koniec dodajemy resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest idealna do pieczywa zamiast masła, szczególnie ją lubię na kanapce z jajkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Ideał. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyrozpuszczamy odrobinę kostki rosołowej 1/4 w 1/3 szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :) Piszcie, komentujcie, czekam z niecierpliwością
Mój Smak na Życielubimy, dorzucamy do nich cukinię i papryki, mieszamy wszystko ze sobą i... wyłączamy ogień, gdyż nasz obiad jest GOTOWY :) W ten sposób przyrządzona cukinia jest po pierwsze chrupiąca jak ogórek, po drugie przepyszna. To samo dotyczy papryki - pozostaje lekko chrupiąca, żadna skórka nawet nie zaczyna odchodzić, wszystko ma swój naturalny smak i aromat. Miękkie pieczarki uzupełniają się z chrupiącą resztą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc kto lubi - naprawdę polecam w tej postaci, po co tracić w gotowaniu cenne wartości odżywcze. Na koniec jedna z kolacyjek mojego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika
Mój Smak na Życiebardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki! Pycha! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 3 żółtka (nie są konieczne jeżeli nie jesz również
SMYKWKUCHNIcherry oliwa z oliwek ocet balsamiczny 1 opakowanie mix’u sałat: rukoli, roszponki itp. (100g) 4 okrągłe serki camembert z bazylią średnicy ok. 10 cm jeden średni zielony ogórek świeżo mielony czarny pieprz 2 jajka 5 dkg bułki tartej Wykonanie: Umytą i porwaną sałatę rozłożyć na talerze. Umyte pomidorki przekroić na pół, porzucać na sałatę oraz pokrojonego w kostkę
Anielskie Smakirozpuszczonego sera i rozsmarować. Następnie położyć na to plaster łososia i znów posmarować serem. Zwinąć w roladkę. Tak zrobić z pozostałymi składnikami. Podawać z zieloną sałatą i różnymi nowalijkami (ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka itp. polane sosem vinegret) Smacznego! Post Roladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakichcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek... sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 ml oleju rzepakowego
bistro mamaprzesunięcie świętowania na czwartek. Wnuk miał w środę ,, okienko,, w wykładach około pory obiadowej to Prababcia usmażyła na wszelki wypadek sznycle , a wnuk słusznie przewidując obiad przyniósł zamiast kwiatków ogórek. Z czwartkiem był kłopot bo w planach spiskowych było wywiezienie Babć na obiad do restauracji. Całe szczęście, że plany ,,przeciekły,, i ubłagałam syna by im jakoś wytłumaczył , że my już
Buniabaje w kuchnikaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem
Pyry na Gazspowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym lub oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka ściągamy z patelni. Odkładamy na chwilkę, żeby odpoczął. 3 minuty mu starczą. Kroimy na plastry
ladykitchenzwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz A jak to zrobić: Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Doprawić
Kuchnia w opałachzbyt długo leżą w sosie). Ta sałatka powędrowała ze mną do pracy, dlatego sosik znajduje się jeszcze w słoiczku. SKŁADNIKI: roszponka pomidor ser feta oliwki kabanos plasterki ogórka sos grecki Wszystkie składniki (oprócz roszponki) pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie. Polać sosem ( użyłam sosu greckiego knorr rozrobionego z oliwą i odrobiną wody), tuż przed podaniem. Całość wymieszać. Można ją podać
Kuchnia w opałachmojej rodziny podczas konsumpcji, nic nie spadło z takiej kanapki. Zawsze jakieś elementy trzeba zbierać z talerza :) SKŁADNIKI: pieczywo (najlepiej domowego wypieku) masło sałata wędlina jajko na twardo pomidor ogórek rzodkiewka szczypiorek kiełki ( u mnie rzodkiewki ) sól pieprz majonez A jak to zrobić: Kanapki prosta rzecz, każdy potrafi je zrobić. Wystarczy posmarować pieczywo pokrojone na kromki masłem i ułożyć piramidę
Kuchnia w opałach