ogórków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i dosłownie minutę smażymy bez tłuszczu,zalewamy bulionem,mieszamy,przecieramy przez sito ,dolewamy soku z ogórków oraz pokrojone ogórki,mieszamy i gotujemy dalej.Przyprawiamy.Dodajemy natkę. posiekana oraz posiekany koperek.Wlewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 - 10 łyżeczek cukru trzcinowego Składniki mokre: 2 banany 2 jajka 1/2 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju Wykonanie: Suche składniki(...)Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
Trufelkowoprzyprawami (chili peperoncini rozgniatam). Mięso dokładnie nacieram marynatą, układam w brytfance, obkładam natką i ząbkami czosnku, wkładam do lodówki. Piekę pod przykryciem (może być pod folią aluminiową) 80 minut w 180 stopniach, następnie 10-15 minut bez pokrywki do momentu przyrumienienia się kurczaka
JejKuchniaDzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa, do podania z chlebem pieczonym, z ziemniakami z makaronem /to preferencje mojego męża i syna / albo z kaszą jaglaną/ mój faworyt 🙂 / Produkty: 2 cukinie średniej wielkości
Ugotujmy Cośdyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką rękoma kilka razy przewrócić ciasto i uformować okrągły
Even Better FoodUwielbiam eksperymentować w kuchni z nowymi przepisami. Po udanej próbie upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią postanowiłam przygotować wersję tego ciasta bez kakao, za to w kolorze cukiniowym, zielonym. To był totalny eksperyment i co najważniejsze udany! Podczas pieczenia wykorzystałam niemal wszystkie zapasy mąk jakie posiadałam w szafkach, gdyż o upieczeniu ciasta zdecydowałam w środku nocy i nie miałam
Mango Papajaowsianą, bo unikam glutenu. Ale Wy użyjcie jaką chcecie. Na średnią tortownicę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła bez laktozy 4 jajka 2 szklanki mąki owiane Provena ( tej używam) 1/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia. szklanka cukru kokosowego Dodatki u mnie: posiekane pistacje, suszone wiśnie, liofilizowane truskawki, świeże borówki amerykańskie Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C
AZgotuj!mało jak w pizzerii, wówczas będzie w sam raz. Po obłożeniu brzegi zawijamy do środka, wówczas cała pizza jest jadalna, bez spalonych obrzeży. Piekarnik rozgrzewamy dłużej niż zazwyczaj na 250 st. C góra/dół z termoobiegiem. Pieczemy tylko 6 min. i serwujemy pyszną domowa pizzę. Polecam ! Smacznego
chleba naszegopestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifezamrażalnika na 15-20 minut. Formę do pieczenia wyłóż papierem, połowę schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie na dno formy. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką, przełóż na ciasto, a drugą połową ciasta przykryj owoce. Piecz przez około godziny w temp. 180 C na środowej półce piekarnika. Ciasto po upieczeniu wystudź, wtedy bez problemu wyciągniesz je z formy. Smacznego
greenscarfkurczaka. Przygotowanie: Oleje łączę z przyprawą do kurczaka. Kurczaka dokładnie docieram marynatą, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Piekę pod przykryciem (mięso można przykryć folią aluminiową) 65 minut w 180 stopniach, następnie kolejne 15 minut bez pokrywki (do momentu zezłocenia się kurczaka
JejKuchniablasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce
Grunt to przepis!ciasto zawsze wychodzi, również bez długiego wyrabiania i smakuje rewelacyjnie, jest wilgotne i długo pozostaje świeże (za sprawą dodanego smalcu). Kiedyś piekłam to ciasto bardzo często, wówczas było na mące pszennej, (najczęściej tortowej), oryginalny przepis na mąkę pszenną dołączę poniżej. Ostatnio piekłam na mące orkiszowej tortowej typ450 , wyszło super puszyste i przepyszne. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.37,5x24(...)swojego ciasta długo nie wyrabiam, dosłownie chwilę (mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania, nawet gdy jest to ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto wykładam na blachę (spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównuję (kiedyś smarowałam ciasto rotrzepanym białkiem, by owoce się nie zapadały, teraz już tego nie praktykuję, ale można tak zrobić). Rozkładam równomiernie pokrojone na mniejsze kawałki owoce, całość obsypuję kruszonką
Smaczne Zdrowewstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na spodzie mazurka rozsmaruj dżem, polej stopioną czekoladą i posyp pokruszonymi bezami i migdałami. Mazurka udekoruj jajeczkami migdałowymi i listkami melisy. Przechowuj
Smakołyki Asi