bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1404/3453)

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake 179

śliwkami (8-10 porcji) Składniki: 120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy 500 g śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki 1 ¼ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki cukru lub ksylitolu 2 łyżki brandy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duże jajko ½ szklanki mleka 2 łyżki

karmelowy
Zebra 156

tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 40 minut, po upieczeniu można polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem (ale muszę powiedzieć, że bez niczego na wierzchu równie dobrze smakuje

Motylkowa Kuchnia
Szarlotka z bułki tartej. 160

ścieramy margarynę (bardzo ważne jest równomierne rozłożenie margaryny, gdyż to ona właśnie zwiąże składniki naszej szarlotki). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczoną szarlotkę porcjujemy i podajemy z gałką lodów lub bez, i tak jest pyszna

Rozpustne gotowanie
Mąka z ciecierzycy – jak zrobić domową 248

piekarniku gzowym ustawionym na 180 stopni, w piekarniku elektrycznym proponuję ustawić temperaturę mniejszą do 100 stopni max.   Czas pieczenia około 1- 1,5 h Generalnie ziarna powinny być twarde i chrupiące. Oczywiście nie obyło się bez pomocy małych rączek Po ostudzeniu można od razu zmielić w młynku do kawy. Ja dodatkowo przesiewam mąką przez sitko dzięki temu

apetytnapieczenie
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 203

dużo mówić truskawkowe szaleństwo w pełni. :) Tym razem dla odmiany, ciasto bardzo proste, klasyczne, ale bez wątpienia pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny

Cynamonowe szczęście
Dla tych, co mają dość sklepowych wędlin | Boczek pieczony z kminkiem 236

łyżki musztardy 1-2 łyżki kminku olej WYKONANIE Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku). Marynatą nacieramy boczek z każdej strony. Kminkiem posypujemy boczek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 godziny. Przejadły Wam się sklepowe wędliny? Wędzicie lub pieczecie w domu własne wędliny

Zofiana
Dorada pieczona 150

Dorada to ostatnio jedna z moich ulubionych ryb. Jej mięso jest delikatne, zwarte i soczyste. Świeżą, całą doradę bez większych trudności kupicie w markecie. Na blogu pojawił się już przepis na doradę grillowaną, dziś proponuję pieczoną. Dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej ryby. Idealnym dodatkiem do tej ryby będą smażone ziemniaczki

Milion Smaków
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 191

kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik

greenscarf
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 151

francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem i obciążamy np. fasolą. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią

Domowy Smak Jedzenia
Kopciuszek 493

temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru; 1/2 szklanki cukru kryształu; 1 kostka masła; Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać

In my kitchen
Sajgonko – krokieciki 156

talerzu ubijamy jajko trzepaczką, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą i panierujemy pierw w jajku, następnie w bułce i pieczemy na gorącym oleju lub tłuszczu, na złoty kolor.   Tak sobie pomyślałam, że można też upiec krokieciki bez panierki, jako sajgonki na samym tłuszczu. Jak wypróbuje to dorzucę foteczki :) Smacznego :) R E K L A M A google

Smakowy Raj
Kapusta z grzybami 178

Kapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6  ziaren  czarnego

Gosia gotuje
Rafaello w malinowej otulinie 151

Składniki: 1.5 paczki krakersów 5 opakować puddingu waliliowego bez cukru 1 litr mleka 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 200 g wiórek kokosowych blaszka do pieczenia ( ja wybrałam taką 30x25 ) Dodatki: Kakao, maliny, jogurt truskawkowy, cytryna, skórka z cytryny Przygotowanie: Blaszkę wykładamy krakersami, jeden obok drugiego. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, a pozostałe mleko

ClauditteMissCooking
Śniadaniowe wariacje z jabłka, czyli racuchy z cynamonem i serkiem waniliowym. 251

jabłka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka serka waniliowego Jajko roztrzepujemy z cukrem waniliowym i cynamonem, dodajemy mąki i proszek do pieczenia  Mieszamy. Dodajemy mleko oraz jabłko i mieszając dolewamy oleju; doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Na koniec posypujemy słodkim kakao, cukrem pudrem i lentilkami, opcjonalnie podajemy

BaRepas
Kakaowe pancakes 157

czubate łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki kakao 1 szklanka mleka 3 łyżki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli 40g rozpuszczonego masła Sposób przygotowania: Wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, gdy na wierzchu pojawią się pęchęrzyki powietrza

W kuchni wieczorem