Jeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego s
La grande e la piccola cuocaPolecam sernik gotowany tzw. gotujemy masę serową zamiast ją piec. Zalety? Sernik nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję sernika pieczonego, jest szybki do przygotowania. Oprócz
Ugotujmy CośPierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło się
Codziennik KuchennyW ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg
Ze smakiem bez glutenumniejsze kawałki, usuń pestki, włóż do żaroodpornego naczynia lub foremki ( skórką do dołu), przykryj folią lub pokrywą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (35-40 minut). Po upieczeniu wyjmij miąższ łyżką i zmiksuj tak aby powstał mus bez żadnych grudek. Mus z dyni możesz sobie przygotować dzień wcześniej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, sodę(...)mąkę wymieszaną z migdałami i sodą. Delikatnie wymieszaj a na końcu dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Wysmaruj foremki masłem lub olejem (można też włożyć papilotki) i napełnij je masą. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Autor: Córka
Moja Mama GotujeW każde święta w moim rodzinnym domu podawany jest pieczony schab nadziewany śliwką. Mój tata
Quinoa Raz!Bo w zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc
gutfutPrzepis znalazłam na blogu „Souvlaki for the soul” i piekę ponownie. Po pierwsze, dlatego, że pierwszym razem ciasto zniknęło w bardzo szybkim czasie
Szybko Tanio SmacznieWciąż najczęściej odwiedzanym przez Was wpisem jest przepis na pieczonego królika. Dziś podrzucam kolejny aromatyczny pomysł. Proponuję podać z łagodną w smaku sałatą. Składniki : tusza królika
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na ser pieczony, który nauczyłam się przygotowywać jakieś 12 lat temu od naszego znajomego szefa kuchni, Simona. Często przygotowuję ten pieczony
UgotujmyTo.plCzęsto słyszę od swoich rozmówców, że nie pieką ciast, bo to trudne, bo zajmuje dużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim
SMYKWKUCHNIszczypta proszku do pieczenia - szczypta soli Masa serowa: - 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego - 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej - 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza: - 4 białka(...)nawet lepiej to wygląda wizualnie po upieczeniu. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok 50 min. Ubijamy pozostałe białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Przekładamy białka na upieczoną masę serową i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 min tak aby beza się zarumieniła. Po upieczeniu odstawiamy sernik do ostygnięcia. W tym czasie na wierzchu
happycreatiff.blogspot.comRękaw do pieczenia jest świetną alternatywą dla niezdrowych, tłustych i ciężkich metod przygotowywania mięsa. W ten sposób mięso delikatnie dusi się bez dodatku tłuszczu, a jedynie w tym, które się niego wytopi. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza jest soczyste, wilgotne, absolutnie nie jest przesuszone i wprost samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Doprawione papryką, czosnkiem, kminkiem(...)szybkie! Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso. Ja wolę mniejsze kawałki, dlatego każdą z ćwiartek przecinam dodatkowo na pół. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, zabezpieczamy z obu stron, pozostawiając trochę luzu w woreczku - w czasie pieczenia woreczek będzie rósł :) Pieczemy w temp. 200 st. przez 60 minut. Można po 30 minutach przekręcić
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Wiem, że wśród Was jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego dania. Przyznam się, że gołąbki bez zawijania zrobiłam po praz pierwszy i naprawdę bardzo mi posmakowały. Jednak w tradycyjnych gołąbkach bardzo lubię kapustę w którą gołąbki są owijane. W gołąbkach bez zawijania kapusta oczywiście jest, jednak(...)Passatę przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody lub buliony, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gołąbki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C około 1 godzinę. Uwagi Ja do sosu dodaję passatę przygotowaną wg tego przepisu. gołąbki bez zawijania to co lubie gotuje i polecam gołąbki bez zawijania to co lubie gotuje i polecam Artykuł Gołąbki bez
To co lubię - gotuję i polecamjajka 100 ml jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do misy robota. Załóż nóż do krojenia i rozdrobnij dynię. Dynię(...)naczynia wbij jajka, dodaj cukier, sól, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wymieszaj balonową trzepaczką, następnie dodaj dynię i jeszcze raz wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, rozdrobnionymi orzechami i czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i połącz za pomocą łyżki. Wysmaruj dno formy masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię
codojedzenia