Jedną z zalet całego zamieszania z koronawirusem jest fakt, że powróciłam do regularnego pieczenia chleba i produktów chlebopodobnych. Reaktywowałam trochę śpiący już zakwas żytni i pokusiłam się o przygotowanie zakwasu pszennego. Dlatego też przyjemnością dołączyłam do wspólnego wypiekania focacci na zakwasie w Piekarni Amber Powiem Wam, że świadomość takiego wspólnego wypiekania bardzo mi się spodobała. Przeliczyłam się jednak(...)kuchni pieczywo, chleb, zakwas Pieczywo, Pieczywo na zakwasie włoska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Focaccia na zakwasie Przepis orginalny pochodzi z bloga Thefreshloaf.com przygotowany w ramach Majowej Piekarni Amber przygotowanie: 30 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 25 min czas całkowity: 14 h Składniki: Zaczyn 195 g płynnego zakwasu 125 g ciepłej wody
Pełny talerzzapach świeżo pieczonego ciasta. Niestety nie mam tak dużej rodziny, która poradziłaby sobie z rozpracowaniem całej blaszki ciasta, dlatego piekę tylko okazjonalnie- najczęściej w weekend. Latem stawiam na lekkie ciasta- serniki na zimno , lub inne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki(...)wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Ilość porcji: ok. 8 porcji
Pobite gary BarbaryUdało mi się kupić piękny udziec z indyka więc znowu zrobiłam pieczeń na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso(...)bardzo się spieką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut aż wierzch się dobrze przyrumieni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremki, przed krojeniem schłodzić w lodówce. * Mięsko można zmielić na małych oczkach wtedy pieczeń nie będzie mała dziurek
Monia miesza i gotujesmaczny i piękny. Przygotowanie tortu nie jest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze(...)obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie bardzo pozytywnie. Smażone na niej, praktycznie bez tłuszczu, jajka sadzone nie przywarły do dna, a po przechyleniu patelni przesuwały się po jej powierzchni. D o powierzchni patelni nic się nie przykleiło, patelnia pozostała praktycznie czysta, a jajko było naprawdę smaczne! Podobnie jajecznica czy omlet - smażyły się szybko i bez najmniejszych problemów. Drożdżowe racuchy z jabłkami(...)wstawiłam do piekarnika. Moja patelnia z systemem click-by-click okazała się fantastycznym rozwiązaniem. Mogłam wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorące ciasto z piekarnika. Ciasto pięknie wyrosło, a dzięki powłoce non-stick bez problemu wyjmowałam je z patelni. Z patelni WOLL Diamond korzystam krótko, to dopiero trzy tygodnie, ale już dzisiaj
babka w formierączką i z możliwością pieczenia w piekarniku do temp. 250 ℃ razem z pokrywką ! Uwielbiam takie naczynia które mają wiele zastosowań i oszczędzają w ten sposób miejsce w mojej małej kuchni. Dzięki firmie WOLL zostałam posiadaczką tej niezwykłej, solidnej i funkcjonalnej patelni i cieszę się ogromnie bo jak na razie sprawuje się bez zarzutów i myślę(...)rozgrzaną patelnię dałam ociupinkę oleju i go roztarłam. 6. Następnie wylewam porcje ciasta i smażę naleśniki. 7. Jak widać bez problemu (klątwy pierwszego naleśnika który musi się popsuć) pierwszy naleśnik idealnie przerzucony na drugą stronę, bez jakiegokolwiek przyklejania :) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas usmażenia wszystkich naleśników. 8. Gotowe naleśniki smarujemy twarogiem
Gotowanie...to proste !ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli 220 g cukru 1 łyżeczka octu Galaretka czekoladowa: 150 ml likieru Chocotella Dalkovski 30 ml ciepłej wody 2 łyżeczki żelatyny(...)wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzać ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do piekarnika nagrzanego na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 stopni i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez
Ala piecze i gotujeDelikatną Budyniową Pianką - Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 500 g truskawek cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto(...)jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo
Słodka StronaFILETÓW Z BIAŁYCH RYB To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci(...)dojdę dlaczego wystarczy tylko na jednej stronie). Filety mrożone (u mnie traf chciał że była to sola) pozbawiamy warstwy lodu pod bieżącą ciepłą, ale nie gorącą wodą. Rybę już bez lodu odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy filety mocno z jednej strony – ja użyłam przyprawy tex-mex, mieszanki kurkumy, kolendry, kozieradki i natki
Karo in the KitchenZapraszam na pyszne nugetsy w odchudzonej wersji-pieczone w piekarniku. Świetne na obiad czy na kolację i dużo zdrowsze niż takie ze sklepu. Ja zrobiłam moje w wersji bez glutenu. Możecie jednak użyć mąki pszennej. Wybór pozostawiam Wam. Polecam Składniki: 400 g polędwiczek z piersi kurczaka sól, pieprz do oprószenia 3/4 szkl mleka 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej(...)przyprawy-miksujemy, aż nie będzie grudek. Po kolei moczymy po kawałku mięsa w cieście a następnie dokładnie obtaczamy w płatkach. Układamy nugetsy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Moje nugetsy podałam na pięknym talerzu od Galeria Cuda Świata
słodkie i nie tylko historie kulinarnezanim je zjemy. To wszystko za sprawą pięknego zapachu, który unosi się w całym mieszkaniu podczas pieczenia. Owsiane ciasteczka anzac mają jeszcze jedną zaletę: można je długo przechowywać, ponieważ długo utrzymują swoją świeżość. Teraz jak o tym myślę to zupełnie bez sensu, że o tym piszę, bo jakim cudem miałyby długo leżeć w szafkach jak są takie dobre(...)wymieszaj z łyżką gorącej wody i szybko dodaj do ciepłego masła i miodu. Następnie mokre składniki dodaj do składników suchych i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze i delikatnie spłaszcz, formując ciasteczka. Ciasteczka piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 14 minut, aż ładnie się przyrumienią
365 dni dookoła kuchniweekendu, w ciągu 3 dni piekłam je trzykrotnie. Pierwsze było eksperymentalne, z małym zakalcem (za krótko piekłam), ale znaleźli się wielcy zwolennicy właśnie takich bardzo wilgotnych ciast, którzy orzekli, że było najlepsze... :-) Drugie zajadaliśmy jeszcze gorące, prosto z piekarnika... Moja wersja jest całkowicie bez dodatku cukru, domowy dżem truskawkowy oraz ciasto, w całości zostały przygotowane na ksylitolu. Użyłam ciemnej(...)równo warstwę dżemu. Następnie zwinąć ciasto z dwóch stron do środka. Można podwinąć boki pod spód (choć nie jest to konieczne). Delikatnie przełożyć zawijańca do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20-30 minut, do napuszenia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Kruszonka: - 60g mąki orkiszowej typ450 - 35g ksylitolu (lub cukru) - 35g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki
Smaczne Zdrowewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tym razem postawiłam na prostotę - bez żadnych udziwnień. Pasztet smakuje rewelacyjnie - jest zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. Może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. Pasztet najlepiej doprawić według własnego smaku. (2 małe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki(...)tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać odrobinę rosołu, w którym gotowało się mięso. U mnie akurat nie było takiej potrzeby
Di gotujewspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu. Bakłażan faszerowany z mięsem Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 1 kg bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni(...)stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy. Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż ser się rozpuści. insertCookd("03232bddc7edc689299f345a39cfce21
Kulinarne przygody Gatitymigdałowe. Dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na batoniki. Wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut. Upieczony placek wyciągamy i kroimy na batony , pozostawiamy do ostygnięcia. Baton naładowany magnezem i bez dodatku cukru jest idealnym wyborem na przekąskę przed treningową. Tak czy inaczej pamiętajmy
Zdrowy Styl Joanny