piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min. PODANIE Gulaszu: Na płaskim talerzu układamy upieczone ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie ogórek kiszony z tegorocznych zbiorów
kulinarnyJatuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic. Składniki: ciasto francuskie 1 młoda cukinia pół małej cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka kaparów kilka czarnych oliwek
W kuchni wieczoremłyżki koncetratu pomidorowego 200g śmietany 18% oliwa z oliwek pieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebulą Sposób przygotowania: Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać
W kuchni wieczoremcebyla pokrojona w drobną kostkę 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku suszonego 5 gałązek świeżej natki 10 ziarenek czarnego pieprzu 175ml czerwonego wytrawnego wina 500ml bulionu wołowego 1 nieduży ogórek konserwowy 3 łyżeczki posikanych kaparów 30g masła 2 czubate łyżki mąki pszennej makaron dla 4 osób oliwa sól natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso mielone posolić i ulepić
W kuchni wieczorempierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką , naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania. Koktajl odchudzający z selera naciowego i kiwi Składniki: 2 łodygi selera naciowego 1 owoc kiwi 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuczelnię. Wiem, że połączenie białego twarogu i pomidorów nie jest korzystne dla naszych stawów, ale raz na jakiś czas chyba można sobie pozwolić. Twarożek równie dobrze smakuje z ogórkiem, ale akurat nie miałam go pod ręką :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku kiełki lucerny łyżka oliwy z oliwek kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych otręby pszenne sól, pieprz, oregano Twarożek dokładnie mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebagrubszych oczkach' -papryka konserwowa obrana i posiekana -groszek zielony -jogurt naturalny lub majonez -sól i pieprz Wszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy. Ser kozi z orzechami. -ser kozi -szczypiorek -ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę, bez nasion -orzechy laskowe zgniecione w moździerzu -sól Wszystkie składniki łączymy z serem, mieszamy. Pomidory malinowe, obrane i posolone łączymy z posiekaną szalotką
BaRepasPachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry 1,2 -1,5 L wody pół łyżeczki soli pół łyżki przyprawy typu Kucharek 12 - 15 ząbków czosnku Boczek zmielić razem z czosnkiem. Połączyć z przyprawami i połową przygotowanej wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez
Praktyczna plpomidory suszone 6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, czosnek opcjonalnie: ryż brązowy i sałatka z pomidora, ogórka i oliwek Przygotowanie: Piersi indyka myjemy, osuszamy i usuwamy wszelkie błony i nieładne rzeczy. Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka
Kitchens Alphabetjest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :) 4 porcje: * wołowina- 400 g * pieczarki- 300 g * cebula- 1 duża szt. * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * woda- 1 i 1/2 szklanki * przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól
Kraina Miodem Płynącachleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki, na kolacje z domowym kiszonym ogórkiem, pod warunkiem, że nie macie problemów z cholesterolem. Idealne wyjście, gdy przejedzą nam się wędliny. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkarmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy. Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy
BaRepaspapierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Filet. Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej. Sos. Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym
BaRepaswłożyć : ser żółty i kiełbaskę. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor ( około 5/ 10 minut ) Po upieczeniu posmarować sosem majonezowo - ketchupowym . Do takiej zapiekanki można dodać : sałatę, ogórka, oliwki co lubicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili