bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1416/3453)

Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 148

deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić z jagodami dla lubiących zdrowe dania bez cukru dla placuszkomanów Składniki: 400g jogurtu greckiego 250g mąki 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g jagód/borówek miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem greckim(...)proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wsypać borówki i wymieszać łyżką.  Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane

Mania Wypiekania
Placki z ricotty z bananami 200

szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g serka ricotta , 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, około 1/2 szklanki mleka, 2-3 banany. Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują(...)się z całością. Mi najbardziej smakują serwowane z cynamonem i syropem klonowym, ale można je również podawać bez niczego, albo z cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem

Świat Domowej Kuchni
SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE 249

Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki.  SKŁADNIKI CIASTO 2 szklanki (3-4 szt) startej marchewki 225 g (1i1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu / opcjonalnie 3/4 szklanki roztopionego masła 4 jajka (M) 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) lub 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki skórki otartej(...)pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau) 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy WYKONANIE CIASTO :Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i roztopionym masłem. Dodajemy startą marchew i skórkę

cool and minty
3 przepisy na szybkie sałatki do pracy z kaszą 164

pierwszego tłoczenia i odrobiny soli. Zawierają bardzo zdrowe ziarna takie jak bulgur, quinoa, czerwony ryż, soczewica czy włoski orkisz, zmieszane w różnych proporcjach, co dają kompozycje naprawdę pyszne nawet bez żadnych dodatków. Mieszanki są od razu gotowe do spożycia, czyli wystarczy je wsypać do miski, dodać wybrane składniki i macie gotową sałatkę. Możecie je też podgrzać, wykorzystać jako(...)pieprzem, polej łyżeczką oliwy i natrzyj mięso oliwą i przyprawami. Zawiń w kawałek papieru do pieczenia (jak paczuszkę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 12 minut (aż mięso będzie w środku upieczone). Gdy mięso się piecze, przygotuj resztę sałatki. Do miski wsyp mieszankę Rice&More 90 sek. 7 ziaren. Dodaj kukurydzę, ogórka, kolendrę

Chilli Czosnek i Oliwa
Żytnia tarta mleczno-owocowa 186

czasie formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Składniki na wypełnienie: - 500g mleka skondensowanego niesłodzonego light (kartonik) - 1 papaja (bądź(...)kroimy wzdłuż, usuwamy ziarenka, obieramy i kroimy w kostkę (lub wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, bez obierania). Nektarynkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, banana obieramy i oba owoce kroimy w kostkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą konsystencję. Wylewamy na świeżo upieczony spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Be Fit Be Strong
Schab nadziewany śliwkami 129

Taki schab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki

Kuchnia Pokoleń
Domowe czipsy z tortilli 90

Proste i błyskawiczne w przygotowaniu domowe czipsy z tortilli . Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i

Moja Delicja
Zdrowe muffinki na mące kokosowej – bez cukru, bez glutenu 81

Jeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was. Zdrowe muffiny

Moja Delicja
KAKAOWIEC POD PIERZYNKĄ 186

dwie nie równe części, czyli do 3/4 ciasta dodać olejek rumowy i kakao, natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wyłożyć na środek jasne ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka". Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 300

minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu.   W miseczce mocno rozkłócamy jajko. Przy użyciu szczeciniastego pędzelka dokładnie smarujemy jajkiem bułki, a następnie posypujemy je sezamem. Wkładamy blachę z bułkami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bułki przez 18-20 minut. Powinny się z wierzchu mocno zezłocić. Upieczone bułki studzimy

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 187

minut. Wyjmujemy podrośnięte bułki z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół , bez termoobiegu.   W miseczce mocno rozkłócamy jajko. Przy użyciu szczeciniastego pędzelka dokładnie smarujemy jajkiem bułki, a następnie posypujemy je sezamem. Wkładamy blachę z bułkami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bułki przez 18-20 minut. Powinny się z wierzchu mocno zezłocić. Upieczone bułki studzimy

Karo in the Kitchen
Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę 141

płatków drożdżowych nieaktywnych 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut pilnując, żeby ich nie spalić! Upieczone orzechy przekładamy do czystego ręcznika kuchennego, przez który “obcieramy” orzechy z przypieczonej(...)łupki. Cebulę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie wrzucamy ją do blendera, dodając upieczone orzechy i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Możliwości podania muhammary jest bez liku Przykładowo można rozsmarować ją na chlebku jako pastę; można podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wegabów albo dodatek do nibymięsa

Lamarida.pl
Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami 171

czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki  domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3  łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ?  Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia(...)gwiazdy i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wyciskamy okrągłe  bezowe gniazda.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5 minut,  po czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy  90 minut, zostawiamy w zamkniętym  piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą na drożdżach z nasionami 133

garach No dobrze, nie o mnie wpis ma być, a o chlebie. Musiałam mieć chleb. Prawie tu i teraz, a większość przepisów każe nastawić chleb poprzedniego dnia i piec dopiero kolejnego. Dla młodej mamy to ciężko, bo nie wiem tak naprawdę, kiedy kończy się mój dzień a na jego koniec jestem tak wymęczona, że najzwyczajniej zapominam o wymieszaniu tych kilku(...)Przek\u0142adamy na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i formujemy w kszta\u0142t literki s.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na 30-40 min.\r","Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.\r","Chleb smarujemy bia\u0142kiem i posypujemy nasionkami.\r","Pieczemy ok 30 min., a\u017c chleb zbr\u0105zowieje i stukni\u0119ty palcem wyda

Mieszam w Garnku
Ulubione ciasto marchewkowe 136

szklanki maki krupczatki łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka octu 4 łyżki kefiru/maślanki 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych) ½ szklanki łuskanego słonecznika   Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy(...)będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka). Czas przygotowania

Pyry na Gaz