Ciasto Kubuś 276Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru(...)Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy
e-PrzepisyKulinarne
Babka cytrusowa 230mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze(...)utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta
Smakowy Raj
Tort wiśniowy wyborny 328opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady MASA WIŚNIOWA I NASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać
Passions hobbies life
Muffiny z pomidorem i serem feta 317SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła (rozpuszczonego, wystudzonego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pomidor niewielki (bez skórki) ok. 80 g sera feta Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski (oprócz pomidora i fety(...)mieszam łyżką. Na końcu dodajemy pomidora i ser. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Polecam sprawdzić patyczkiem czy są już suche i upieczone. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 311sałatka, bez względu na okazję, zawsze robi wrażenie - najpierw wzrokowe, a potem smakowe. Niestety, nie jestem autorem tego przepisu. Lata temu wymyśliła ją Zosia, ale jako pojętna uczennica sztuki kulinarnej staram się dorównać oryginałowi. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól(...)solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy na sicie. Pomarańczę myjemy, obieramy i kroimy na pół
My Chcemy Jeść
Biszkoptowa rolada z waniliowym kremem 173może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka 200g ricotty 50g kremowego serka troszkę sproszkowanej wanilii łyżeczka(...)łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem. Ricottę łączymy z kremowym serkiem, wanilią i słodzikiem i wszystko łączymy ze sobą. Gotową
Moja Micha
Niesamowity torcik naleśnikowy z masą z kaszy manny i sera 163szkl. śmietany 30 % 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Opcjonalnie – 3/4 szklanki orzeszków ziemnych bez soli i 2 łyżki miodu. Krok po Kroku 1 Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlewamy mleko i rozpuszczone masło. 2 Patelnie delikatnie smarujemy masłem i smażymy naleśniki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Najprostsza focaccia bez zagniatania 261podanych składników upieczecie spotej wielkości chelebk, którego koszt wynosi około 3,5 zł. Przepis pochodzi z bloga Thekitchn.com Polecamy też przepis z naszego bloga na pizzę dla leniwych, czyli bez zagniatania Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (480 ml) – może też być mąka tortowa, wtedy focaccia będzie biała jak pizza ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży instant ¾ szklanki ciepłej wody(...)dołki. Posyp ciasto posiekanymi ziołami i pistacjami oraz grubo mieloną solą. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika. Przed pokrojeniem wystudz co najmniej 15 minut. Artykuł Najprostsza focaccia bez zagniatania pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 149podanych składników upieczecie spotej wielkości chelebk, którego koszt wynosi około 3,5 zł. Przepis pochodzi z bloga Thekitchn.com Polecamy też przepis z naszego bloga na pizzę dla leniwych, czyli bez zagniatania Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (480 ml) – może też być mąka tortowa, wtedy focaccia będzie biała jak pizza ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży instant ¾ szklanki ciepłej wody(...)dołki. Posyp ciasto posiekanymi ziołami i pistacjami oraz grubo mieloną solą. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika. Przed pokrojeniem wystudz co najmniej 15 minut. Artykuł Najprostsza focaccia bez zagniatania pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Tort bezowy czekolado-śmietankowy z owocami lata 238arkuszach papieru do pieczenia i rozdzielamy pianę na trzy równe porcje. Blaty pieczemy w temperaturze 100°C z lekko uchylonymi drzwiczkami (góra dół). Blaty które będą piekły się na niższych półkach pozostaną białe. Następnym razem spróbuję piec tylko od dołu i może wtedy się wszystkie wysuszą na biało. Po około 2,5h sprawdzamy czy bezy są sztywne od spodu
Bazując na smaku
Babka Wielkanocna proteinowa a’la Oreo (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 174wersja od Schar dostępna w Kuchnie Świata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie Chocolate O’s 💜 Dodatkowo babka jest wykonana bez użycia mąki czyli z fasoli a dodana odżywka białkowa sprawia, że ciacho jest świetną przekąską dla sportowców. My planujemy przez święta biegać po naszych rodzinnych polach i łąkach, dlatego(...)czekoladowa) -100g ksylitolu -50g gorzkiego kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa daktylowa -80g daktyli -2 pełne łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny (lub 1 łyżeczka agaru ) + ¼ szkl. wody Polewa jogurtowa - ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy -1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej) -ksylitol
Candy Pandas
Ciasto Jakuba 469szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 250 g masła 1 szklanka śmietany 12% lub 18% 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Różowa beza: 6 białek 3 łyżki cukru(...)posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę po dwa do trzech misek. Każde
Cukiernia Pychotki
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 293dlatego używamy go w parze z drożdżami – zwykłymi lub suszonymi. Jeśli macie mikser z hakiem, to chlebek zagniecie się w ciągu chwili. Potem musimy poczekać na rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej(...)godziny (w temperaturze pokojowej lub w piekarniku nagrzanym do 40 stopni). Gdy chleb wyrośnie piekarnik nagrzewamy do 220°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Wstawiamy na dno dowolną foremkę z wrzątkiem, następnie wstawiamy chleb i pieczemy 30 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i zostawiamy
Poezja smaku
Ciasto marchewkowe 268łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Idealny tort czekoladowy! 2414szklanki cukru 1 i 3/4 mąki 3/4 szklanki kakao (ok. 100 g ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12-18% 3/4 szklanki mleka 1 szklanka przestudzonej mocnej kawy (bez fusów) 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)masła 450 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka Jak zrobić idealny tort czekoladowy? Ciasto czekoladowe: Dno dwóch tortownic o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do misy przesiewamy cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko, kawę, olej i dokładnie ubijamy mikserem przez
Kuchnia Łukasza
Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 124mojprzepisna.pl | Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Ciasto przygotowałam z okazji konkursu cukierniczego organizowanego przez grupę na Facebook „Proste i pyszne ciasta na codzień i od święta”. Rozstrzygnięcie konkursu 3 listopada, więc trzymajcie kciuki. Pomysł na ciasto znalazłam na blogu ervegan. Ciasto, mimo że wegańskie, do złudzenia przypomina zwykłe brownie. Bardzo mi smakuje, dodatek(...)kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg 1 garść rodzynek 2-4 łyżki syropu z agawy lub miodu (do smaku) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 9 łyżek wrzątku 1/4 szklanki oleju ziarenka z laski wanilii Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. Wymieszać mąkę z migdałów, ziarenka, proszek i kakao
moj przepis na
Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 132mojprzepisna.pl | Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Ciasto przygotowałam z okazji konkursu cukierniczego organizowanego przez grupę na Facebook „Proste i pyszne ciasta na codzień i od święta”. Rozstrzygnięcie konkursu 3 listopada, więc trzymajcie kciuki. Pomysł na ciasto znalazłam na blogu ervegan. Ciasto, mimo że wegańskie, do złudzenia przypomina zwykłe brownie. Bardzo mi smakuje, dodatek(...)kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg 1 garść rodzynek 2-4 łyżki syropu z agawy lub miodu (do smaku) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 9 łyżek wrzątku 1/4 szklanki oleju ziarenka z laski wanilii Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. Wymieszać mąkę z migdałów, ziarenka, proszek i kakao
moj przepis na
Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 190kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg 1 garść rodzynek 2-4 łyżki syropu z agawy lub miodu (do smaku) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 9 łyżek wrzątku 1/4 szklanki oleju ziarenka z laski wanilii Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. Wymieszać mąkę z migdałów, ziarenka, proszek i kakao(...)opłukaną fasolę, rodzynki, siemię i wrzątek, syrop, olej, zblendować na gładką masę, dodać suche składniki. Wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-45 min w 175 st. grzałka góra dół, lub w 160 st z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia (ostatnie 15-20 min) ciasto od góry przykryć folią, aby się nie przypiekło. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Dekoracja
moj przepis na
Brownie z fasoli (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 247kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg 1 garść rodzynek 2-4 łyżki syropu z agawy lub miodu (do smaku) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 9 łyżek wrzątku 1/4 szklanki oleju ziarenka z laski wanilii Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. Wymieszać mąkę z migdałów, ziarenka, proszek i kakao(...)opłukaną fasolę, rodzynki, siemię i wrzątek, syrop, olej, zblendować na gładką masę, dodać suche składniki. Wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-45 min w 175 st. grzałka góra dół, lub w 160 st z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia (ostatnie 15-20 min) ciasto od góry przykryć folią, aby się nie przypiekło. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Dekoracja
moj przepis na