czy kolację. Dziś
Słodkie okruszkiTo bardzo ciekawy chleb i bardzo ciekawy przepis. Bez drożdży i bez zakwasu. Sama mąka, woda i sól, nic więcej. Absolutne minimum składników, trzy
Marder&Marder ManufactureKawa… bez niej większość z nas nie wyobraża sobie poranków lub towarzyskich spotkań. Budzi do życia, smakuje, towarzyszy nam w domu, w pracy, w
Słodkie okruszkiPigwowiec (mylony często z pigwą) to ponoć jeden z najlepszych owoców na nalewki. Bez cienia wątpliwości to potwierdzamy. Generalnie lubimy nalewki, raczymy się nimi i
Marder&Marder ManufacturePrzełom maja i czerwca to idealny moment na zrobienie nalewki z kwiatów czarnego bzu. Ta roślina to istna apteka, ma w sobie wszystko co jest do
Marder&Marder ManufactureZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu
peanutbuttermonsterZapraszam na smaczne kotlety rybne z makreli pieczone w piekarniku. Kotlety pieczone mają dużo mniej kalorii ad takich smażonych tradycyjnie i są lżejsze dla żołądka. Polecam Składniki: 800 g filetu z makreli (bez skóry i ości) 1 cebula pól czerwonej papryki 1 marchewka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego i soli(...)mięsa filety rybne z cebulą, papryką i marchewką (dwa razy). Do masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy . Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneBezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam! Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 50
zdrowo i aktywnieBezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam! Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 50
Zdrowie i pysznie na talerzusyrop klonowy oraz sok z cytryny lub limonki. Osobiście preferuję nacisk na syrop klonowy, aniżeli miód oraz sok raczej z limonki, niż cytryny (przynajmniej jeśli chodzi o marynatę). Żeberka piekę i najczęściej podaję ze smażonym żółtym ryżem oraz lekką sałatką z pomidorami. Alternatywnie, innym doskonałym dodatkiem będzie nasza egzotyczna sałatka z mango i avocado . Pomimo, że lista składników może nieco(...)przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka pieczemy przez ok. 75 minut – powinny stać się miękkie i odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę. Ryż przygotowujemy
Kulinarna Pokusastopniowo jajka. Mąkę mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i solą ,dodajemy partiami do utartej masy na przemian dolewając mleko. Na koniec dodajemy aromat i barwnik,barwnik dodajemy stopniowo do uzyskania oczekiwanego koloru.. Przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką.Pieczemy ok.50/55 minut na 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku(...)plastry i wycinamy foremką serca. Przygotować drugie ciasto tak samo jak poprzednie ,tylko bez barwnika. Połowę jasnego ciasta wylewamy do keksówki ,na środku układamy w rzędzie wycięte foremką różowe serca,zalewamy drugą połową jasnego ciasta tak aby serca były całkowicie przykryte jasnym ciastem. Ponownie pieczemy 180 stopni ok.50 minut. Ps. Po wycięciu serc zostanie nam trochę ciasta (odpadu) możemy
Andzia Pichcijednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce, na wolnych obrotach miksera łączymy mokre składniki ( bez wody). Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z gorącą wodą do mokrych składników. Miksujemy delikatnie do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozdzielamy ciasto po równo. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut
Made By Mom And Sonczasu nie ma na nie ochoty? A jeszcze jak się powie, że są pyszne i zdrowe… aż ślinka cieknie. Te ciasteczka kokosowo-bananowe są pyszne i słodkie (choć bez cukru i słodzików), do tego mięciutkie i wilgotne. Po prostu pycha! Składniki: 2 średnie niedojrzałe banany (około 220-250g po obraniu) 1 jajko 100g wiórek kokosowych cynamon(...)uwielbiam, to daję go dość sporo ;) Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy ją łyżką, bo nie jest jakoś mocno zwarta. Ciacha pieczemy przez 10 minut (w zależności od piekarnika- do zrumienienia) w 180 stopniach. U mnie część była z suszoną żurawiną, część bez bakalii. I oba rodzaje zniknęły szybciej, niż druga blacha się upiekła! Łasuchy
Jak gotować i nie zwariować