Dodatek do obiadu nie musi być nudy i ograniczyć się do gotowanych ziemniaków, ryżu czy kaszy… Ziemniaki Masło Czosnek Gałka muszkatołowa Sól Biały pieprz Zioła
MarcinChefdługie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób. Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć! Cała ta kompozycja po zapieczeniu tworzy na mięsie niesamowicie chrupiącą skórkę, dzięki której(...)podczas gotowania. Więcej o Brytfannie możecie poczytać ( ale i kupić ją!) TUTAJ. Brytfanna owalna Taurus 38 x 26 cm AMBITION Pieczemy ok.15 minut, a następnie zmniejszamy do 165C i pieczemy do miękkości ( mniej więcej 1 godzina pieczenia na 1 kg schabu ). Po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero
Ostra na SłodkoIlość: 8 sztuk Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia Składniki: – 1 op. ciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego(...)boku ułożyć szynkę i pieczarki/cukinię zostawiając dolną połowę ciasta bez dodatków. 4. Ciasto złożyć na pół (zakryć dolną częścią ciasta bez dodatków górną – z ułożonymi dodatkami – tworząc kieszonkę), a następnie zwinąć w rulon, tak aby otrzymać różyczki jak na zdjęciu. Ułożyć w formie do pieczenia muffinek 5. Piec ok. 20 min w temp
Podwójnaporcjanaprawdę broni się smakiem. Rolada jest obłożona szynką włoską, dzięki czemu jest bardzo krucha i nie wysycha podczas pieczenia. Pasują do niej delikatne dodatki takie jak kasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki(...)spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem z pomidorów. Ułożyć mięso, podlać winem. Mięso posmarować po wierzchu zalewą. Piec 30 minut w 200*C, a potem kolejne 30 minut w 180*C. Wyjąć mięso i odstawić na 10 minut. Podczas krojenia wyciągać wykałaczki i nitkę. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmnie najistotniejszą kwestią jest to, co patelnię wyróżnia, a mianowicie możliwość pieczenia potrawy na patelni w piekarniku! Już od dawna chciałam mieć patelnię o takiej funkcji, bo naprawdę wiele pysznych mięsnych potraw i zapiekanek wymaga wcześniejszego podsmażenia mięsa na patelni, a dopiero później pieczenia. Dzięki odpinanej rączce i funkcji click-by-click staje się to o wiele(...)pokrywka, której również możecie używać do pieczenia. Ważne, że odpinana rączka została tak zaprojektowana, by była w 100% bezpieczna i nie odpinała się podczas wpinania chłodnej rączki i przenoszenia patelni z pieca (została zarejestrowana w niemieckim Biurze Patentów, więc nie ma obaw, że zdarzy się przykra niespodzianka!) Patelnię możecie wstawić do pieca nagrzanego nawet do 250C - robi wrażenie
Lekcje w kuchniwięcej niż 500, a waga podana po obraniu ze skóry i bez zbędnych farfocli 200 ml mleka roślinnego/najlepiej sojowego sok z połowy cytryny (do zakwaszenia mleka) 400 g mąki pszennej, z czego połowa to może być pełnoziarnista i np. orkiszowa łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru (lub 1 cm świeżego, startego(...)cukier, dodaj dynię i przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko i dodaj zakwaszone mleko. Na rozgrzany olej kładź masę (mniej więcej 3 duże łyżki) i smaż na małym ogniu za złoto. Prawda, że łatwizna? Podawaj polane słodkim syropem i z orzeszkami, luz wcinaj tak jak są bez niczego. Smacznego! Artykuł Dyniowe wegańskie racuchy pochodzi
greenscarfjednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta, z kakaem. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód. Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp
nietadietamąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 płaska łyżeczka kurkumy 50g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżka kakao bez cukru 1 łyżka wody Na początek zaczynamy od roztopienia czekolady na parze(...)180C na funkcji góra – dół. Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.Do mokrych składników powoli dodawać suche składniki i wszystko razem wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę
Aromatyczne Podróżeszkl cukru 6 łyżek wody 1 i 3/4 szkl maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na marmurek: 600 gr jogurtu owocowego ( u mnie malina z truskawką ) 4 łyżki oleju 3 całe jajka 2 łyżki cukru pudru 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka czubata mąki pszennej garść owoców(...)wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. 3. Teraz miksujemy żółtka do przestudzonej masy kakaowej, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem ! 4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier
Gotowanie...to proste !jajka, sezam, proszek do pieczenia i ekstrakt. Na koniec dodajemy komosę i mieszamy. Formę natłuszczamy masłem lub innym tłuszczem i przekładamy do niej przygotowaną masę. Wyrównujemy i na wierzchu delikatnie wbijamy borówki. Pieczemy 25 minut w 160 stopniach, całkowicie studzimy i posypujemy wiórkami. Smacznego! Artykuł Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu
Be Fit Be StrongMuffiny to bez wątpienia jeden z szybszych słodkich wypieków. Przygotowanie prostego ciasta na muffinki jak i samo ich upieczenie jest dość szybkie. Do moich ulubionych muffinów zaliczyć muszę wszystkie te, w których królują owoce oraz czekolada. Przepis na muffiny , który znajdziecie poniżej to przepis na muffiny podwójnie czekoladowe . Muffiny te są bardzo czekoladowe dzięki połączeniu ciasta czekoladowego z kawałkami(...)ułożonych w metalowej formie na muffiny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z muffinami. Piec przez 22-23 minuty. Upieczone muffiny wystudzić. Podwójnie czekoladowe muffiny Warto wiedzieć robiąc muffiny podwójnie czekoladowe. Margarynę zastąpić można masłem bez soli. Jajka użyte do przygotowania muffinów powinny być w temperaturze pokojowej. Z podanych ilości wyszło mi 12 sztuk
MeCookssoli Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 żółtek 15 dkg cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 25 dkg masła bez soli Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady 3 łyżka masła bez soli 3 łyżki wody 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki kakao Jak przygotować ciasto Snikers . Ciasto ciemne: jajka rozbić. Do plastikowego garnka włożyć(...)piana z białek jest już dobrze ubita małymi partiami dodawać cukier puder, nie przerywając przy tym ubijania. W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę, przesiane kakao oraz proszek do pieczenia. Żółtka roztrzepać widelcem. Do ubitych białek dodawać na przemiennie raz suche składniki raz żółtka. Mieszać drewnianą łyżką, bardzo delikatnie zataczając duże koła. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
mecooksdelikatną nutą wyczuwalnej czekolady dwukolorowy sernik. Jest to kolejny przepis na sernik, z którym dzielę się z Wami. Bo był już Sernik z bezą kokosową Wiedeński Sernik czekoladowy czy Seromak Było jeszcze kilka innych przepisów, które łatwo znajdziecie na blogu. Składniki: 1 kg sera białego(...)wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 ° C i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Ja zrobiła go bez spodu, a Wy zróbcie jak lubicie. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMoje ulubione ciasto z dzieciństwa :). I jedno z pierwszych, jakie nauczyłam się piec. Nie ma tu bowiem nic trudnego i skomplikowanego - i między innymi za to tak lubię ten przepis :). A smak? Niby zwyczajny, niby bez fajerwerków ( w porównaniu z innymi wypiekami oczywiście ), a jednak ciężko mi poprzestać na jednym kawałku...;). Zwłaszcza ze szklanką mleka smakuje rewelacyjnie :). Swojego Murzynka(...)masła 220 g drobnego cukru trzcinowego ( 1 szklanka ) lub 180 g cukru białego opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki kakao 100 ml wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 65 g masła 70 g cukru pudru 30 g kakao około 3-4 łyżki mleka Ponadto: opcjonalnie - posiekane orzechy lub wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: W rondelku umieścić
Opowieści z piekarnikapończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa(...)Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną bez żadnych wypełniaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków ? Nie znam osoby, która by powiedziała, że tak nie jest. Niestety nie każdy
Kulinarne przygody Gatity