miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru) Kruszonka(...)wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 42 x 25 cm, papier niech
Proste Potrawyobsypania keksówki 100g mąki jaglanej 50g mąki z tapioki 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych) garść malin (świeżych lub mrożonych) Przygotowanie 1 Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu. 2 Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami a twardy miąższ wraz ze skórą ścieram(...)ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy. 5 Dolewam powoli olej kokosowy i ekstrakt waniliowy do ubitych żółtek. 6 Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski. 7 Cukinię odciskam z nadmiaru wody, dodaję do ubitych zółtek i dokładnie mieszam. 8 Do mokrych składników dodaję mieszankę mąk i dokładnie mieszam
Book of spellspoziomie. Wydrążyć pestki (pestki zachować) . Większą połowę dyni pokroić w spore kostki, wrzucić do miski, wlać oliwę i rękoma wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego pieca. Piec do miękkości ok. 30-45 minut (w zależności od wielkości kawałków) . 800 g obranej i pozbawionej pestek dyni (użyłam 1 małą dynię Hokkaido ze skórką) oliwa(...)cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to na mandolinie. Cebulę pokroić w plasterki. W garnku roztopić 200 g masła. Dodać cebulę i plasterki dyni. Szklić na niedużym ogniu przez 10 minut (bez rumienienia) , mieszając od czasu do czasu. 3 średnie białe cebule 200 g masła Dodać 600 g zimnej wody, przecedzone przez sito mleko oraz upieczoną dynię. Gotować kolejne 10 minut
Moja Delicjajajko 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy(...)ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin
Izabelawkuchnigustu i smaku w tym połączniku ostre orzeszki ziemne, np. te otoczone w papryczce chili lub pieczona w chili na chrupko ciecierzyca albo pistacje. Weganie w tym przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło bez problemu zamienić na bezwonny oleje kokosowy. SKŁADNIKI 700g kalafiora 3 ząbki czosnku 250g cebuli białej lub szalotki 90g serek(...)makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the Kitchenoleju -400g mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka kakao CIASTO MIODOWE -1 szkl mąki pszennej -1 jajko -1,5 łyżki cukru pudru -2 łyżki miodu -0,5 łyżeczki sody -40g masła MASA -1000ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3 łyżki maki ziemniaczanej -0,5 szkl cukru(...)masła Kakaowe ciasto-jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mleko, olej i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni grzanie góra dół. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na dwa spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucałe jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżka kakao 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Pianka: 4 białka 1 pół szklanki cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 płaskie łyżki kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania(...)stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą
Izabelawkuchnipóźniej delikatnie mieszamy je ze sobą. Pieczemy do suchego patyczka. SKŁADNIKI 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g wiórków kokosowych 125 g roztopionego masła 4 cm kawałek świeżego imbiru 4 dojrzałe banany 150 g brązowego cukru 100 g gorzkiej czekolady LUKIER(...)dnie) dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C, bez termoobiegu. LUKIER :w miseczce, łyżką, rozcieramy cukier puder z miąższem z marakui. Odstawiamy na bok. Czekoladę kroimy w małą kostkę. Imbir ścieramy na tarce. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli, wiórki kokosowe i przyprawę piernikową, mieszamy
cool and mintysentymentem i z apetytem. Przedwczoraj utłukłam sobie dwa schabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić(...)powinien być wyraźnie wyczuwalny pod dłonią); dodać olej, odczekań minutę i ułożyć na kotety na patelni (w równomiernych odstępach i tak, żeby pod każdym była równa porcja oleju) ; smażyć (bez dotykania, przesuwania i przewracania!) ok. 3-4 minuty; następnie przewrócić i smażyć drugą stronę przez taki sam czas (każda strona powinna mieć piękny, ciemno-brązowy kolor i intensywnie przypaloną
Jem więc Jestemsporo w różnej postaci. Robię z niej leczo, piekę do warzywnej pasty, a także faszeruję. Papryki możecie wypełnić tradycyjnie nadzieniem mięsnym lub pokombinować z wersją wege. Szczególnie polecam Wam farsz z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy z pomidorami. Wierzch posypałam startą mozzarellą, gdyż nie wyobrażam sobie tego typu dań bez sera. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 czerwone(...)proszku, oregano oraz solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną. Papryki wydrążyć, przekroić na pół, napełnić farszem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim papryki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz papryki posypać startą mozzarellą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKlasyczny sernik królewski z rodzynkami, idealnie sprawdzi się na spotkania rodzinne. Przygotowanie: 60 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest to zdecydowanie nr 1 wśród serników ze spodem w wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to smakiem zawsze powala. I nieważne czy jesz go pierwszy(...)nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▪ 2 żółtka ▪ 3 łyżki kakao ciemnego ▪ 200 g masła miękkiego ▪ pół
zdrowo i aktywnieMazurki gotowe. Zwykle piekę jeden mazurek pomarańczowy i jeden mazurek czekoladowy W tym roku postanowiłam nieco urozmaicić wypieki i tak powstał mazurek śliwkowo czekoladowy. Użyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne! Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis SKŁADNIKI ciasto(...)żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietany kremówki - 30% lub 36% dodatkowo 150 g suszonych śliwek 1/3 szklanki alkoholu - użyłam wódki z czarnego bzu powidła śliwkowe migdały PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 190 st C. Śliwki przeciąć na pół, zalać alkoholem, odstawić na ok 2 godziny a najlepiej na noc. Ciasto: Wszystkie
Stare Garykleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni - po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez dekoracji, gdyż ziarenka maku sprawiają, że są one piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy(...)kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne , które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal są kruche i bardzo smaczne
Smakołyki Berenikilaski wanilii 225 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lub octu 150 g mąki pszennej 125 g suchego maku (niemielonego) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS: 800 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny(...)temp. pokojowej) na sztywną pianę. Teraz stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj. Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem
Słodko-Słony Świat Ilonymasę dokładnie wymieszaj. Formę (u mnie mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Gotowe ciacho możesz posmarować masłem orzechowym i dodać plasterki banana. Wartości odżywcze (bez masła orzechowego i banana na wierzchu): energia: 1575 kcal białko: 33 g tłuszcze
Zdrowie na języku :P