Jedno z tych ciast, które zna praktycznie każdy, polska klasyka, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach, i jako ciasto bez okazji. Dwa blaty parzonego ciasta wypełnione budyniowo-maślnym kremem będą wspaniałą propozycją dla fanów domowych słodkości. Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm(...)blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła
Fabryka pomysłówPasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem(...)wspaniałego aromatu nadają przyprawy: kmin rzymski i kolendra (zapach zmielonej kolendry jest wspaniały!). Masy z podanych składników wystarczyło mi do wypełnienia małej aluminiowej keksówki i słoiczka. Cała masa powinna bez problemów zmieścić się w standardowej, blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej
Moje QulinariaPalona (karmelizowana) biała czekolada: Piekarnik nagrzewamy do 150ºC (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Czekoladę łamiemy na kawałki (kostki) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż do uzyskania karmelowej, jasno-brązowej barwy (trwa to ok. 15-20 minut – warto obserwować czekoladę, bo łatwo ją spalić). Krem z palonej białej czekolady: Żelatynę(...)jadalne). Palona czekolada po skarmelizowaniu w piekarniku Zakładając bloga pięć lat temu nie przypuszczałam, że co miesiąc będzie go odwiedzało pół miliona osób! Teraz nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez Poezji Smaku. Codziennie otrzymuję od Was maile i przemiłe komentarze. To one dają mi siłę. Każda taka wiadomość sprawia, że mam ochotę pisać i gotować dla Was coraz więcej
Poezja smakuHamburgery Jamiego Oliviera, słodko-kwaśny i pikantny kurczak od Fitmencook, makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego i sezamem, pieczona zupa minestrone, misa obfitości z pieczoną cieciorką – tak wygląda nasza dieta pudełkowa na cały tydzień. Jest prosto, zdrowo i szybko! Gotowanie na kilka dni – zwłaszcza w upały – może Wam się wydać niełatwą sprawą. Ugotowanie jednego obiadu(...)planu lub kupowaniu gotowców! Wszystkie nasze menu na tydzień możecie zobaczyć tutaj. Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa. Na końcu
Niedzielny kucharzomowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką(...)cynamonu, sól i pieprz do smaku, łyża oliwy i garść świeżego tymianku do pieczenia dyni. Przygotowanie: Dynię umyć, przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli dynia jest duża, usunąć pestki. Wyłożyć na blachę do pieczenia skórą do góry, posypać tymiankiem i skropić oliwą. Piec 40 minut w 190 stopniach, po upieczeniu usunąć skórę. Z pomidorów usunąć
SzczyptaSmaQmąki krupczatki 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 4 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka w proszku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Pianka: 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego(...)proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki
Izabelawkuchnidelikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Przelewamy masę do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy(...)suma sumarum otrzymałam 1 szkl. mąki). Jeśli nie potrzebujecie sporej wielkości wypieku lub potrzebujecie tort właśnie, wystarczy z podanych składników upiec jeden biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy go około 40 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 4 blaty. Decydując się na tort radziłabym jednak zwiększyć ilość orzeszków ziemnych, choćby do dwóch puszek
Smaki Na Talerzumożna je zjeść niemal w biegu. Wszyscy kochają ciasteczka; tak to już jest. I choć słynne pieprzne orzeszki piekłam już nie raz, tym razem w Mad og bolig , nr 11/2016 znalazłam przepis, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Bez jajek i amoniaku; szczególnie to drugie przemawia na jego korzyść. Za to z dodatkiem pieprzu w optymistycznej, różowej barwie. Tradycyjnie(...)mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka różowego pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych maślanych chałek jest trochę czasochłonne, gdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować ok. 3 godzin + ok. 45 minut na pieczenie. Jednak smak chałek zrekompensuje z nawiązką ten „zmarnowany” czas poświęcony na ich przygotowanie. Ciasto można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu. Najlepsza Chałka maślana (przepis na 2 sztuki): 1 kg mąki(...)chałki wyrosną, smarujemy je za pomocą silikonowego pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z wodą. Chałki posypujemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy blachę z chałkami do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, pod koniec przykrywamy je folią aluminiową aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego, podałam do chałek mus z truskawek. The post Chałka maślana appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy na blaszce. Policzcie(...)konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili. 3. PIECZENIE (40 min) Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min – warzywa powinny być mocno spieczone, tak jak na zdjęciu. Wtedy są gotowe i możemy je wyciągnąć z piekarnika. 4. PESTO
Nerds Kitchencukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 180 g mąki (1 szklanka i 2 łyżki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 250 g sera (użyłam z wiaderka) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko budyń śmietankowy bez cukru Polewa: 50 g śmietanki kremówki 50 g czekolady gorzkiej * Proporcje składników na różne wielkości tortownic: * Proporcje(...)jasną masę (ok. 5 min). Nie przerywając ubijania wlej cienką strużką olej (ubijaj na niskich obrotach miksera). Resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciemną część
Słodki BlogSkładniki: mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 3 łyżki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, dżem porzeczkowy 4 łyżki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki, woda 2 szklanki, śliwki 12 sztuk, mandarynki 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba oprócz owoców i cukru pudru wszystkie składniki wsypać do miski, rózgą blendera(...)dokładnie zmiksować do połączenia składników foremki silikonowe do babeczek napełnić do połowy do każdej foremki powkładać śliwkę bez pestki i dwie cząstki mandarynki na owoce do pełna nałożyć resztę ciasta - piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 40 minut, do suchego patyczka, babeczki wyjąć z foremek jak będą dobrze zimne, przed podaniem posypać
W Mojej Kuchni Lubięoraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną zaletą, to że możecie je przechowywać bez obaw powyżej jednego tygodnia choć nie wiem czy nie znikną w mgnieniu oka. Zatem w mleku(...)duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca 100 g suszonej wiśni Bakalland 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki soli Wykonanie : 1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. 2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, jajka oraz skórkę cytrynową. Mieszamy
vaniliowoczekoladowachleb są na tyle proste że nie zajmują kilku dni przygotowań, a efekt finalny jest fantastyczny! Ten chlebek najlepiej piec w garze, choć nie jest to koniecznie. Garnek jednak „przytrzyma w ryzach” chlebek i nada mu ładny kształt, bez tego chlebek wyjdzie nieco „rozlany na boki i niższy, co nie musi być oczywiście jego wadą(...)focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB ZYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn (lub gotowy dokarmiony zakwas), 1 h 45 minut wyrastanie i około 50 minut pieczenie SKŁADNIKI ZACZYN: – 8 g aktywnego zakwasu żytniego – 145 g wody – 182 g mąki żytniej typ 720 Możesz użyć także 335 g gotowego dokarmionego zakwasu, wtedy kiedy ostatnie dokarmianie było
nietylkopasta.plspecjalnie do święconkowego koszyczka; szczególnie świątecznego charakteru nadaje im dodatek żurku do ciasta; dzięki temu mają smak zbliżony do chleba pieczonego na zakwasie; ich miąższ jest zwarty ale mięciutki. Pieczone z mieszanki mąki pszennej i żytniej, na świeżych drożdżach, ładnie wyrosły. Szczególnego uroku dodaje im wykonanie gwiaździstych nacięć na wierzchu i obsypanie mąką. Z podanych proporcji wyszły mi dwa chlebki(...)składniki: 2 - 2 1/4 szklanki mąki chlebowej (moja mieszanka pszenno-żytnia) 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 2/3 szklanki zakwasu żurku (sama woda, bez mąki) 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli ponadto: mąka do oprószenia Drożdże wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wraz
6niebo