duże lub 3 mniejsze żółtka 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie jagodowe : około 6 szklanek jagód, u mnie były 4 20 dag mielonych migdałów - bez skórki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki(...)składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych. W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody
Proste Potrawykażdym domu. Ale czy wiesz, że można zrobić w nim nie tylko tradycyjne tosty z pieczywa z wypełnieniem w środku, ale także inne dania takie jak te tosty bez pieczywa? Bazą są tu jajka. To z nich przygotujesz płynną mieszankę, do której należy dodać dodatki. Ja zaproponowałam Ci salami, ser, cebulę i paprykę, ale z powodzeniem możesz zamienić(...)awokado i jajka Tosty z pieczarkami i jajkiem Jajka zapiekane z parmezanem TOSTY O SMAKU PIZZY BEZ PIECZYWA Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 3 jajka – 1 czubata łyżka mąki pszennej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – przyprawy – po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, oregano i wędzonej papryki – 1/2 szklanki tartego sera
nietylkopasta.plskładu. Sos czosnkowy z serka twarogowego świetnie sprawdzi się jako sos do potraw z grilla. Pasuje oczywiście także jako dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków, jest świetnym dipem do warzyw, chipsów. Jest uniwersalny. Zbliża się długi weekend, nie bez przyczyny właśnie dzisiaj publikuję ten przepis. Zapamiętajcie sobie go dobrze, będziecie do niego wracać. Smacznego. Składniki: 200 g serka twarogowego
Kardamonovyjajka (M) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Na koktajl (ilość w zależności od potrzeb): mała garść borówek truskawki 1 brzoskwinia mleko Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować
Słodkie okruszkioliwę. Mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i ponownie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C góra – dół. (bez termoobiegu ) Frytki z marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem, tak ,aby siebie nie dotykały. Pieczemy na środkowym poziomie około30 minut, aż zrobią się dość miękkie. Tylko uważamy ,aby nie za długo, bo będą się rozpadać. Upieczone frytki fajnie
Olcia gotuje!Marynarskie udka Smaczne udka, nadziewane bez kości, proponuję na niedzielny obiad lub święta, faszerowane soczyste mięso z pieczarkami i warzywami, pieczone w piekarniku. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 8 udek z kurczaka · 1 papryka czerwona · 1 papryka zielona
Kulinarna ChwilaBabki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość. Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowaniu ich bardzo żałowałam, że zrobiłam ich tak mało! Jest to jeden z tych przepisów, które trafiły na moją checklistę "Do ponownego przygotowania". Przyznaję się bez bicia, że niewiele mam przepisów, do których wracam. W Internecie jest tyle inspiracji kulinarnych na polskich blogach, ale także u naszych zachodnich sąsiadów - tych tuż obok, jak i tych za Oceanem(...)się hitem Waszych porannych kulinarnych przyjemności! WYTRAWNE MUFFINKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI (6 mniejszych sztuk) 2 jajka 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka bez laktozy 1/3 szklanki oleju od pomidorów suszonych 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g startego sera Grana Padano 5 suszonych pomidorów z oleju 70 g wędliny drobiowej 1 łyżeczka mieszanki
W kuchni Karmel-itkipączkach czy faworkach. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g) 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka masła Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia MagdaLenyBez wątpienia zaskakują maślanym, rozpływającym się ustach wnętrzem. Mimo, że są puste w środku, pączki ptysiowe sprawiają wrażenie, jakby były wypełnione pysznym kremem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co można zrobić z ciasta ptysiowego? Oprócz popularnej karpatki, to wyjątkowo skuteczny pomysł wykorzystania go na pyszne pączki. Pączki z ciasta ptysiowego są świetną alternatywą dla pączków klasycznych. Tradycyjne domowe pączki, bez(...)łyżce przestudzonego ciasta. Miksujemy aż do wyczerpania masy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilę mieszamy. Dobrze wymieszane ciasto wyrośnie bez problemu. Jeśli jednak ktoś nie ma pewności może dodać około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Do rondla wlewamy ok 0,5 litra oleju. Gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę ( 175 stopni ), maczamy łyżeczkę w gorącym tłuszczu. Nabieramy niewielkie
Kuchnia Na Wypasiekroimy w plasterki o szerokości około 2 cm. 4 Ślimaczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach, ciasto francuskie zwiększy swoją objętość. 5 Pieczemy 12-15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 220 bez termoobiegu. Artykuł Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog
Kuchnia BazyliiCiasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto
Danka Pichcibyć gorące ). Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy, dość cienką warstwę ciasta. Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w 180 stopniach, około 40 - 45 minut. Z proponowanego przepisu można upiec wersję uproszczoną, bez kruszonki i jabłkowej wkładki - w formie na babkę z kominkiem. Proporcje takie same, procedura wyrabiania i wyrastania również. Babka jest równie
Kronika Piekarnika